2024/05/18

Prie alaus bokalo gimsta geros mintys

Pergalės gatvėje 20-uoju numeriu pažymėtame name gyvenantys žmonės, ko gero, gali pretenduoti į gražiausiai tvarkomo daugiabučio šeimininkų titulą. Jie nutarė savo lėšomis suremontuoti visą trijų aukštų gyvenamąjį pastatą ir pagal aukščiausius standartus susitvarkyti aplinką.

Idėja pasigražinti savo aplinką Pergalės gatvės 20-ojo namo gyventojų galvose sukosi jau senokai, bet prie konkrečių darbų prieita buvo tik prieš kelis mėnesius. O viską inspiravo,

regis, alaus bokalas.

Alaus bokalas naujojoje pavėsinėje

Vienas iš šio namo gyventojų Gintautas Šedys, pritariant kitiems namo gyventojams, “Mintims„ pasakojo, kad viskas prasidėjo pasistačius naują pavėsinę kieme, į kurią mėgsta susirinkti namo dalis namo gyventojų. Čia po darbų gurkšnojant alutį kyla visokių gerų idėjų. Kaimynų pokalbiuose po truputį ir išsikristalizavo idėja, kad reikėtų imtis savo jėgomis kovoti su žiemos speigais, tuo pačiu sutvarkant ir pagražinant jau visiškai susidėvėjusias išorines namo sienas.

Šiuo metu idėja beveik įgyvendinta. Sienos jau apšiltintos, beveik visas namas aptinkuotas. Pakeisti ir beveik visų butų langai. Vaizdas iš išorės jau dabar palieka gerą įspūdį, o jei dar pasitelkti truputį fantazijos… Liko nekeisti parapetai, vienodos viso namo palangės, lauko durys į abu koridorius. Jei dar bus sveikatos ir pinigų, gyventojai susitvarkys ir nusidažys remonto reikalaujančius pamatus. Senas namas įgaus naują kvėpavimą.

Netolimoje ateityje žmonės planuoja susitvarkyti ir namo stogą. Šmėkščioja idėja ant stogo įsirengti įstiklintą palėpę su vaizdu į bažnyčią.

Pinigai

Gyventojai savo namą prikelti naujam gyvenimui sugeba palyginti nedidelėmis lėšomis. Kol kas medžiagoms išleista apie 13 tūkstančių litų. Visus darbus atlieka patys žmonės. Čia gyvena du profesionalūs statybininkai, o visi kiti jiems padeda kuo galėdami. Namo moterys pasakojo, kad šiais metais visas name gyvenantys atsisakė jau suplanuotų atostogų ir tapo statybininkai. Juk samdyti statybinę kompaniją ar tiesiog statybininkų brigadą, kainuotų jau astronominę sumą. Anot statybininku dirbančio G. Šedžio, apšiltinanti ir tinkuojti išorines namo sienas, samdomiems žmonėms už sienos kvadratinį metrą tektų mokėti 50 litų. Namo sienos užima 520 kvadratinių metrų. Taigi vien už darbą tektų sumokėti 26 tūkstančius – dvigubai daugiau nei žmonės išleido medžiagoms įsigyti.

Iš kitos pusės, gyventojai išleisdami pinigus pasikelia ir savo buto vertę. Ko gero, po puikiai atlikto remonto čia esantys butai kainuos bene brangiausiai Kupiškyje.

Gražiai gyventi neuždrausi

Šio namo gyventojai nežada apsiriboti vien savo namo sutvarkymu. O kas, jei šalia namo esančiame pakankamai dideliame žolyne išsikasti tvenkinį ir šalia jo pasistatyti pirtelę? Sakysit, kas leis kasti tvenkinį mieste… Pasirodo, teoriškai tokia idėja yra įgyvendinama, jei neužsispirs įvairios biurokratinės institucijos. Su viena iš jų jau spėjome aptarti problematiką, o gal ir kitos galėtų palaikyti tikrai iniciatyvių žmonių polėkį – savo aplinką savo lėšomis paversti kone kurortine zona.

Praktika rodo, kad įvairiausių leidimų suderinimai atima galybę laiko, o jeigu miesto institucijos imtų ir sugriautų žmonėse gyvą įsitikinimą, kad ten, kur prisiliečia biurokratai – galas gyvybingai idėjai… Juk sveikiems žmonių planams įgyvendinti pagalbos beveik nereikia, reikia tik jiems netrukdyti. Taip gali būti pradėta įgyvendinti kol kas sunkiai įvardijama miesto ateities vizija – patiems kupiškėnams be įgaliojimų ir rekomendacijų iš viršaus suteikiama teisė į tokį gyvenimą, kokio jie nori.

Kol kas Pergalės gatvės gyventojai nėra patenkinti, kaip jų aplinką tvarko valdiškos institucijos. Žolynams apžėlus dilgynėmis ir kiemui virtus džiunglėmis, valdininkai skundėsi, kad negali jų išpjauti, nes neturi kuro. Anot gyventojų, tada pasiprašė kaimyno, turinčio traktorių, kuris atvyko ir išpjovė suvešėjusius piktžolynus.

Vienybėje jėga

Name yra dvylika butų, kuriuose gyvena ne tiktai dirbantys žmonės. Čia gyvena ir pensininkai, ir laikinai nedirbantys, todėl greitai surinkti pinigų būtinoms remonto išlaidoms nėra lengva. Tačiau visi gyventojai sutarė, kad reikia imtis būtinų remonto darbų. Juk didieji darbai buvo sumąstyti ne tik dėl grožio, bet ir dėl šilumos butuose. Pasak gyventojų, jų namas yra šildomas netoliese esančios vietinės katilinės, kuri neturi reikiamo galingumo. Paspaudus žiemos šalčiams, vienos laiptinės gyventojai gali lepintis dvidešimties ir daugiau laipsnių šiluma, o kitoje laiptinėje šiluma nepakyla aukščiau dvylikos, todėl namą šiltinti buvo tiesiog neišvengiama.



Šiuo metu atostogaujantis UAB “Kupiškio butų ūkis ir vandentiekis„, kuri teikia paslaugas ir šiam namui, direktorius Albertas Audickas “Mintims„ sakė, kad iki šiol pasigendama tokios kaip Pergalės gatvės gyventojų iniciatyvos. Kiek jis galėjo prisiminti, panašiais remonto darbais yra sužibėję tik du miesto daugiabučiai Vytauto ir Šimonio gatvėse.

Direktorius skatina tokias iniciatyvas ir tikisi, kad savo gerove susirūpinusių kupiškėnų atsiras ir daugiau.

Pasikalbėjus su miesto žmonėmis, atrodo, kad šis direktoriaus lūkestis gali išsipildyti, tik netrukdykime…

——-
Autorius: Gintaras JURGĖLAS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video