2024/05/04

Kristus laimina Alizavą

Sunku beprisiminti, kada Alizavon buvo susirinkę tiek daug šio miestelio gyventojų ir svečių. Šįkart net dvi svarios priežastys vienon šeimon sukvietė šventiškai pasipuošusius alizaviečius. Tai – Žolinės atlaidai ir Juozo Jankausko iniciatyva pastatyto paminklo, skirto 1940-1990 metų Lietuvos tremtiniams ir partizanams atminti atidengimas bei šventinimas.

Šią neeilinę miesteliui dieną Šv. Mišias Alizavos Šv. Jono Krikštytojo bažnyčioje laikė Kupiškio klebonas dekanas kanauninkas Vladas Rabašauskas. Pirmą kartą po kurio laiko užsukę, čia gimę ir augę, išvydo ir naujai Panevėžio vyskupijos paskirtą kunigą Laimoną Nedvecką, nuo šiol pavaduosiantį susirgusį kleboną Joną Labakojį ir kuruosiantį net tris – Alizavos, Palėvenėlės ir Salamiesčio parapijas. (Išsamesnį pokalbį su naujuoju kunigu skaitykite šeštadienio “Mintyse„).

Išsyk po Šv. Mišių, pašventinus parapijiečių atsineštus žolynus, gausus būrys susirinkusių patraukė kitapus šventoriaus esančios akmenų mūro tvoros link.

Neslėpdamas jaudulio, iš Grincagalės kaimo kilęs, dimisijos pulkininkas leitenantas Juozas Jankauskas perkirpo simbolinę juostą. Nukritęs audeklas atidengė jo anūko skulptoriaus Ramūno Krupausko sukurtą paminklą – Kristų, veidu žvelgiantį į Juodinių kalną ir laiminantį žmoniją. Anot J. Jankausko, per visą gyvenimą tekę matyti daug kančios bei skausmo. Dievo sūnus Kristus prisiima žmogaus nuodėmes ir kančias, jog jų neliktų gyvenime.

Kad paminklo atidengimas tapo išskirtinis, netgi unikalus įvykis (ar daug atsirastų žmonių, kurie pinigus už parduotą tėvų žemę “investuotų„ į paminklo statymą?!), patvirtino ir atvykę svečiai, oficialūs valdžios atstovai, likę gyvi tremtiniai bei partizanai, jų bendražygiai. Dekanui kanauninkui V. Rabašauskui šventinant paminklą, tarp svečių buvo galima regėti ir Seimo narį Viktorą Rinkevičių, Kupiškio rajono vicemerą Joną Jarutį, rajono vyriausiąją architektę Euchridą Sipavičienę, Alizavos seniūną Antaną Alkauską, Kupiškėnų klubo iš sostinės narius ir, žinoma, eilines nuostabiomis skarutėmis pasidabinusias Alizavos moterėles, šventiniais kostiumais pasirėdžiusius santūrius alizaviečius.

——-
Autorius: Ovidijus PETKEVIČIUS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video