2024/05/18

Kas slypi po išdažytais mokyklų fasadais?

Prieš rugsėjo pirmąją rajono mokyklų vadovus Kultūros ir švietimo skyriaus vedėjo pavaduotojas Vytautas Knizikevičius pakvietė į susirinkimą, kurio pagrindinė tema – pasirengimas naujiesiems mokslo metams. Tylos minute buvo pagerbtas šviesios atminties Vidas Vilimas. Vėliau buvo aptartas ir vedėjo pavaduotojo V. Knizikevičiaus apsilankymas, kartu su kitų rajonų švietimo skyrių vedėjais, pas švietimo ir mokslo ministrę Romą Žakaitienę.

Sistemos tobulinimo receptai

Susitikime su rajono mokyklų vadovais dalyvavo ir rajono pirminės asmens sveikatos priežiūros centro direktorė Dovilė Kulbokienė, rajono Tarybos narys Jonas Blaževičius, nacionalinės vartotojų teisių apsaugos tarybos prie Teisingumo ministerijos Panevėžio apskrities skyriaus vedėja Loreta Čerauskienė, Kupiškio rajono policijos komisariato viršininkas Anatolijus Krestovas ir policijos komisariato Viešosios tvarkos ir eismo poskyrio viršininkas Vytautas Stančikas.

Be abejo, atvykę svečiai kalbėjo apie problemas, susijusias su jų darbo sritimi ar specifika, ir į mokyklas sugrįžusių moksleivių keliamomis problemomis.

Kultūros ir švietimo skyriaus vedėjo pavaduotojas V. Knizikevičius, po apsilankymo pas švietimo ir mokslo ministrę R. Žakaitienę pastebėjo, jog keičiantis ministrams, reformų, kaip ir galima tikėtis, bus labai daug. Mokyklų vadovus ragino į jas pažiūrėti ne kritiškai, bet konstruktyviai.

D. Kulbokienė teigė, kad pasiruošimas rugsėjo 1-ajai medikams nė kiek ne mažiau atsakingas nei pedagogams. Būtent prieš mokslo metų pradžią polikliniką užplūsta didžiulis srautas moksleivių. Visai ignoruojamas tas faktas, kad mokiniai gali tikrinti sveikatą iki pat rugsėjo 15-osios, be to, jiems nedraudžiama lankytis pas medikus visus metus, nes gydytojų išduota pažyma galioja vienerius metus. Pasak D. Kulbokienės, pasitikrinti savo sveikatą tik rugsėjui artėjant nusprendžia ir patys pedagogai, nors puikiai žino, jog tuo metu didžioji dalis gydytojų atostogauja.

Vartotojų teisių Panevėžio apskrities skyriaus vedėja L. Čerauskienė pedagogų susitikime iškėlė dar vieną problemą. Švietimo sistemoje ji matanti vieną labai rimtą spragą – daugelyje mokyklų moksleiviai nėra paruošiami visaverčiamverčiam ir savarankiškam gyvenimui. O tai būtina daryti siekiant, jog jaunas žmogus netaptų pasyvi vartotojiškos reklamos auka. Iki šiol į mokinį nėra žiūrima kaip į būsimą sąmoningą vartotoją. Nors ir yra parengta “Nacionalinė vartotojų švietimo programa„, niekas mokyklose nesiima jos įgyvendinti ar bent jau su ja supažindinti. Tai paliudijo ir nepasitenkinimo atodūsiai, pasigirdę iš mūsų mokyklų vadovų. Lieka visiškai neaišku, kas, teisingiau pasakius, kokios srities pedagogas turėtų orientuoti mokinius tapti sąmoningais, gebančiais atsirinkti vartotojais. Ne mažiau aktualus, te ir tyliai išsakytas, klausimas: ar bus už tai papildomai mokama? Pedagogus, regis, mažai domina, jog vartotojų ugdymas – kompleksinis asmenybės ugdymo procesas.

Pavargsta nuo vaikų

Policijos komisariato viršininkas A. Krestovas, kaip ir dera, kalbėjo apie saugų eismą ir priminė, kad rugsėjo 1 – 10 dienomis bus vykdoma akcija “Saugiai į mokyklą, saugiai į namus!„.

