2024/05/18

Reakcija į savivalę: nuo visiško sumalimo iki noro juodą matyti baltu

Antradienį “Mintyse„ pasirodžius straipsniui apie Kupiškio seniūno ir rajono savivaldybės nario darbelius, švelniai sakant mažai suderinamus su veikiančiais įstatymais, redakciją pasiekė gausybė atsiliepimų iš mūsų skaitytojų. Šiandien suteikiame žodį rajono politikams.

Klausimų politikams net nepateikėme, jie kalbėjo patys.


Valdžia turi padėti žmogui, o ne toleruoti neteisėtus veiksmus

Vytautas Mockus (Tėvynės sąjungos Kupiškio rajono skyriaus pirmininkas):

Net ir labai norint tai, kas aprašyta, niekaip kitaip kaip savivale ir piktnaudžiavimu nepavadinsi. Liūdniausia tai, kad taip daro pareigūnai, kurie algas gauna, kad taip nebūtų. Tai, aišku, šokiruoja. Iš kitos pusės, pasigilinus, tokių savivalės apraiškų galima ir kitose srityse pamatyti. Tai ir naudojimasis tarnybiniu transportu, ir siaurų grupių, kurių formavimo principas “ranka ranką plauna„, formavimas, ir atlaidumas policijos darbe. Tokia atmosfera jau duoda rezultatus. Matome, kad suįžūlėję chuliganai Kupiškyje jau ne tik primuša, bet ir užmuša vidury baltos dienos. Pakalbėk su rajono vadovais – jie pradės postringauti apie tai, kaip pas mus gražu ir stabilu, kaip niekas nesiskundžia ir visi patenkinti vadovavimu. Iš vienos pusės, aprašyti įvykiai šokiruoja, iš kitos – nieko naujo. Valdantieji įtikėjo, kad jiems viskas leista. Įgiję valdžią, jie tiki, kad niekada jos nebepraras, nes ją stipriai paramstė grupiniais ir visokiais kitokiais interesais. Čia jau susiformavo tokia kompanija, kurioje vienas kitą remia, palaiko ir saugo. Todėl galima daryti bet ką. Iš pilietinių pozicijų žiūrint, situacija yra liūdna. Galintys pasiūlyti išeitį iš tokios situacijos emigruoja į užsienį arba neša kudašių iš rajono. Čia lieka tie, kurie linkę susitaikyti su esama situacija, arba pasiryžę ir toliau piktnaudžiauti. Nemanau, kad greitai atsiras kažkokia išeitis, neprieštaraujanti įstatymams ir dešimčiai Dievo įsakymų.

Aš žinau, kad ūkininkams žvyro ir smėlio problema yra aktuali. Valdžia, užuot toleravusi nelegalius veiksmus, turėtų padėti žmonėms problemas išspręsti legaliai. Juk mažąjį karjerą galima įsiforminti lengvai ir praktiškai be jokių išlaidų. Dabartiniai ūkininkai, turintys šimtus hektarų žemės, savo valdose gali ekslpoatuoti mąžąjį karjeriuką, nepažeisdami jokių įstatymų ir nesusilaukdami jokių priekaištų.

Geri norai net neaišku, kuo grįsti

Jonas Jarutis (Valstiečių liaudininkų partijos Kupiškio rajono skyriaus pirmininkas):

