2024/05/18

Rugsėjo pirmoji – be skyriaus vedėjo

Nors iki naujųjų mokslo metų pradžios dar liko beveik mėnuo, jau dabar aišku, kad rajonas rugsėjo pirmąją pasitiks be Kultūros ir švietimo skyriaus vedėjo.

Anapilin išėjus visų kupiškėnų pagarbą pelniusiam Vidui Vilimui, jo postas iki šiol laisvas. Kol kas nepaskelbtas ir viešas konkursas šioms pareigomseiti.. “Minčių„ skaitytojai vis labiau domisi, kodėl nesirūpinama naujojo skyriaus vadovo paieška ir kaip rajono švietimo sistema gyvuos be ją vienijančio asmens. Jau dabar visiškai aišku, kad rugsėjo pirmajai švietimo ir kultūros vadovo dar neturėsime, nes nuo konkurso paskelbimo iki jo turi praeiti bent mėnuo.

Ta tema kalbėjomės su švietimo ir kultūros atstovais bei vicemeru, kuruojančiu šias veiklos sritis Savivaldybėje.

Dviprasmiška situacija

Lauryno Stuokos – Gucevičiaus gimnazijos direktorius Virgilijus Žilinskas susidarusią situaciją įvertino kaip dviprasmišką.

Iš vienos pusės, vedėjo nebuvimas didelės problemos nesukuria. Kultūros ir švietimo skyriaus funkcijos šiuo metu yra sumažintos, mokyklos įgavo savarankiškumą, todėl ypatingos skyriaus globos ar priežiūros tiesiog nereikia. Visos mokyklos turi pasitvirtinusios strateginius planus ir gyvena pagal savo numatytas veiklos kryptis.

Pasak V. Žilinsko, nuo sausio 1-osios mokymo įstaigos tapo asignavimų valdytojos. Už įvairius mokėjimus, pavedimus taip pat jau atsako mokyklų vadovai. Anksčiau skyriai spręsdavo labai daug dalykų, atrodydavo, kad net negali pajudėti be vedėjo žodžio. Pasikeitus situacijai, bent jau šios gimnazijos vadovas, didelių nepatogumų, kad vis dar nėra vedėjo, nejaučia.

Kita vertus, svarstė V. Žilinskas, bendriems prioritetams suformuoti reikėtų vedėjo. Rugpjūčio pabaigoje būna pasitarimai, į kuriuos suvažiuoja visos šalies švietimo skyrių vedėjai ir apie ateinančių mokslo metų gaires diskutuoja su ministerijos atstovais. Žinoma, būtų solidžiau, kad mūsų rajonui atstovautų vedėjas, o ne jį pavaduojantis žmogus.

Be to, Kultūros ir švietimo skyriaus vedėjas didelį vaidmenį vaidina atestuojant darbuotojus. Tai subtilus darbas.

Paklaustas, ar nėra delsiama skelbti konkursą šioms pareigoms eiti dėl to, jog rajone nerandama tinkamo kandidato, V. Žilinskas užtikrino, kad tokių žmonių yra ir ne vienas, ir ne keturi, tačiau jų vardyti nenorėjo.

Naujajam vedėjui gali trukdyti išėjusiojo aura

Ne vienas kalbintas švietimo ar kultūros atstovas išsakė nuomonę, kad reikia didelio ryžto,dirbti tose pareigose, kuriose dirbo V. Vilimas.

Tokiai pozicijai pritarė ir Skapiškio teatro režisierė Vita Vadoklytė, su kuria kalbėjomės teatro studijoje. Režisierė sakė, kad šiame kambaryje yra daug daiktų, kurie primena V. Vilimą. Jis buvo daug daugiau negu Kultūros ir švietimo skyriaus vedėjas. Tai buvo labai stiprus ir labai geras žmogus. V. Vadoklytės nuomone, viena iš priežasčių, kodėl iki šiol nėra naujo vedėjo, yra ta, kad daug kas tiesiog nemato kito žmogaus, galinčio eiti tas pareigas. Gal dėl to ir yra pauzė.

Anot režisierės, iš pirmo žvilgsnio tai atrodo normaliai. Visgi vasara – atostogų metas, bet jei vedėjo nebus ir iki mokslo metų pradžios – tai jau nebegerai. Yra daug rimtų, spręstinų dalykų. Juk skausmas – skausmu, netektis – netektim, bet gyvenimas eina savo vaga ir darbai neturi sustoti.

V. Vadoklytė sakė, kad tegul neįsižeidžia tas žmogus, kuris dirbs šitą darbą, bet nemaža dalis kultūrininkų dar ilgai negalės toje vietoje matyti kito žmogaus, nors jis ir pranoktų lūkesčius.

Jonas Jarutis į vedėjo postą nepretenduoja

Rajono mero pavaduotojas Jonas Jarutis mums pasakojo, kad Savivaldybė labai sunkiai susitaikė su mintimi, kad nebėra a.a. V. Vilimo. Todėl nutarta, kad tiesiog neetiška kažkur skubėti, per galvą verčiantis ieškoti naujo žmogaus. Be to, yra pavaduotojas Vytautas Knizikevičius, kuris laikinai eina vedėjo pareigas. Kol kas sistema funkcionuoja, visos mokyklos turi savo vadovus, vyksta iš anksto numatyti darbai dėl mokyklų pertvarkos – Juodpėnų pagrindinės mokyklos reorganizavimas į pradinę, Naivių pradinės mokyklos uždarymo procedūra. Pagal planą remontuojamos Lauryno Stuokos – Gucevičiaus gimnazija, Povilo Matulionio vidurinė mokykla, Šimonių pagrindinė ir Skapiškio vidurinė mokyklos.

Savivaldybės pozicija yra tokia, kad naujasis vedėjas turi būti iš švietimo bendruomenės aplinkos. Galbūt į šias pareigas galėtų pretenduoti kas nors iš dabartinių mokyklų vadovų, bet tai nėra privalomas reikalavimas kandidatui.

Samprotaujantiems, kad ši vieta laikoma saviems, J. Jarutis atsakė, jog taip tikrai nėra, konkurso sąlygos jau rengiamos. Vicemero nuomone, naujasis vedėjas turėtų pradėti dirbti spalio mėnesį. J. Jarutis taip pat paneigė pasklidusius gandus, kad į vedėjo postą pretenduoja jis pats.

——-
Autorius: Gintaras JURGĖLAS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video