2024/05/18

Su prašymu patekti į darželį – vos mažyliui gimus

Viščiukus skaičiuoja rudenį. Šiuo metų laiku skaičiuojami ir ugdymo įstaigas užpildžiusios jaunosios kartos atstovai. Rugsėjį suklega ne tik mokyklos. Po vasaros stingulio atgyja ir ikimokyklinio ugdymo įstaigos. Ne viena mama, kurios atžala laukia, kol vieta jam darželyje bus atlaisvinta, klausia: kokiais principais vadovaujantis sudaromos grupės – pagal datą, kada mama parašo pareiškimą ar kada vaikelis gimęs?

Apie priėmimo į darželius tvarką ir kitus su tuo susijusius dalykus kalbėjomės su Savivaldybės Kultūros ir švietimo skyriaus vyr. specialiste Irena Mockuviene bei rajono ikimokyklinio ugdymo įstaigų vadovėmis.


Pagal amžių ir eilę

Šią sritį kuruojanti Kultūros ir švietimo skyriaus vyr. specialistė paaiškino, jog vaikus į darželį priima ir grupes komplektuoja pačios ikimokyklinio ugdymo įstaigos, pagal patvirtintus nuostatus. Mikrorajonams darželiai nėra priskirti, todėl mažųjų tėvai gali laisvai pasirinkti pageidaujamą lankyti ugdymo įstaigą. Vaikų grupės formuojamos iš to paties arba įvairaus amžiaus vaikų kasmet iki rugsėjo 1d. Jei per metus atsilaisvina vieta, pagal tėvų pageidavimus vaikas į darželį gali būti pakviečiamas ir kitą mėnesį.

Šį rugsėjį į rajono darželius susirinko beveik pusketvirto šimto mažylių: 100 vaikų lanko „Saulutę“, 82 – VJUC „Varpelį“, 120 –„Obelėlę“ bei 41 – Subačiaus vaikų lopšelį-darželį. Už darželių „borto“ rajone lieka 64 vaikai. Subačiuje norinčių patekti į lopšelį-darželį buvo 18, vietų skaičius leido priimti 9. Eilutėje laukia dar devyni: keturi mažyliai iki 3 metukų amžiaus, trys –trijų metų, ir po vieną keturių bei penkių metukų vaiką. Įstaigos direktorė Danguolė Koženiauskienė sakė, jog šių vaikų tėveliai supranta, jog grupėse vietų yra tiek, kiek yra ir ieško kitų išeičių – patiki savo atžalas močiučių priežiūrai ir pan.

Panaši situacija ir miesto darželiuose. „Saulutėje“ naujai priimtas 31 mažylis (norėtų lankyti dar dvidešimti du vaikučiai: po šešis, gimusius 2001 m. ir 2002 m., bei po 5, gimusius 2003 m. ir 2004 m.), VJUC „Varpelis“ – 19 priimtų (15 nepatenkintų), „Obelėlėje“ – 20 priimtų, 18 teiravosi.

Prašymai patekti į norimą darželį neretai pateikiami vos gimus vaikeliui. Tėvų prašymų dėl vaikų priėmimo į ikimokyklines ugdymo įstaigas registracijos žurnale privaloma nurodyti, nuo kada tėvai pageidauja vaiką leisti į darželį. Taigi, norint patekti į pageidaujamą ikimokyklinio ugdymo įstaigą, svarbu tiek vaikučio gimimo metai, tiek ir eilė laukiančiųjų sąraše (prašymo padavimo data).

Priimant vaikus į lopšelius-darželius prioritetai teikiami vaikams iš nepilnų šeimų, studentų, besimokančių dieniniuose skyriuose (pas mus tokių besikreipiančiųjų būna labai retai), daugiavaikių šeimų vaikams, lopšelį-darželį lankiusių ir lankančių vaikų broliams ir seserims.

Jaunėja

Tėvai dažnai užregistruoja vaikus keliuose darželiuose. Priėmus į vieną iš jų neretai nesiteikia pranešti kitiems, jog vaikutis jau priimtas (taip dirbtinai sudaromos eilės į darželius), todėl ir duomenis apie norinčiuosius patekti į darželius kiekvienų metų rugsėjo pradžioje turi pagal pavardes tikslinti darželių direktorės. Yra atvejų, kai tėvai apskritai pamiršta, jog pateikė prašymą į darželį. Vaikų lopšelio-darželio „Obelėlė“ direktorė Gelmina Buzienė pateikė pavyzdį – paskambinus pranešti tėvams, jog jų atžala galės pradėti lankyti darželį, paaiškėjo, jog šis jau žingsniuoja į tokią įstaigą Vilniuje.

