2024/05/04

Savame lizde daroma viskas (1).

Per šiuos metus rajone pavogti jau dvidešimt keturi automobiliai. Rekordas. Sunerimusi policija ėmėsi atsakomųjų veiksmų.

Nuo metų pradžios nėra mėnesio, per kurį nebūtų pavogti automobiliai. Vagiami įvairūs modeliai, bet pastaruoju metu itin paklausūs VW PASSAT ir VW TRANSPORTER. Kaltinsime vagis ar policiją, niekaip jų nesuvaldančią? Valdžią, kuriai nepavaldūs nei policininkai, nei, tikiuosi, ir vagys?

Yra šiokių tokių rezultatų

Tik septyni nuo automobilių vagių nukentėję žmonės galėjo lengviau atsikvėpti. Jų transporto priemonės grąžintos. Tiesa, kol kas teismui perduotos tik dvi vagių grupės. Policijos pareigūnai nustatė, kad jos tarpusavyje nėra susijusios.

Pavogti automobiliai randami pačiose įvairiausiose vietose. Dažniausiai juos surasti pavyksta Panevėžio mieste ar rajone. Tačiau rajone įsigalėjusi nuomonė, kad mašinas vagia panevėžiečiai, – nėra visiškai teisinga. Nors operatyvininkai yra įsitikinę, kad mūsų rajono ir Panevėžio nusikaltėliai bendradarbiauja šiame “biznyje„, tačiau abi sulaikytos vagių grupės – mūsų rajono augintiniai, pamiršę, kad savame lizde…,atsiprašau., neteršiama.

Nauja – gerai pamiršta sena

Seniau buvo įprasta, kad automobilius vogdavo naktį arba paryčiais. Pastaruoju metu vagių įpročiai keičiasi. Kelios paskutinės transporto priemonės buvo pavogtos pirmojoje dienos pusėje.

Atvažiavęs prie vaistinės, parduotuvės ar kito jiems reikalingo objekto, žmogus palieka automobilį ir nueina apsipirkti. Išėjęs vos po kelių minučių, savo mašinos jau neberanda.

Pastebėta, kad tokiu būdu vagiami dešimties – dvylikos metų automobiliai, neturintys signalizacijos. Mašiną be signalizacijos galima pavogti per kelias minutes. Vagys turi įrankius, kuriais ne tik be vargo atsirakina automobilių dureles, bet ir užveda variklį.

Suprantama, kad kai kam gali pasirodyti, jog įsirengti signalizacijas yra brangu. Policijos pareigūnai mašinų savininkams primena, kad prisimintų senųjų žiguliukų epochą. Juose irgi nebūdavo signalizacijos, bet dažnas vairuotojas įsirengdavo specialų įrenginį, tada slapuku vadintą. Tas įtaisas blokuodavo akumuliatorių, starterį, kuro padavimą ir t.t. Dabartiniai “specialistai“ tokių lietuviškų išradimų gal net akyse nėra matę. Užsiknistų…

Prevencija

Policija ne tik surado keletą automobilių, kelis įtariamuosius pasiuntė teisman, bet ėmėsi ir kai kurių prevencinių priemonių, apie kurias sutarėme kol kas nekalbėti.

Tačiau, kol transporto priemonių vagysčių epidemija nepraėjo, automobilių savininkams ir patiems būtų ne pro šalį taikyti savo prevencines priemones.

Palikus mašiną prie parduotuvės, juk galima nepastebimai pasidomėti, ar kas nors nesusigundė atidžiau pasižiūrėti į stovintį jūsų automobilį. Atkreipkite dėmesį ir į paskui jus vaikščiojantį vaikiną, nuolat kalbantį mobiliuoju telefonu – jis gali perdavinėti žinias apie jūsų judėjimą sėbrui, kuris lauke krapštosi apie sudominusią mašiną.

Mašinos randamos visur

Rajone dažniausiai vagiami seni automobiliai (prabangesnis dingo tik vienas), todėl galima manyti, kad čia veikia ne vagių elitas. Vogtą daiktą iki ramesnių laikų jie palieka kur tik nori – miške, ramioje gatvelėje ar kažkokiame garaže. Svarbu, kad tai būtų gretimo rajono teritorija. Tokio pat mentaliteto yra ir kaimyniniuose rajonuose panašia veikla besiverčiantys piliečiai.. Todėl Utenoje, Rokiškyje ar Biržuose pavogti automobiliai randami mūsų rajono miškuose ar atokesnėse vietovėse, o pas mus pavogtos mašinos aptinkamos Žaliojoje girioje, kolektyviniuose soduose netoli Karsakiškio ar kur nors Panevėžyje.

Sunkiausiai pagaunamas savas

Automobilių vagysčių klausimais mus konsultavęs pilietis, kuris savo hobi “užrišo„ kone prieš dešimtį metų, sakė, kad “gastrolioriai„ be vietinio “navodo„ gali nebent “pasibalavot„, o užsiimti pastoviu “bombinimu„ gali tik <...> (šis žodis nėra nei verčiamas į lietuvių kalbą, nei transkribuojamas).

Vadinasi, ieškokim savojo. O juk savas vagis sunkiausiai pagaunamas… Bet pagaunamas.

(Tęsinys bus ne apie vagis).

——-
Autorius: Gintaras JURGĖLAS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video