2024/05/18

Šimonis stiprino kraštiečių viešnagė

Šiemet Žolinė – Švč. Mergelės Marijos ėmimo į dangų diena, sukvietusi į tradicinius atlaidus gausų būrį šimoniečių ir jiems prijaučiančių žmonių, buvo nevienintelė giminių ir draugų susibūrimo šventė šiame miestelyje. Kelios iš eilės poilsio dienos leido pasimėgauti bendravimo džiaugsmais, pasisemti dvasios stiprybės ir praėjusį sekmadienį, kuomet Šimonyse lankėsi Panevėžio vyskupas JE Jonas Kauneckas ir teikė Sutvirtinimo sakramentą, bei praėjusį pirmadienį, kai čia giria kvepiančioje aikštelėje už mokyklos, šurmuliavo kraštiečių suėjimas.

Banguolė ALEKNIENĖ

Kraštiečių suėjimas prasidėjo tylos minute pagerbiant visus mirusius šimoniečius. Po to miestelio bendruomenės pirmininkė Zita Naciuvienė pakvietė susirinkusiuosius pasidalyti savo prisiminimais ir prisijungti prie jų bendruomenės veiklos, nepaisant to, kur begyventų. Anot jos, kiekvienas iš čia kilęs yra laukiamas ir gali daug nuveikti gimtinės labui.

Tą vakarą savo eiles Šimonims skyrė poetas Antanas Drilinga, kuris prieš šešiasdešimt metų pėščias perėjo girią ir atėjo mokytis į šio miestelio progimnaziją. Poetė nuo Dapšių Eugenija Didžiariekienė perdavė tėviškėnams poeto Broniaus Žalio ir jo žmonos Palmiros sveikinimą. Architektas ir literatas Petras Pečiūra informavo, kad rengiamas trečiasis knygos „Keliai veda Kupiškin“ tomas ir paragino, netgi griežtai pareikalavo, kad visi pasidalytų savo atsiminimais, kad neliktų užmirštas nė vienas kaimas. Jo kolega Žibartas Simonaitis pabrėžė čia susikūrusios bendruomenės reikšmę ugdant pilietiškumą, kad ji esanti „rėmai, kuriuose darbuotis savo kraštui galima“.

Kalbėję medikai Algis Matulionis, Eugenija Gurklytė-Reinikovienė, knygos „Mes iš Šimonių“ autorius Feliksas Mažylis, rašytoja Renata Šerelytė, Vilniaus kupiškėnų klubo viceprezidentė Filomena Marčiulionienė ir kiti džiaugėsi viešnage gimtinėje, ypač dėkojo buvusiems mokytojams, kurių įžvalgos padėjo ne vienam iš jų pasirinkti gyvenimo kelią.

Renginyje buvo pagerbti ir pavyzdingai tvarkomų sodybų šeimininkai. Tai Bardauskai, Ralickai, Jakeliūnai, Rima Vaičienė, Lapeginai, Rudžiai, Stukai,

Pocevičiai, Baseckai, Meilūnai, Barbora Sabaliauskaitė.

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video