2024/05/18

„Gimtinė man turi magišką ir amžiną trauką“

Eidamas 74-uosius metus, po sunkios ligos mirė kupiškėnas, buvęs radijo ir televizijos diktorius, mokytojas istorikas, kraštotyrininkas, žurnalistas publicistas Henrikas Paulauskas.

„Gimiau Kupiškyje, namelyje ant Kupos kranto, 1932 m. rugpjūčio 26 d. Tėvai buvo biržiečiai, bet greitai pritapo kupiškėnų krašte. Motina dirbo pradžios mokyklų mokytoja, tėvelis anstoliavo teisme, – rašė H. Paulauskas. – Skaityti išmokau 1938 m. Pradinių klasių nelankiau, iš karto pradėjau eiti į ketvirtą klasę 1940 m.“.

1950 m. Henrikas baigė Kupiškio vidurinę mokyklą ir įstojo į Šiaulių pedagoginio instituto istorijos skyrių. 1952 m., jį baigęs, buvo paskirtas istorijos mokytoju į Kelmės vidurinę mokyklą. Kelmėje tapo kraštotyrininkas etnografas, lektorius. 1955 m. įstojo į Vilniaus valstybinio pedagoginio instituto istorijos fakultetą, kurį 1957 metais baigęs tęsė pedagoginį darbą jau Vilniuje, rašė straipsnius. „Buvo mada, kad studentai dirbtų – 1956 m. laimėjau diktorių konkursą ir pradėjau ilgametį darbą prie mikrofono“, – savo paties parengtame leidinyje „Po penkiasdešimties metų (Kupiškio vidurinės mokyklos XI laidos abiturientų atsiminimai)“ rašė H. Paulauskas. Dirbdamas radijuje diktorius pabaigė mokslus Pedagoginiame institute ir po porą metų išdirbo nepilnamečių nusikaltėlių kolonijoje ir penkioliktoje vidurinėje mokykloje, nes domėjosi ir savo specialybe. 1970 metais diktorius perėjo į televiziją, vedė žinias ir „Panoramą“, pats parengė nemažai radijo ir televizijos laidų, daugiausia istorine tematika. Buvo Lietuvos žurnalistų sąjungos narys, kraštotyros draugijos narys. Ir svarbiausia, jog gyvendamas Vilniuje, jis neužmiršo savo tėviškės – gimtojo Kupiškio, jo žmonių, vietinės spaudos.

H. Paulauskas parašė monografiją „Kupiškėnų kraštas“, „Senovės kupiškėnų vestuvių“ inscenizaciją, knygą „Svetimų varpų prisiklausius“, rašė monografiją apie savo kraštietį, buvusį Ministrą Pirmininką generolą Joną Černių ir rengėsi pradėti knygą apie diktorystės laikus. „Radijuje ir televizijoje išdirbau 35 metus ir 8 dienas…“ Laimėjęs Kultūros ministerijos paskelbtą konkursą Valstybės muziejaus direktoriaus vietai užimti, Henrikas Paulauskas 1991 metų balandžio pradžioje išėjo iš televizijos. Nors muziejus gyvavo vos porą metų, buvęs diktorius jame surengė nemažai parodų. Po muziejaus uždarymo pusantrų metų H. Paulauskas „Vilsat“ televizijoje vedė istorinę laidą „Sustok, akimirka“, sukūrė apie septyniasdešimt laidų. Išaugino tris dukras – Miglę, Giedrę ir Liną.

Velionis šiandien bus laidojamas sostinės Antakalnio kapinėse.

——-
Autorius:

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video