2024/05/05

Telefoniniai vagys skelbiasi generaliniais direktoriais

Apie vis labiau įžūlėjančius ir išradingumo nestokojančius telefoninius sukčius jau seniai rašo visi Lietuvos laikraščiai, apie juos kalbama radijo ir televizijos laidose, bet fantazijos kupini nusikaltėliai iki šiol sugeba surasti lengvatikių. Praėjusio savaitgalio nuotykis Kupiškyje dar kartą įrodė, kad sukčiai sugeba apšauti ir seną, ir jauną.

“Mintys„ neseniai rašė apie tai, kad sukčiai iš kupiškėnų mėgina vilioti pinigus. Iki šiol bene populiariausia pinigų išviliojimo forma būdavo melagingas pranešimas apie neva nelaimes patyrusius artimuosius. Pavyzdžiui, telefonu pranešama, kad vyras, sūnus, ar anūkas pakliuvo į avariją, kurioje sudaužė svetimą automobilį. Didelių nemalonumų bus galima išvengti tik skubiai sumokėjus atitinkamą sumą pinigų. Įvairiuose Lietuvos rajonuose žmonės pinigus mokėdavo, tačiau mūsų policijos pareigūnų duomenimis, kupiškėnai iki šiol būdavo atsparūs ir į pinkles nepapuldavo. Nors gali būti, kad apie tai policijos neinformuodavo. Kas gi norės prisipažinti apmulkintas?

Praėjusį savaitgalį Jaunimo gatvėje gyvenanti jauna moteris, pyptelėjus mobiliajam telefonui, jo ekrane perskaitė žinutę, kad ji laimėjo vertingą prizą – telefoną ir pinigų. Tačiau paaiškėjo, kad norint jį atsiimti reikia nusipirkti telefonų papildymo kortelių. Susigundžiusi prizu, moteris nusipirko kortelių ir nurodytu telefonu pranešė jų numerius.

Sukčiams to buvo maža. TOPO centro Kaune darbuotoju Dariumi prisistatęs vyriškis dėstė, kad jau siunčia centro mikroautobusą “Mersedes„, kuris laimingą kupiškėnę, dabar jau pretenduojančią laimėti automobilį, atveš iš namų į laikinają sostinę ir apgyvendins viešbutyje, o kitą dieną ji namo jau galės grįžti pati savo laimėtu automobiliu. Tačiau iki mikroautobuso atvažiavimo, automobilio laimėtoja dar kartą turi nusipirkti papildymo kortelių. Tada moteriai jau kilo įtarimas, kad kažkas čia negerai. Savo abejonėmis ji pasidalijo su Dariumi, kuris, nė kiek nenustebęs, pasakė, kad gali sujungti su centro generaliniu direktoriumi, kuriam moteris galės papasakoti, kas jai kelia nerimą.

Generaliniu direktoriumi Aivaru Kavaliausku prisistatęs kitas vyriškis supažindino su TOPO centro organizuotu žaidimu ir sugebėjo moterį įtikinti, kad kortelių dar reikia nusipirkti.

Kortelėmis prekiaujanti pardavėja dar bandė moterį atkalbėti nuo pirkimo, nes tai gali būti sukčių sugalvota istorija. Nepadėjo. Tik kai tie patys sukčiai dar ir trečią kartą pabandė išvilioti pinigų, moteris, patyrusi 1130 litų nuostolį, kreipėsi į policiją.

Suprantama, kad buvo nustatyta, jog jokios mašinos kupiškėnė nelaimėjo, o centras tokio žaidimo išvis neorganizavo.

Policijos pareigūnų duomenimis, panašiais pasipinigavimais užsiima ne tik norintis telefonu veltui kalbėti jaunimas, bet ir kalėjime sėdintys nusikaltėliai, kurie yra gerai perpratę žmogaus psichologiją. Nustatyta, kad dažniausiai operuojama žmonių meile savo artimiesiems ir aistra turtui. Turbūt tai yra patys pažeidžiamiausi žmogaus jausmai, ir vagys apie tai žino.

——-
Autorius: Gintaras Jurgėlas

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video