2024/05/18

Teršalai prieštaringai vertinamo ūkininko ir verslininko valdose

Praėjusį trečiadienį eilinio reido po rajoną metu aplinkos apsaugos inspektorius prie Zigmo Aleksandravičiaus grūdų sandėlio rado ženklių aplinkos teršimo pėdsakų.

Pastaruoju metu bene garsiausia gyvenviete visame rajone tapusiuose Juodpėnuose yra didelis grūdų sandėlis, priklausantis gerai rajone žinomam ūkininkui Zigmui Aleksandravičiui. Jį rajono gyventojai vertina labai prieštaringai. Juodpėniškiams jis bene vienintelis darbdavys, o tie, kurie jį prisimena iš vadovavimo pieninei laikų, iki šiol nešioja akmenį užantyje…

Bala po talpykla

Nuvažiavus prie minėto sandėlio, iš karto pajunti naftos produktų kvapą, kuris sklinda nuo jų. Geriau apžiūrėjęs vietovę, Panevėžio regiono aplinkos apsaugos departamento Kupiškio rajono agentūros vyresnysis valstybinis aplinkos apsaugos inspektorius Rimantas Adomauskas po didžiule metaline statine aptiko nemažą naftos balą. Naftos produktas iš nesandarios talpyklos lašėjo ir apžiūros metu.

Matyt, teršalai bėgo pakankamai ilgai, nes žemės paviršius buvo jau gerokai permirkęs, o jame susiformavo tąsi masė.

Prie grūdų sandėlio sutikti darbininkai pasakojo, kad talpykloje yra skalūno alyva, kuri reikalinga grūdams džiovinti.

Inspektorius atsakingam darbuotojui išrašė kvietimą į Aplinkos apsaugos agentūrą. Čia ir bus nuspręsta, kokią baudą skirti už aplinkos teršimą. Įstatymai numato, kad už tokį pažeidimą gali būti taikoma piniginė bauda nuo trijų iki šešių šimtų litų.

Nemalonumai – ne tik bauda

Naftos produktais užteršus aplinką, nemalonumai nepasibaigia sumokėta bauda. Teršėjas yra įpareigojamas išvalyti teršalus, bet jų negali iškasti ir išvežti į bet kokį sąvartyną ar tiesiog išmesti kažkur pagriovyje. Pažeidėjas privalo juos atiduoti atliekų tvarkytojams, kurie apie pristatymą informuoja aplinkosaugininkus. Kol raštas iš aplinkos tvarkytojų negautas, aplinkosaugininkai konstatuoja, kad užteršta vieta dar nesutvarkyta.

Mūsų regione tokie teršalų tvarkytojai yra Panevėžio bendrovė “Antraža„ ir dar viena įmonė Utenoje. Būtent ten ir reikia nugabenti teršalus.

R. Adomauskas sakė, jei šitas ūkininkas nesusitvarkys normaliai ir neišveš viso užteršto dirvožemio, o grįžtamojo reido metu bus nustatyta, kad dar yra teršalų, bus keliamas ieškinys.

——-
Autorius: Gintaras JURGĖLAS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video