2024/03/29

Kalbėkim, kol dar neišmirėme

Šią savaitę Lietuvoje vyksta Europos paveldo dienos, kurių tema – išsaugokim praeitį. Ta proga visuomenei buvo priminta unikali knygnešystės istorija.

Pirmadienį Kupiškio kapinėse apsilankė būrelis kupiškėnų. Juos lydėjo seniai čia palaidotų knygnešių vaikaičiai, bibliotekos darbuotojai, paveldo specialistai.

Istorija kalba apie knygnešius, jų veikla aptarinėjama ne tik Lietuvoje, o kur jie patys dingo? Knygnešių kapų mes beveik nežinome. Įvairiuose rašytiniuose šaltiniuose tvirtinama, kad Kupiškyje ir jo apylinkėse aktyviai veikė šimtas aštuoniasdešimt šeši slapti lietuviškų knygų platintojai. Kol kas žinoma, kur palaidoti tik kokie dešimt knygnešių. O kur kitų kapai?

Nustatyta, kad mūsų miesto kapinėse yra palaidoti penki knygnešiai – Jokūbas Balys, Kazys Burokas, Povilas Krapavickas, Juozas Prokurotas, Antanas Augulis. Kai kuriuos iki šiol nepažymėtus kapus papuošė kuklios atminimo lentelės. Šiuos darbus finansavo verslininkas Povilas Gurklys.

Renginį organizavęs Kultūros paveldo departamento prie Kultūros ministerijos Panevėžio teritorinio padalinio vyriausiasis valstybinis inspektorius Kazimieras Stančikas ir “Minčių” redakcija kreipiasi į visus rajono žmones:. „Jei kas nors žino iki šiol nenustatytas knygnešių kapaviečių, informuokite“. Mes visi labai skubame išeiti iš šio pasaulio, su niekuo nepasidalinę savąja unikalia gyvenimo patirtimi. Jei jos neperduosime ateinančioms kartoms, didi istorijos dalis tiesiog išnyks. Kitos šalys neturėjo tokio reiškinio kaip knygnešystė. Todėl mes tiesiog privalome domėtis savo krašto istorija, kad galėtume įamžinti šio unikalaus reiškinio didvyrius.

——-
Autorius: Jurgis MEŠKA

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video