2024/05/18

Pasirinktasis modelis realybėje

Ketvirtadienį surengtą spaudos konferenciją VšĮ Kupiškio ligoninės vyriausiasis gydytojas Povilas Rimkus pradėjo mintimi, jog kitur dirbančio kolegos ar kurios nors partijos atstovo pareikšta nuomonė apie pasirinktą Kupiškio ligoninės pertvarkymo modelį tik patvirtina, jog ir čia esama dėmesio vertų dalykų. Jų samprotavimai apie gydymo įstaigos darbo organizavimą – dar ne realybė. Kupiškėnus bene labiausiai trikdė tai, kad rajono ligoninėje, likus dirbti tik vienam chirurgui, buvo panaikintas chirurgijos-traumatologijos skyrius. Ar jam nesant kupiškėnams įmanoma gauti visas reikiamas tokio pobūdžio medicinos paslaugas? Ligoninės vadovas atviravo, jog diegiamų naujovių yra egzaminuojamas.

Lemia organizuotumas

Pašnekovas sakė, kad rajono gyventojai jau žino apie ligoninėje veikiančio chirurgijos dienos skyriaus darbą. Jame atliekamos tik nesudėtingos operacijos. Su tokiu variantu prisiimta didelė atsakomybė – ar bus įstengta darbą organizuoti taip, jog skubi sudėtinga chirurginė paslauga jos reikalingam asmeniui būtų suteikta laiku. Aptardamas praėjusį laikotarpį, gyd. P. Rimkus tvirtino, jog taip dirbti iki šiol pavyko, o kad nesėkmės aplenktų ir ateityje, pastukseno kumščiu į stalą. Jis pabrėžė savosios įstaigos ligonių priėmimo skyriaus ir Pirminės asmens sveikatos priežiūros (PASP) centro greitosios medicinos pagalbos tarnybos darbuotojų vaidmenį. Skubios chirurginės pagalbos reikalingi pacientai gabenami į artimiausias ligonines, kuriose teikiama ši medicininė paslauga. Vis dėlto daugiausia kupiškėnų siunčiama į Panevėžio ligoninę ir su jos vadovu Česlovu Gutausku nuolat palaikomas ryšys, jog pacientai iš Kupiškio rajono būtų kiek įmanoma skubiau ten priimti.

Nelieka be paslaugos ir chirurgams atostogaujant

Įdiegtos naujovės – chirurgijos dienos skyriaus – paslaugų reikalingumas sistemingai analizuojamas. Jis – išeitis, kai PASP centre dirbantis chirurgas atostogauja. Jo pacientai kreipiasi į ligoninėje dirbantį chirurgą Vykintą Tubelį.

Kupiškyje esančių medicinos įstaigų vadovų tikslas, pasak P. Rimkaus, yra bendras -stengtis, kad rajono gyventojai gautų jiems būtiną medicinę paramą.

Pastaruoju metu daugiau kreipiasi pacienčių ir į ligoninėje dirbančius ginekologus. Gydytojai Zita Švedienė, Egidijus Kaubrys dienos chirurgijos skyriaus lygmeny atlieka ir operacijas.

Hospitalizuojami ne pagal amžių, o pagal sveikatos būklę

Ligoninės paslaugų reforma – ne iš gero gyvenimo, – ir šį kartą pabrėžė vyr. gydytojas. -Dėl lėšų sveikatos apsaugai stygiaus. Su ta bėda susijęs ir nuo šių metų liepos mėnesio veikiantis Sveikatos apsaugos ministro įsakymas taupyti vadinamuosius lovadienius. Kiekvienas tvarkos sugriežtinimas sulaukia žmonių komentarų. Taip yra ir pastaruoju atveju – atsieit pensininkui patekti į ligoninę būsią problematiška. Ligoninės vadovo nuomone, tokiomis šnekomis žmonės visai be reikalo dirgina vieni kitiems nervus. Juk ne pagal paciento amžių, o pagal jo sveikatos būklę sprendžiama, kokiomis sąlygomis jis turi būti gydomas – ligoninėje ar ambulatoriškai. Beje, ne naujiena iš paciento išgirsti, jog prieš keletą metų dėl panašaus susirgimo buvo guldomas į ligoninę, o dabar skiriamas gydymas namų sąlygomis. Neturėtume pamiršti, jog ir situacija visai kita – medicinos paslaugos perkamos.

Šiuo metu Kupiškio ligoninėje yra šimtas lovų. Pagal Ligonių kasų naująjį normatyvą per mėnesį galima hospitalizuoti tik iki 160 ligonių. Liepos mėnesį toks ligonių skaičius stacionare ir gydėsi. Atsiskaitančios už gydymo paslaugas institucijos reikalavimų turės būti paisoma ir ateityje. Pašnekovas sakė, jog pasigirsta tvirtinimų esą kituose rajonuose į ligoninę guldomas kone kiekvienas to pageidaujantis asmuo. Jis tuo abejojąs. Šiemet per pirmąjį pusmetį ir Kupiškio ligoninėje susidarydavo ir iki dviejų šimtų per mėnesį besigydžiusiųjų. Tačiau už tokį rodiklį teko nukentėti – Ligonių kasos gydymo paslaugų perviršio neapmokėjo, patirtas šimto tūkstančių litų nuostolis. Tad ar galėtume dirbti neieškodami aukso vidurio? – klausė medikas. Kai galima gydytis ambulatoriškai, nesipiktinkime, jog neguldoma į ligoninę, – pokalbio su žiniasklaida metu gyd. P. Rimkus kreipėsi ir į rajono gyventojus.

Pasak mediko, visuomenė turi teisę piktintis jiems nepalankiu Vyriausybės ar žinybos vadovų sprendimu, tačiau jiems pavaldžių įstaigų vadovai privalo tų norodymų paisyti. Gyd. P. Rimkus akcentavo, jog netrūksta auditų, įvertinančių ligoninės gydytojų paslaugų kokybę. Užfiksuotų neobjektyvaus gydymo atvejų pasekmė – irgi finansiniai atskaitymai. Prie darbo naujomis sąlygomis reikia ir medikams įprasti, – pabrėžė jis.

Pasitikėjimo ir kantrybės

Ligoninės vyr. gydytojas P. Rimkus priminė, jog jo vadovaujamoje įstaigoje dirba 33 vienuolikos specialybių gydytojai. Pas konsultacinėje poliklinikoje kasdien dirbančius specialistus pacientai su šeimos gydytojo siuntimu dažniausiai patenka tą pačią dieną, nes išspręsta, jog kardiologas dirbtų ilgiau. Pas siauros specializacijos gydytojus užsiregistruojama prieš savaitę. Tebėra aktualu skatinti šiltesnius gydytojų ir pacientų santykius. Pašnekovo nuomone, nėra gerai, kai pacientas dedasi apie ligą išmanantis daugiau už aukštos kvalifikacijos gydytoją, kai labai pasipiktina, jeigu tenka ilgiau palaukti priėmimo ar kokio tyrimo. Pasak žiniasklaidos pašnekovo, užuot pasitikėję Kupiškyje dirbančiais gydytojais, sunegalavę asmenys arba jų artimieji įsakmiai reikalauja siuntimų pas didmiesčių medikus. Pasitaikė ne vienas atvejis, kai tokiu būdu sau tik pakenkiama, nes pas aukštenio lygio specialistą patenkama tik po kelių savaičių, kai liga dar labiau įsigalėjusi.

——-
Autorius: Eleonora VAIČELIŪNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video