2024/03/29

Šiukšlių krūva už septynis tūkstančių litų

Vieną popietę “Mintys” kartu su aplinkos apsaugos pareigūnu leidosi į nedidelę kelionę po rajoną pasižvalgyti, ar kupiškėnai deramai rūpinasi pakankami gražiomis Kupiškio apylinkėmis.

Kelionės pabaigoje Panevėžio regiono aplinkos apsaugos departamento Kupiškio rajono agentūros vyresnysis valstybinis gamtos apsaugos inspektorius Rimantas Adomauskas sakė, kad šis reidas nebuvo rezultatyvus, kitais atvejais įvairių pažeidimų būdavo kur kas daugiau ir didesnių. Buvo jų ir šįkart, bet apie viską iš eilės.

Upelis, įkalintas už vielinės tvoros

Aplinkosaugininkai buvo gavę informacijos, kad kažkas savavališkai užsitvenkė per Subačių tekantį upeliuką.

Nuvykus į Subačių teko konstatuoti, kad upelyje vandens beveik nėra. Tvenk netvenkęs – vandens jokioms reikmėms nesukaupsi.

Neradę vieno blogio, tuoj pastebėjome kitą. Subatėnas, kurio pavardę greitai išsiaiškinome yra sugalvojęs vieline tvora užtverti pro jo žemes bėgantį upeliuką Kumponą (žiūr. nuotr.). Statyti tokias užtvaras griežtai draudžia įstatymai. Kaip mums sakė R. Adomauskas, pagal taisykles abejose upių ar upelių pusėse turi būti penkių metrų praėjimas. Už savavališką paupio užsitvėrimą pažeidėjams gresia bauda iki 100 litų.

“Mintys” mėgstantį tvoras subatėną draugiškai įspėja – susitvarkykite, kitu atveju atvažiuos inspektorius ir nubaus.

Žvejai nežino tvarkos arba ją ignoruoja

Prie Pauliankos karjero aptikome penkiomis meškerėmis ginkluotą žveją, kuris pats sakė nesąs didelis nusikaltėlis, tačiau jis pažeidė ne vieną nuostatą. Pasirodo, 2005 metais išleistos įstatymo pataisos ir nuo to laiko vienas žvejys gali žvejoti tik su keturiomis meškerėmis, o ne su penkiomis, kaip buvo iki įstatymo pakeitimo. Kitas jo pažeidimas – savo mašiną buvo pasistatęs vos keli metrai nuo vandens telkinio, o remiantis taisyklėmis automobilis privalo stovėti ne arčiau kaip 25 metrai nuo vandens. Be to, Pauliankos tvenkinys yra valstybinis, o čia meškeriojęs vyras turėjo tik žvejo bilietą, kuris įgalina gaudyti žuvis tik Žvejų draugijai priklausančiuose vandens telkiniuose. Šiuo metu su tokiais bilietais galima žvejoti Lėvens upėje, Mituvos upėje ir ežere, Kupiškio mariose, Naktakės tvenkinyje prie Noriūnų, septyniuose Šaukliškių karjero tvenkiniuose ir Stirniškių tvenkinyje, kuriame, beje, šiuo metu vanduo yra nuleistas.

Taigi, šis nedidelis pažeidėjas visgi padarė ne vieną nusižengimą, todėl jam buvo išrašytas kvietimas atvykti į gamtos apsaugos agentūrą. Čia ir bus nuspręsta, kaip su žveju pasielgti.

R. Adomauskas mums pasakojo, kad Žvejų draugija nelabai gražiai elgiasi su savo nariais. Ankstesniais metais draugija išsinuomodavo beveik visus rajone esančius telkinius, o šiais metais kažkodėl pramiegojo ir išsinuomojo tik septynis, todėl kituose telkiniuose draugijos nariai su savo pažymėjimais žvejoti nebegali. Apie tai vadovai gal būt neinformavo savo eilinių narių, kurie tradiciškai žvejoja jiems įprastuose plotuose ir galvoja, kad teisingai elgiasi. Žinoma, gali būti ir taip, kad žvejai puikiai žino situaciją, bet tiesiog vaidina naivuolius.

Atsiliepkite, kas norit sumokėt 7 tūkstančius litų

“Mintys” neseniai rašė apie gerokai padidėjusias baudas šiukšlintojams. Aplinkosaugininkai jau nusitaikė į rintesnes tokių tvarkos pažeidėjų paieškas, todėl rajono žmonėms reiktų rimtai pagalvoti apie galimas pomėgio šiukšlinti pasekmes.

Pirmasis kandidatas į septynių tūkstančių litų baudą jau surastas.

Nuvykę prie rekultyvuoto Vizgiūnų karjero, kuris dabar yra perduotas į valstybinį fondą, pamatėme didžiulį nelegalų šiukšlyną. Tą dieną, kai mes lankėmės karjere, buvo šviežiai išpilta viena, o gal ir dvi mašinos šiukšlių. Vėžės buvo visiškai šviežios.

R. Adomausko nuomone, suradus šiukšlintoją, jam reikėtų susimokėti nuo penkių iki dešimties tūkstančių litų baudą. Paprastai, priteisiamas baudos viduriukas. Taigi, atsiliepkit. Jūsų laukia tikro vyro verta bauda.

Keista tradicija

Nedidelių pažeidimų radome ir daugiau, bet įsimintiniausias – kuklus šiukšlynėlis prie pagrindinio Vainiūniškio kaimo (Alizavos sen.) kelio.

Sena lietuvių patarlė sako: “Nenešk šiukšlių iš kiemo”. Nors jos potekstė ir kitokia, bet kai kurie žmonės net ir pažodinio jos varianto neįsisavina. Sunku suprasti, kodėl žmonės sugalvoja pilti šiukšles šalia savo kiemo prie pagrindinio kelio. Po to jas sudegina ir vėl kelis mėnesius ten meta visokį brudą. Vėl sudegina ir vėl meta.

Moteriškė, kuriai teko prisipažinti, kad tai jos darbas, puolė maldauti, kad inspektorius jos nebaustų. Atseit, tuoj pat susitvarkysiu. Tuoj ir sutvarkė, bet ar be žodžio iš pašalies neaišku, kad reikia tvarkyti savo ir savo gyvenvietės aplinką.

Biudžetas pilnės?

Kelias valandas pasivažinėjus po rajoną, galima sakyti, kad artimiausiu metu biudžetas gali pasipildyti nemažomis lėšomis. Dabar numatytos baudos yra didžiulės, bausti yra ką ir už ką. Jeigu įvairios inspekcijos rimtai imsisi darbo, biudžetas pilnės. Arba žmonės susipras ir neduos preteksto juos bausti, bet tada dar geriau – gyvensime taip, kad nebebus sarmata savo gyvenimo ir kitiems parodyt.

——-
Autorius: Gintaras JURGĖLAS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video