Viešosios tvarkos ir eismo poskyrio viršininkas V. Stančikas atvirai prisipažino, jog jo vadovaujamiems pareigūnams rugsėjo 1-oji nėra ypač laukiama šventė. “Kaip vaikai pailsi vasarą nuo mokslo, taip ir mes vasarą pailsime nuo vaikų„, – sakė pareigūnas. Skatindamas laikytis saugaus eismo taisyklių, V. Stančikas prabilo, jog didžiosios eismo nelaimių priežastys – vairuotojų neatsargumas, nedrausmingai vairuojantys neblaivūs vairuotojai! Šioje vietoje, dėl visiems suprantamų ir žinomų priežasčių, tarp mokyklų vadovų ir kitų susirinkimo dalyvių nuvilnijo daug sakantis šnabždesys.

Mokyklos be valytojų!?

Po svečių pasisakymų buvo paskelbta 10 min. pertrauka prie vaisiais “dekoruotų„ staliukų, ir posėdis buvo tęsiamas toliau.

Vėliau kalbintas rajono Kultūros ir švietimo skyriaus vedėjo pavaduotojas V. Knizikevičius, paklaustas apie mokyklų vadovų keltas problemas, sakė, jog neatidėliotinų probleminių klausimų nebuvo. Mokyklos jau praėjusią savaitę visiškai buvo pasiruošusios darbui, nemažai iš jų renovuotos ir paremontuotos (apie tai jau buvo rašoma “Mintyse„). Opiausiu klausimu liko ūkinių mokyklų darbuotojų (virėjų, valytojų, kiemsargių) atlyginimų dydis. Paradoksalu, bet kintant pragyvenimo minimumo lygiui, šių darbuotojų algos dešimtmečiais stovi vietoje.

Trūkstamų kadrų – informatikos bei anglų kalbos mokytojų – problemą nutarta spręsti rajone dirbančių specialistų kaitos principu.

Teigiamu būtų galimą laikyti tą sprendimą, kad nuo rugsėjo 1 d. iki 2007 m. sausio 1 d. Švietimo ir mokslo ministerija finansuos papildomus mokytojų padėjėjų ir specialiųjų pedagogų etatus. Tam rajonų švietimo skyriai iki rugpjūčio 25 d. turėjo pateikti motyvuotas paraiškas. Mūsiškiai tai ir padarė.

Nuo pozityvo link negatyvo

Pozityviu faktoriumi galima laikyti ir tai, kad mokinio krepšelis išaugo iki 1 942 Lt.. Šios lėšos skiriamos mokinių pažintinei veiklai, neformaliam švietimui. Pasirodo, šiuo mokinio krepšelio “turiniu„ susidomėta net Kinijoje! Įdomu tik ar realiai visas krepšelio turinys panaudojamas pagal tikslinę paskirtį.

Šiems mokslo metams šalyje nupirktas dar 161 geltonasis autobusiukas. Mūsų rajono keliais šiuo metu rieda 7 tokie autobusiukai. Nemokamam Lietuvos moksleivių maitinimui dabar skiriama 61 mln. litų.

Pasak V. Knizikevičiaus, švietimo ir mokslo ministrė pabrėžė, kad 2006 m. pedagoginiams darbuotojams darbo užmokestis vidutiniškai padidintas 20 nuošimčių: nuo sausio 1 d. vidutiniškai 7,4 ir nuo rugsėjo 1 d. vidutiniškai dar 12,6.

Tiesa, jau ketvirtadienį “Delfyje„ surengtoje spaudos konferencijoje ministrė R. Žakaitienė tvirtino, kad “mes gyvename valstybėje, kurioje labai daug kas keičiasi, o švietimas labiausiai atspindi pokyčius visose srityse: reikia prisitaikyti prie darbo rinkos, besivystančios žinių visuomenės, mokymosi visą gyvenimą ir t. t. Todėl pokyčiai švietime, manau, bus visada. Svarbu, kad jie tarnautų moksleivio ir mokytojo labui.

Kad tai tik gražios tezės, parodė tą pačią dieną sujudę švietimo profsąjungos lyderiai ir jos nariai. Jie piktinosi tuo, kad mokytojų algų pakėlimas pagal dabar taikomą darbo krūvį – tik akių dūmimas ir kad algos išties pastebimai (maždaug 500 Lt) pakeltos tik mokyklų vadovams!

Matyt, ne tik ūkiniai mokyklų darbuotojai, bet ir kai kurie pedagogai šiais mokslo mėtais bus priversti laikyts liekninančios grožio dietos.

——-
Autorius: Ovidijus PETKEVIČIUS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video