2024/05/04

Mariose vėl tinklai, tik šįkart ne brakonierių

Kaip mes jau rašėme, tinklais žuvis gaudyti Kupiškio mariose griežtai draudžiama, tačiau šią savaitę įmerktos gaudyklės aplinkosaugininkų nesunervino.

Lėvens tvenkinys, kupiškėnų dažniausiai vadinamas mariomis, yra išnuomotas rajono medžiotojų ir žvejų draugijai. Panevėžio aplinkos apsaugos departamentas išduota leidimus žvejybai dešimčiai metų, todėl ir rūpinasi žuvų įveisimu.

Sterkų yra, lydekų bus

Norint nustatyti, ar tvenkinyje tebėra pakankams kiekis sterkų ir lydekų, į talką buvo pasikviesti Vilniaus universiteto Gamtos mokslų fakulteto Zoologijos katedros darbuotojai, vadovaujami mokslų daktaro Egidijaus Bukelskio, kurie organizavo specialiąją žvejybą. Jos tikslas buvo nustatyti, kokios yra žuvys tvenkinyje ir kiek jų.

Rugpjūčio 4-osios vakare, apie 19 valandą, buvo ištiesta dešimt įprastų šešiasdešimties metrų žvejybinių tinklų, keturi selektyviniai keturiasdešimties metrų tinklai.

Kitos dienos rytą ištraukus tinklus, preliminariais duomenimis, buvo sugauta 21 kilogramas karšių, 12 kilogramų kuojų, 3 kilogramai ešerių, 9 kilogramai sterkų ir įvairios kitos žuvies. Iš viso į tinklus pakliuvo apie 48 kilogramus žuvų. Kiekviena žuvis buvo išmatuota.

Daktaras E. Bukelskis apskaičiavo, kad sterkų mariose yra pakankamai ir papildomai jų įžuvinti nėra reikalo. Didžiausias sugautas sterkas buvo septyniasdešimties centimetrų ilgo, kuris svėrė beveik penkis kilogramus. Pasak E. Bukelskio, pakanka dviejų trijų šių žuvų patelių įveisti sterkams visame Lėvens tvenkinyje. Beje, manoma, kad mariose yra ir dar didesnių sterkų.

Tačiau keista, kad nebuvo sugauta nė vienos lydekos, o jų gausa Lėvens tvenkinys dar neseniai garsėjo. Net nesuvedus galutinių specialiosios žūklės rezultatų tapo aišku, kad lydekų mariose ima stigti.

Marių žuvys kaip muziejuje

Daktarą E. Bukelskį nustebino ir kitos mariose pagautos žuvys. Į tinklus pakliuvo nemažai aukšlių. Ilgiausia iš jų buvo net dvidešimt vieno centimetro. Mokslininkas sakė, kad tokio dydžio aukšlių paprastai gamtoje sunku aptikti. Jos būna daug mažesnės ir liesesnės. Panašaus dydžio aukšlę jis matė tik Klaipėdos jūrų muziejuje. Vadinasi, žuvims veistis Kupiškio mariose yra labai dėkingos sąlygos.

E. Bukelskis tvirtino, kad mūsų tvenkinys yra labai žuvingas, bet didžioji žuvų dalis, ypač didžiųjų, paprastai būna Lėvens vagoje.

Žuvys įveisiamos

Šį rudenį į marias bus paleista trys tūkstančiai šeši šimtai lydekų. Kitais metais panašus kiekis sterkų taip pat apsigyvens tvenkinyje.

Sterkai į marias paprastai atvežami iš Rusnės veislyno, o lydekaitės pas mus atvyksta iš Žeimenos upės ir jas veisiančios bendrovės “Armalia„.

——-
Autorius: Gintaras JURGĖLAS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video