Ekonominė situacija diktuoja tai, jog norinčių lankyti darželius nemažėja. Rajone, kaip ir visoje šalyje pastebima tendencija, jog daugėja prašymų priimti vis jaunesnio amžiaus, iki 3 metukų, vaikus. Darželių-lopšelių direktorių nuomone, tai lemia mamų noras kuo griečiau eiti dirbti. Tačiau pačių mažiausiųjų mamoms vis tik patariama neskubėti. Šalies psichologų manymu, geriausia vaikučiui pradėti lankyti darželį sulaukus trejų metukų.

Eiles lemia ir mažas mokestis

Spūstis norinčiųjų patekti į ikimokyklines ugdymo įstaigas, pasak I. Mockuvienės, lemia palyginti nedidelis mokestis. Leisti atžalą į darželį, be jokios abejonės, nepalyginamai pigiau nei samdyti auklę. Mokestis už vaiko išlaikymą darželyje mūsų savivaldybėje yra vienas mažiausių Lietuvoje – tėveliai moka tik 60 proc. savo atžalos maitinimo išlaidų (kai kurie klaidingai mano, jog jie moka atlyginimus auklėtojoms). Per mėnesį (22 darbo dienos) – apie 64 Lt. Pavasarį I. Mockuvienė kėlė iniciatyvą šį mokestį padidinti (kaip buvo padaryta daugelyje savivaldybių), tačiau šis klausimas dar nebuvo svarstomas Taryboje. „Išeitis – didinti mokestį bent iki 80 proc. maitinimo išlaidų arba taikyti kitose savivaldybėse pasiteisinusią praktiką – už kiekvieną dieną tėvai mokėtų dar po 0,5 Lt, už kuriuos ugdymo įstaiga galėtų įsigyti įvairių ugdymo priemonių, pvz., visiems vieningai nupirkti guašo, popieriaus ir pan.“, – teigė I. Mockuvienė.

Visų darželių vadovės sakė esančios labai dėkingos tėveliams ir kitiems asmenims, iki 2 proc. nuo gyventojų pajamų mokesčio pervedusiems ikimokyklinio ugdymo įstaigoms. Už gautas lėšas buvo įsigyta tikrai reikalingo inventoriaus ir priemonių, reikalingų mažylių ugdymui, priežiūrai.

Prailgintas laikas – ne kiekvieno kišenei

Buvo pastebėta, jog daugėja tėvų prašymų dėl prailginto darbo laiko grupės. Tačiau „Saulutei“ patyrinėjus, kiek tėvų sutiktų už tokią paslaugą mokėti (vyr. auklėtojos darbo valanda – 35 Lt. Jei kas dieną prailgintume darbo laiką viena valanda, padaugintume minėtą sumą iš dienų skaičiaus ir padalintume iš pageidaujančių pasilikti kiek ilgėliau darželyje vaikų skaičiaus sužinotume mokestį už prailgintą valandą) – grupė nebesusidarė, mokėti pasirengę buvo tik 2 vaikų tėvai iš viso darželio.

Perdavėme pašnekovėms vienos mamos klausimą, ar nebūtų galima spręsti eilių į darželius problemos komplektuojant daugiau grupių. Tiek I. Mockuvienė, tiek ir visų ikimokyklinio ugdymo įstaigų vadovės patvirtino, jog tam nė viename darželyje nėra papildomų patalpų. Kultūros ir švietimo skyriaus vyr. specialistė sakė, jog Švietimo ir mokslo ministerija svarsto apie ikimokyklinio ugdymo paslaugos plėtrą.

„Atlikus tyrimus, kokių paslaugų vaikams darželiuose reikėtų, buvo nustatyta, jog veikla juose atitinka poreikius“, – sakė I. Mockuvienė. Vaikai yra visapusiškai ugdomi ir lavinami. Remiantis tuo, jog mokestis už darželį yra pakankamai nedidelis, mažyliams garantuojamas ne tik socialinių poreikių tenkinimas, bet ir įvairiapusis asmenybės ugdymas, galima daryti išvadą, jog darželiai vaikų nestokos ir ateityje, norinčiųjų patekti į juos registracijos žurnaluose sąrašai netrumpės.

——-
Autorius: Jurgita ŽIUKAITĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video