2024/05/18

Žinojimas šviesa, nežinojimas – prieblanda

Žinodamas tvarką, gali sumokėti kelis litus mokesčių per metus, nežinodamas – daugiau nei 800 litų baudą.

Nors mokestis už aplinkos teršimą pakuotės atliekomis mokamas jau trejus metus, dar nemažai rajone veikiančių įmonių apie jį žino nepakankamai. Todėl kelios jų jau yra nubaustos, o vienos problemas kaip tik nagrinėja teismas.

Valstybinė aplinkos apsaugos inspektorė Kotryna Urbonaitė pasakojo, kad tą mokestį privalo mokėti pakuočių gamintojai ir importuotojai, tai yra visos gamyklos, parduotuvės ar kitos įmonės, kurios savo gaminius ar prekes pakuoja plastikiniuose maišeliuose, stikliniuose indus ar kitoje taroje. Skirtingoms pakuotės rūšims taikomi ir skirtini mokesčių tarifai. Už stiklinės taros kilogramą reikia mokėti 9 centus, už plastmasinę tarą – 1,8 lt., už kompinuotą – 2 lt, už metalinę – 2,6 lt, už popierinę ir kartoninę – 10 centų, už kitą pakuotę – 20 centų.

Deklaracijas mokesčių inspekcijai ir aplinkos apsaugos agentūrai reikia pateikti pasibaigus vienerių metų mokestiniam laikotarpiui. Be to, aplinkos apsaugos agentūrai reikia pristatyti į vidaus rinką išleistų pakuočių apskaitos ataskaitą.

Pagal 2004 metais pasirodžiusį įstatymą, kiekvienoje įmonėje, kuri užsiima gaminių pakavimu, ne rečiau kaip kartą per mėnesį turi būti atliekama pakuočių apskaita.

Paklausta, ar apmokestinamos visos pakuotės, K. Urbonaitė sakė, kad mokėti reikia tik už importuotą ir į Lietuvos rinką išleistą pakuotę bei už mūsų šalyje pagamintą ir čia realizuotą pakuotę. Eksportuojama pakuotė nėra apmokestinama.

Anot K. Urbonaitės, apie kai kuriuos pakuočių mokesčio niuansus daugelis įmonių yra per mažai girdėjusios, todėl joms kyla įvairių problemų. O šiais metais vizituojant įmones kaip tik tikrinama, ar nenuslepiamos pakuotės atliekos.

Nuo šių metų birželio pabaigos įsigaliojo naujas Administracinių teisės pažeidimų kodekso straipsnis, pagal kurį už pakuočių apskaitos netvarkymą arba neteisingą tvarkymą įmonė gali būti baudžiama nuo 500 iki 1000 litų, o už į vidaus rinką išleistų pakuočių apskaitos ataskaitų ir mokesčių deklaracijų nepateikimas iki nustatytų terminų užtraukia baudą nuo 800 iki 1500 litų.

Dabar baudos bene penkis kartus padidėjo, bet žinančių apie tai tikrai nepadaugėjo. Kaip mums sakė K. Urbonaitė vien per pirmąjį šių metų pusmetį yra nubaustos penkios rajono įmonės.

Aplinkosaugininkai kviečia įmonių vadovus ar atsakingus žmones kreiptis į juos, jei kyla kažkokių neaiškumų. Paaiškins.

Pareigūnai puikiai supranta, kad baudos dabar didžiulės, o mažai įmonėlei tiesiog nepakeliamos, bet laikytis įstatymo privalu, ir jie priversti bausti pagal numatytą tvarką.

——-
Autorius: Gintaras JURGĖLAS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video