2024/04/18

„Dinozaurų slėnį“ vėl aplankė buriuotojai

Praėjusį šeštadienį ir sekmadienį prie Lėvens tvenkinio jau dešimtąjį kartą vyko tradicinė Kupiškio marių regata. Kasmet joje dalyvauja apie 30 šios sporto šakos aistruolių. Šįkart startui užsiregistravo 29 burlentininkai iš Anykščių, Biržų, Kauno, Kupiškio, Panevėžio ir Pasvalio.

Deja, žiūrovų šios varžybos nesulaukė. Gal kupiškėnams netiko buriuotojams palankus apsiniaukęs ir vėjuotas oras, o gal ir šįkart rajono Savivaldybės bei Kultūros ir sporto centro buvo per mažai įdėta pastangų šį renginį plačiau reklamuojant. Tad į „Dinozaurų slėnį“ (taip šią vietą juokaudami pakrikštijo nuolatiniai varžybų dalyviai, startuojantys ne olimpinės klasės, senesnio modelio burlentėmis, savos gamybos, turistinėmis jachtomis, trumpai tariant, save laikantys nykstančia buriuotojų rūšimi) susirinko seni geri bičiuliai, ne vienas ir šeimynykščių bei draugų lydimas.


Varžybų organizatoriams palinkėjus gero vėjo, vyriausiajam varžybų teisėjui kupiškėnui Gediminui Baltušiui paskelbus pirmosios dienos varžybų startą, marių vandeniu savo kelionę pradėjo penkiose skirtingose klasėse besivaržantys buriuotojai. Iš viso vyko penki plaukimai.

Antrąją dieną sportininkai varžėsi maratono distancijoje. Jiems reikėjo sukarti po dešimt ratų (iš viso 40 km). Šįkart atsisakyta plaukti iki Palėvenėlės, nes prireikus būdavo sunku prisišaukti pagalbą (sulūžus burės stiebui ar pan.). Distancija buvo numatyta iki siurblinės, už Uošvės liežuvio pusiasalio.

Tądien laisvoje burlenčių klasėje (iki 40 m.) geriausiai sekėsi kauniečiui Dariui Daraškai, antras liko Laimonas Čyžas iš Panevėžio, o trečiąja vieta pasidalijo panevėžietis Adrianas Orlovas ir kupiškėnas Artūras Valma. Pastarasis vienintelis atstovavo mūsų rajonui. G. Baltušis, prieš kelerius metus su sūnumis garsinęs tarp buriuotojų mūsų rajono vardą, sakė, kad anksčiau apie dešimt kupiškėnų intensyviai užsiiminėjo buriavimu. Tai Erikas Škinderis, Virgis Kirda, Bronius Černius, Julius Semėnas, rajone dirbęs gydytojas Edmundas Koževnikovas ir kiti. Šiuo metu entuziazmas buriuoti tarp kupiškėnų kažkodėl išblėsęs. Gal tai lemia šios sporto šakos brangumas. Pavyzdžiui, nebenaujas buriavimo komplektas kainuoja apie 4 tūkst. litų. Paklaustas, kodėl pats neberungtyniaująs, G. Baltušis atsakė, kad savo laivą teko paaukoti jaunylio sūnaus Tomo mokslams. Galbūt įgijęs gerą išsilavinimą jis ateityje sugebės užsidirbti ir burlentei.

Šioje grupėje maratono distanciją laimėjo bene tituluočiausias varžybų dalyvis iš Kauno Juozas Bernotas. Jis yra buvęs Europos jaunučių čempionas, olimpinių burlenčių klasėje pasaulyje iš 29 sportininkų yra dvyliktas. Parungtyniauti Kupiškyje vaikinas atskubėjo tiesiai iš varžybų, vykusių Lenkijoje.

Antrąją vietą užėmė taip pat kaunietis Darius Daraška, trečiąją – panevėžietis Laimonas Čyžas.

Toje pačioje burlenčių klasėje (per 40 m.) nugalėtojas tapo biržietis Vitalijus Jasiūnas, daugkartinis šios regatos laimėtojas ir prizininkas, per dešimt metų nepraleidęs nė vienerių varžybų. Ta dingstimi jis buvo apdovanotas ir specialiu prizu. Antrąją vietą šioje amžiaus grupėje užėmė vyriausias varžybų dalyvis panevėžietis Juozas Skublickas (g. 1945 m.), trečias liko Jonas Kučinskas iš Biržų.

Tarp šio amžiaus vyrų ir maratono distancijoje laurų niekam neatidavė Vitalijus Jasiūnas. Antrąją vietą laimėjo Gintaras Bernotas, trečias liko Juozas Skublickas.

Pasak V. Jasiūno, dirbančio Biržų kultūros centre garso ir šviesos operatoriumi, rungtyniauti Kupiškio mariose jam labai patinka. Čia puiki vieta susitikti su seniai pažįstamais buriavimo aistruoliais, įgyti naujų draugų. Kitąmet biržiečių komanda turėtų būti dar skaitlingesnė, nes yra perspektyvių jaunų šios sporto šakos atstovų.

Sportinių šverbotų klasėje pirmoji vieta atiteko panevėžiečiams. Jonui Lazdauskui – pirmoji vieta, Viliui Gustui – antroji, o Zenonui Valkūnui – trčioji.

Šioje klasėje maratono distanciją greičiausiai įveikė Vilius Gustas, antras buvo Zenonas Valkūnas, trečias – Edvardas Povilonis.

„Formula“ tipo burlenčių klasėje nugalėjo Rikantas Lapeikis iš Panevėžio, antrąją vietą užėmė kaunietis Irmantas Zakšauskas, trečiąją – panevėžietis Gediminas Jackūnas. Anot jo, šio tipo burlentėms reikia platesnės negu Kupiškio mariose akvatorijos, netinka sūkuriuotas vėjas.

Visiems varžybų dalyviams įteikti lipdukai su šios regatos simbolika, o nugalėtojai apdovanoti Savivaldybės taurėmis, padėkos raštais ir aukso medaliais. Medaliai ir padėkos raštai įteikti ir visiems prizininkams. Speciali taurė atiteko ne tik minėtam vyriausiam varžybų dalyviui, bet ir jauniausiam burlentininkui Karoliui Zakšauskui (g. 1996 m.) iš Kauno. Savivaldybės prizą gavo ir vyriausiasis varžybų teisėjas G. Baltušis. Padėkos raštu paskatinta kauniečių buriuotojų Juodeškų šeima. Inga Juodeškienė buvo vienintelė moteris, dalyvavusi regatoje.

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video