2024/05/02

Juodpėniečiai kvietėsi vyriausiąjį rajono ugniagesį Leoną Apšegą (2)

Kaip jau buvome užsiminę, siaubo dienas, ir ypač naktis išgyvenantys Juodpėnų kaimo gyventojai pasidalyti savo nerimu trečiadienį pasikvietė merą Leoną Apšegą, kuris į susitikimą atvyko su padegimus besistengiančiais atskleisti policijos ir priešgaisrinės priežiūros pareigūnais.

Detaliai su jau antrus metus Juodpėnų kaimo gyventojus kankinančia problema supažindinome praėjusiame numeryje, o šiandien keli sakiniai apie patį susitikimą.

Tik atsitiktinai nėra žmonių aukų

Į susitikimą su svečiais iš miesto susirinko pilna mokyklos klasė juodpėniečių. Diskusijas pradėjusi bendruomenės pirmininkė trumpai pristatė susirinkimo tikslą ir pabrėžė, kad visas kaimas yra tiesiog pašiurpęs. Kol kas tik laimingo atsitiktinumo dėka pavyksta išvengti žmonių aukų.

Kalbantis su kaimo žmonėmis, aiškėja, kad iki tragedijos iš tiesų tik vienas žingsnis. Tarp nuolat padeginėjamų ūkinių pastatų ir kai kurių namų tėra keletas metrų. Padegus ar užsiplieskus vienam iš jų, Juodpėnus kaip mat ištiktų per visą Lietuvą nuskambėjusi Švekšnos tragedija.

Be to, vasarą kaimo vyrai, pavargę nuo darbų ar dar nuo ko nors, kartais nakvoja ant šieno, daržinėse. Jei nelemtasis padegėjas sugalvotų uždegti būtent tas daržines, aukų išvengti būtų tiesiog neįmanoma.

Meras neatmeta galimybės ieškoti pagalbos kitur

Savivaldybės meras L. Apšega, prieš pradėdamas pašnekesį su kaimo žmonėmis, apgailestavo, kad į susitikimą neatvyko policijos ir ugniagesių vadovai. Anot jo, renginyje dalyvaujant merui, turėjo dalyvauti ir minėtų tarnybų pirmieji asmenys, o ne deleguoti savo pavaldinius.

Meras nebuvo patenkintas teisėsaugininkų darbų tiriant padegimus. Jis sakė: “Manau, kad tai nėra dideli kriminalai, kurių nebūtų galima išaiškinti„. Pagrindinis Savivaldybės vadovo tikslas buvo paagituoti žmones, kad jie, turėdami pakankamai daug informacijos apie padegimų seriją, nebijotų ja pasidalyti su nusikaltimus tiriančiais pareigūnais. Juk, greičiausiai, padegimais žaidžia kažkas iš vietinių, o apie juos daugiausiai žino būtent juodpėniečiai.

L. Apšega sakė manąs, kad Kupiškyje yra pakankamai kvalifikuotų specialistų, kurie turėtų susidoroti su užduotimi, tačiau meras neatmetė galimybės, jei vietinės pajėgos bus bejėgės, kreiptis pagalbos į aukštesnes institucijas.

Žmonės nepasitiki policija

Į mero siūlymus neslėpti informacijos nuo policijos salė reagavo pakankamai gyvai, o viena gyventoja išsakė ko gero daugumos susirinkusiųjų nuostatą – jie nepasitiki rajono policija, todėl būtų geriau, kad tyrimo imtųsi ne mūsų rajono institucijos. Moteris sakė, kad dviem rajono policijos vadovams (jų pavardės redakcijai žinomos, aut.past.) išsakė savo samprotavimus apie padegimus, o netrukus iš kito žmogaus išgirdo tai, ką buvo sakiusi tik tiems dviems pareigūnams. Po tokių pavyzdžių gyventojai ir vengia dalintis informacija, bijodami, kad padegėjas gali sužinoti, kas apie jį kalbėjo ir atkeršyti jau ne kartą išbandytu būdu.

Juodpėniškiai samprotavo, kad policijai būtų geriausiai, kad patys žmonės sugautų padegėją.

Jie, beje, jau pradėjo kurti savotišką savisaugos komandą. Kiekvieną naktį pagal sudarytą grafiką budi gyvenvietėje ir taip bando apsisaugoti nuo dar vieno gaisro. Žinoma, gerai, kad žmonės nutarė saugoti savo turtą, bet kas gali pasakyti, kuo baigtųsi ši seniai besitęsianti istorija, jei juodpėniškiai imtų ir pagautų dar vieną pasismaginimą surengusį padegėją… Ir kas dėl to būtų kaltas?

Iki šiol vykę tyrimai nieko negali tenkinti

Susitikime dalyvavę pareigūnai – šiuo metu Kriminalinės policijos vadovą pavaduojanti Tardymo skyriaus viršininkė Egidija Šeškuvienė ir Kupiškio priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos Valstybinės priešgaisrinės priežiūros inspekcijos inspektorius vidaus tarnybos leitenantas Arvydas Gudonis papasakojo apie paskutinio gaisro tyrimą. Nors atlikta nemažai darbų, ikiteisminis tyrimas pradėtas tą pačią dieną, kai buvo padegtas statinys, įtariamasis kol kas nenustatytas.

Gyventojai aštriai reagavo ir į iki šiol vykusių tyrimų rezultatus. Žmonės puikiai žino, kad įtarimai buvo pareikšti vienam jų kaimynui, jis buvo sulaikytas, bet nepavykus įrodyti kaltės, byla nutraukta. Juodpėniškiai stebėjosi, kodėl neįrodžius, kad šis vyras kaltas, nebuvo toliau ieškomas tikrasis padegėjas.

Išaiškinti padegimus – garbės reikalas

Baigdamas diskusijas, meras išreiškė viltį, kad dabar rajono teisėsaugos struktūros jau dirbs atsakingai, aplankys kuo galima daugiau žmonių ir iš jų atskirų pasakojimų sulipdys tikrą šios istorijos paveikslėlį. Anot L. Apšegos, išaiškinti šiuos nusikaltimus yra policijos garbės reikalas. O tyrimo rezultatai parodys tikrą pareigūnų profesionalumo lygį.

Ieškok moters

Ikiteisminio tyrimą atliekantiems pareigūnams gal būt reikėtų prisiminti seną prancūzų policininkų mėgstamą posakį – ieškok moters. Sako, ta formuluotė padėjusi atskleisti ne vieną nusikaltimą. Štai ir dabar jau antrus metus niekaip nenustant padegėjo vyro, ar nereikėtų pasukti kitu keliu.

——-
Autorius: Gintaras JURGĖLAS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video