2024/05/05

Statybininkai gimnazijoje darbo ras ir ateityje

Rugsėjui persiritus į antrąją pusę apsilankėme Kupiškio Lauryno Stuokos-Gucevičiaus gimnazijoje pasižiūrėti, kaip jos senasis pastatas, iškilęs 1960 m., atrodo po remonto, ar viską konkursą laimėjęs rangovas UAB „Dailista“ ir kiti subrangovai suspėjo padaryti laiku, ar viskas atlikta kokybiškai.

Po naujumu alsuojančią mokyklą pasivaikščiojome su jos direktoriumi Virginijumi Žilinsku.


Tik įžengus pro naująsias gimnazijos duris matyti akivaizdūs pasikeitimai – fojė daug šviesiau, grindys išklotos plytelėmis. Kad nepasiklystume šios mokyklos koridoriuose, ant sienos kabo lenta su visų patalpų nuoroda. Savo kabinetuką dabar turi ir gimnazijos budėtojos. Mokytojų kambarys persikraustė į patalpas pirmame aukšte, netoliese nuo mokyklos administracijos kabinetų. Visuose aukštuose durys į laiptines yra su specialiu priešgaisriniu stiklu, padengtu mikrokeramika. Atnaujintuose tualetuose yra įrengtos kabinos ir žmonėms su negalia.

V. Žilinskas tvirtino, kad esąs patenkintas ir remonto darbų kokybe, ir jų atlikimo sparta, ir finansavimu (su baldais ir kiemo asfaltavimu viskas atsiėjo 3,5 mln. litų. 1,8 mln. skirti Vyriausybės ir 1,7 mln. – Savivaldybės). Kitos šalies mokyklos, kurios taip pat yra renovuojamos pagal Vyriausybės mokyklų atnaujinimo programą, tokia darbų eiga tikrai negali pasigirti. Iš kai kurių kolegų girdėjęs, jog jų mokyklose remontai gali užsitęsti net iki Naujųjų metų. Na, o kupiškėnai gimnazistai jau rugsėjo 1-ąją galėjo be jokių keblumų sėsti į suolus atnaujintuose kabinetuose.

Žinoma, anot direktoriaus, pinigų stygius neleido visko idealiai atnaujinti. Pavyzdžiui, antrajame ir trečiajame aukšte koridorių grindys tik nušlifuotos ir perdažytos, o ne pakeistos plytelėmis. Tam butų reikėję dar maždaug 300 tūkst. litų. Tačiau buvo atlikta ir papildomų darbų: atsirado nauji fasadiniai laiptai, į visus kabinetus atvestas internetas. Bėda, kad mokykla dar negali visų kabinetų aprūpinti kompiuteriais. Tačiau mokytojui, turinčiam nešiojamąjį kompiuterį, jau yra sudarytos sąlygos dirbti. Informatikos kabinete ir mažojoje sporto salėje yra įrengta visus higienos reikalavimus atitinkanti ventiliacijos sistema.

Paklaustas, kodėl rūsyje dar matyti pora nebaigtų suremontuoti patalpėlių, direktorius paaiškino, kad taupant lėšas, jos nebuvo įtrauktos į pagal programą remontuotinų patalpų skaičių. Čia darbininkai sandėliavo statybines mežiagas ir kitus savo rakandus. Šiuo metu tos patalpos tvarkomos pasitelkus žmones iš darbo biržos, riūsiančius pagal viešųjų darbų programą.

Mokyklos vadovas užtikrino, kad atsiradus kokiems nors remonto defektams, juos pagal sutartį turės pašalinti nemokamai rangovai. Antai jie jau operatyviai sureagavo į atsiradusią drėgmės dėmę ant vieno tualeto sienos. Tai esanti tik smulkmena. Jis tikįs, jog daugiau jokių remonto trukumų neturėtų išlįsti. Dabar belieka patiems saugoti atnaujintas patalpas, nors dėl didelio kasdieninio žmonių srauto tai nėra lengvas uždavinys. Tačiau matyti, jog mokiniai yra nusiteikę tausoti savo mokymosi aplinką. Šiais mokslo metais gimnaziją lanko 873 jaunieji kupiškėnai.

Į akis krito, kad koridorių ir kabinetų sienos plikos. V. Žilinskas informavo, kad gimnazijos pedagogai yra susivieniję į grupę gimnazijai papuošti, kuri tariasi, kur reikės kabinti moksleivių piešinius, kur bus paveikslų ar fotografijų vieta, kokius rėmus pritaikyti seniau čia kabėjusiems dailės darbams ir pan.

Savivaldybės Urbanistikos ir ekologijos skyriaus vedėjas Mažvydas Šalkauskas sakė, jog kitą savaitę darbų atlikimo komisija apžiūrės visą atnaujintą gimnazijos pastatą ir nuspręs, ar jis tinkamas naudoti. Atskirų darbų kokybę jau tikrino atitinkamos komisijos ir priekaištų neturėjo. Tiesa, šildymo sistema su karštu vandeniu dar nėra išbandyta.

Darbus statybininkai užbaigė per tris su puse mėnesio. Pagal sutartį renovacija turėjo būti atlikta iki spalio 15 d.

Sutartyje numatytas atliktiems darbams penkerių metų garantinis laikotarpis. Jei per šį laiką atsiras kokių nors remonto defektų, jie bus šalinami nemokamai.

Anot skyriaus vedėjo, kitąmet yra numatyta didžiosios sporto salės, persirengimo kambarių remontas, naujojo (jau ir jam, statytam 1972 m., nebetinka toks apibudinimas, – aut. past.) priestato koridoriaus langų keitimas. Savivaldybė tikisi tam lėšų (per 1 mln. litų) gauti iš valstybės investicinių programų. Norint apšiltinti šį priestatą, pakeisti jame santechniką, dar reikėtų maždaug tokios pat sumos. Tad pastarieji darbai – tai tolimesnės ateities perspektyva.

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video