Iš bet kokio fakto galima priskaldyti daug malkų. Iki pietų, perskaitęs tą straipnį, išsiaiškinau, kad tas karjeras yra dalinai rekultyvuotas. Aš sutinku, kad neveikiančiame karjere neturi būti vykdoma veikla. Straipsnyje parašyta, kad grobstomas valstybės turtas. Gal tai ir per skambiai pasakyta. Juk tuo pačiu žvyru buvo sutvarkytas valstybei priklausantis keliukas. Žinome, kiek seniūnijos gauna lėšų iš kelių fondo, kiek skiriama ūkininkams keliams tvarkyti. Gal būt, seniūnas pasielgė nevisiškai tinkamai, bet jis turėjo gerų paskatų. Galima sakyti, tai buvo savotiškas barteris. Žinoma, visa tai su ūkininku galėjo būti įforminta sutartimi. Kai galiojo Valstiečių ūkio įstatymas, buvo ūkininkams nutiesiami keliai, atvedama elektra. Tas įstatymas jau keliolika metų nebeveikia. Gal todėl buvo nutarta taip pasitvarkyti keliukus. Žinoma, skambu, kad straipsnyje minimas tarybos narys G. Strazdas. Turbūt patogu ir įdomu tai daryti prieš rinkimus. Ko gero, ten žvyro pasisėmė ir kiti ūkininkai. Artėja rinkimai ir iš kiekvieno tokio atsitikimo bus norima ką nors padaryti. Visgi, aš manau, kad už tokią veiklą seniūnas bus nubaustas administracine tvarka. Žinoma, būtų geriau, kad žvyrą kastų iš veikiančio karjero ir už tai būtų susimokama. Tačiau, jeigu seniūnas būtų samdęs įmonę tam keliukui suremontuoti, reikia tik įsivaizduoti, kiek tai būtų kainavę. Tokiu būdu jis bandė išspręsti savo problemas. Manau, ateityje jis to nebedarys.

Beje, straipsnyje buvo pateikti priekaištai ir dėl policijos darbo. Noriu priminti, kad policija savivaldybei nėra pavaldi.

A. Zuoko variantas

Virginijus Andrijauskas (Darbo partijos Kupiškio rajono skyriaus pirmininkas):

Perskaitęs straipsnį, labai nenustebau. Ūkininko G. Strazdo istorija man priminė A. Zuoko variantą. Tarybos nariai yra nuperkami arba jiems suteikiamos lengvatos, bet už tai, kaip sako ponas Jonas Jarutis, visada būna vieningas balsavimas.

Apie tokią situaciją seniai buvo nujaučiama, o ši istorija dar kartą patvirtino nuojauta turi pagrindo.

Na, o Juliui Semėnui, nei kaip “Rotary„ klubo prezidentui, nei kaip valdančiosios partijos atstovui, nederėtų rodyti neigiamo pavyzdžio.

Manau, kad tai yra tik lapeliai, o žiedeliai bus vėliau. Tikiu, kad jie netrukus taip pat pasirodys.

Situaciją gali išgelbėti rinkimai

Rimantas Navanglauskas (Liberalų sąjūdžio Kupiškio skyriaus pirmininkas):

Situacija mūsų rajone aiški. Darau, ką noriu, nes šiuo metu esu ponas. Už valdiškus pinigus pasitvarkyti savo reikalus – nedidelius ir visai nemažus – tapo įprasta. Pasiekiama dviguba ar net triguba nauda. Pasitvarkai savo reikalus, duodi uždirbti savo draugui, kurį nusamdai šitiems darbams atlikti, ir dar perki rinkėjų balsus, dažnai jiems patiems to nežinant. Neabejoju, kad ponams, gavusiems žvyro, taip pat bus priminta, kas leido jiems to žvyro pasikasti. O kas galėtų paneigti, kad už tą žvyrą kažkam buvo sumokėta.?

Gerai, kad nebetoli rinkimai, gal padedant žurnalistams praregės mūsų rinkėjai. Balsuojantiems jau gal nebeužteks argumento, kad man meras ranką paspaudė. Jau turėtų būti paklausta, kas ką padarė gero, kiek tai kainavo, ką padarė negerai, o ko visai nepadarė?

Atėjo laikas susimąstyti, nes panašios savivalės rajone tęsiasi ne vienerius metus. Ačiū Dievui, rajone jau turime objektyvių žurnalistų, o po rinkimų tikėkimės pokyčių ir rajono valdžioje.

Liberalų sąjūdžiui, naujai politinei jėgai, tikėtis laimėti rinkimus būtų per naivu, tačiau pažadame suformuoti stiprią opoziciją. Manau, kad ir mūsų rajone galima kai ką pakeisti.

——-
Autorius: Gintaras JURGĖLAS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video