2024/05/18

Nusipirko namą su visomis problemomis

Perkant nekilnojamą turtą, reikėtų gerai apsižvalgyti, ar nemoki pinigų čia už gyvenančius vaiduoklius, besitaikančias į dienos šviesą išlįsti visokias mumijas ar paprasčiausias pamazgų duobes, už kurias pikti aplinkosaugininkai paprašys dar kartą pakloti pinigėlių.

Paskutinėmis rugpjūčio dienomis rajono aplinkos apsaugos agentūra gavo anoniminį skundą. Jame buvo rašome, kad Subačiaus seniūnijos Skverbų kaime gyvenantis Valentas Balčiūnas, kuris laiko triušius, nugaišiusius gyvūnėlius uškasa čia pat esančioje mėšlo rietuvėje. Be to, ūkininkas renčia statinį neturėdamas reikiamos dokumentacijos.

Aplinkosaugininkas Rimantas Adomauskas kartu su policijos komisariato pareigūnu išsiruošė patikrinti skundo.

Nors svečiuose jų niekas nelaukė, skirtingų tarnybų pareigūnai įsitikino, kad ūkyje veisiami triušiai ir avys. Mėšlas laikomas lauko rietuvėje neuždengtas. Ant mėšlo krūvos vyrai aptiko mažo gyvūnėlio vidaus organus. Ko gero, tai ir buvo triušio viduriai. Dar vienas nugaišęs triušis buvo rastas kaimynės kukurūzų lauke.

Mėšlas sodyboje yra sandėliuojams netoli melioracijos griovio. Nuolydis yra būtent į tą griovį. Palijus srutos tekės į griovį, ir į vandens telkinius pateks azoto junginiai.

Nors ūkininkas turi konteinerį buitinėms atliekoms kaupti, bet sodybos pietinėje pusėje pareigūnai atrado nelegalų atliekų sąvartyną, priverstą visokio brudo. Jo plotas virš dvidešimties kvadratinių metrų ploto.

Taip pat pareigūnai pamatė, kad vykdoma ūkinio pastato rekonstrukcija – šiaurinėje jo dalyje statomas mūro priestatas.

Rugsėjo 8 dieną ūkininkas buvo iškviestas į aplinkos apsaugos agentūrą. V. Balčiūnas aiškino, kad šiukšlyną prie namų įsigijo kartu su namu, kurį pirko 2000-aisiais metais. Vadinasi, savartynas ten yra ne mažiau kaip septyneri metai. Ūkininkas teisinosi, kad jo sutvarkyti negalėjo, nes neturėjo lėšų. Toks pasiaiškinimas nepasirodė įtikinamas, nes ten esančias šiukšles išvežti į Subačiaus sąvartyną didelių lėšų nereikia. Dėl gyvūnėlio vidaus organų ant šiukšlių krūvos V. Balčiūnas aiškino dar įdomiau. Jo teigimu, viduriai yra “ne mūsų„.

Kalbantis apie priestatą, ūkininkas pripažino, kad dokumentacijos statyboms jis neturi.

Taigi, skunde surašyti pažeidimai pasitvirtino. Vadovaujantis Administracinių teisės pažeidimų kodekso 51 straipsnio 5 dalimi, ūkininkui gresia administracinė bauda nuo 600 iki 4000 litų bauda, bet tai jau spręs nebe pažeidimus nustatę pareigūnai, o apylinkės teismas, kuriam ir perduota byla. Taip pat Apskrities atitinkamoms tarnyboms bus nusiųstas raštas dėl nelegalių statybų.

——-
Autorius: Jurgis MEŠKA

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video