2024/05/02

Juodpėnai kvietėsi vyriausiąjį rajono ugniagesį Leoną Apšegą

Vakar Juodpėnų kaimo bendruomenės žmonės, niekaip negalėdami apsiginti nuo jau antri metai juos šiurpinančių gaisrų, į kaimą pasikvietė merą Leoną Apšegą, matyt, nutarę, kad jis yra vyriausias rajono ugniagesys.

Meras į susitikimą atvyko lydymas pareigūnų, kurie taip pat turėjo išklausyti juodpėniečių nelaimes ir priekaištus valdžiai, bet apie viską iš eilės.

Nė vienas padegimas Juodpėnuose iki šiol neišaiškintas

Liepos 23 dieną įvykęs eilinis gaisras Juodpėnuose kaimo žmones galutinai išvedė iš kantrybės. Vėl apdegė pastatas, vėl įtariama, kad tai – padegimas, vėl pradėtas ikiteisminis tyrimas, vėl, bent jau taip galvoja tenykščiai gyventojai, tas tyrimas baigsis niekuo.

Ko gero, žmonės turi teisę į tokią pesimistinę prognozę, nes iki šiol nė vienas tyrimas apčiuopiamų rezultatų nedavė.

„Minčių“ paprašytas apžvelgti pastarųjų pusantrų metų gaisrus Juodpėnuose, Kupiškio priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos viršininko pavaduotojas, Valstybinės priešgaisrinės priežiūros inspekcijos viršininkas, vidaus tarnybos majoras Dangerutis Balčiūnas pateikė tokį nelinksmą vaizdą.

Praėjusių metų kovo 26 dieną Juodpėnuose užsidegė Bronės Šarkanienės gyvenamasis namas. Gaisro metu apdegė stogas, išdegė du kambariai, šeimininkė neteko juose buvusio turto. Spėta, kad gaisras kilo dėl netvarkingos elektros instaliacijos.

Tų pačių metų liepos devintąją užsiliepsnojo Antano Jučo ūkinis pastatas. Sudegė ne tik pastatas, bet ir dešimt tonų šieno. Čia jau buvo įtartas padegimas ir po mėnesio, rugpjūčio 9 dieną, Kupiškio rajono apylinkės prokuratūroje pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Dar prieš pradedant minėtą tyrimą rugpjūčio 3 dieną šiame kaime užsidegė dar vienas ūkinis pastatas. Sudegė jame buvusios 20 tonų šieno. Ikiteisminis tyrimas dėl šio gaisro pradėtas po šešių dienų.

Spalio 9 dieną suliepsnojo pastatas, kuriame šieną laikė Stasė Jurevičienė. Dėl šio įvykio ikiteisminis tyrimas pradėtas jau po dienos.

Gaisrai tęsiasi ir šiemet. Gegužės 13 dieną vėl užsidegė ūkinis pastatas. Ikiteisminis tyrimas, įtariant tyčinį padegimą, pradėtas po dviejų dienų.

Minėtus ikiteisminius tyrimus atlieka net trys institucijos – prokuratūra, policija, priešgaisrinė tarnyba. Deja, Juodpėnų padegėjas nenustatytas iki šiol…

Buvo rastas įtariamasis, susegta pakankamo storumo byla, bet į teismą ji nepateko. Bylą tyrusiems teisėsaugos darbuotojams pasirodė, kad surinkta nepakankamai įrodymų. Kaimo žmonės čia įžvelgia pareigūnų neprofesionalumą. Kaip nori, taip aiškink, bet tvartai Juodpėnuose dega toliau. Juodpėniečiai ir dabar mano, kad realiausias padegimų kaltininkas – čia pat gyvenantis Ričardas Kasauskas.

Įtariamų padegimų būta ne tik Juodpėnuose, bet ir kituose kaimuose bei Kupiškyje. Jų tyrimai iki šiol tebevyksta, o iš viso nuo metų pradžios rajone užfiksuotas 221 gaisras.

Vien tik baimė valdo mus?

Kupiškio priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos Valstybinės priešgaisrinės priežiūros inspekcijos inspektoriaus vidaus tarnybos leitenanto Arvydo Gudonio pasiteiravome, kodėl būtent Juodpėnų padegimų niekaip nesiseka išaiškinti. Pareigūnas paaiškino, kad, visų pirma, jų tarnyboje stinga darbuotojų, o ir patys juodpėniškiai gana keistai elgiasi. Noriai dalinasi žiniomis ir mintimis apie vos ne stichine nelaime tapusius gaisrus, bet, kai pareigūnas išsitraukia popierius norėdamas oficialiai užprotokoluoti jų žodžius, žmonių informacija staiga tampa kažkokia netiksli. Kažkas kažkam kažką sakė, o jie tik girdėję.

“Mintys„ jau svarstė apie sunkiai paaiškinamas žmonių baimes, bet šioje situacijoje tylėjimas turi sukelti didesnę baimę. Jei nebus nustatytas tikrasis šių padegimų autorius ar autoriai, juodpėniškiai gali likti ne tik be tvartų, bet ir be namų.

Kai kas išaiškinta

Nors padegimus rajono tarnyboms sunkiai sekasi aiškintis, ne visi tokio pobūdžio nusikaltimai lieka neatskleisti.

A. Gudonis pasakojo, kad Noriūnų seniūnijos Puponių kaime buvo sudegintos dvi klėtys po vienu stogu. Atrodė, jog šį nusikaltimą išaiškinti bus labai sunku. Sodyboje žmogus nuolat negyvena. Kai į ją atvyko, rado tik akmenis ir kelis apdegusius rąstus. Syprantama, ugniagesiai į įvykio vietą gaisro metu nebuvo iškviesti. Tačiau per kelis mėnesius buvo nustatyti kaltininkai. Paaiškėjo, kad klėtį padegė nepilnamečiai.

Praėjusį rudenį ugniagesiai gavo pranešimą, kad prie “Simegos„ katilinės dega traktorius. Gesinti reikėjo skubiai, nes aplinkui pilna pjuvenų, kuriomis šildomas miestas. Pradėjus aiškintis gaisro priežastis, pareigūnai rado jų dėmesį patraukusį batą. Netrukus buvo rastas žmogus apdegusia koja. Iš pradžių jis visaip bandė išsisukti, bet teko prisipažinti. Pasirodė, kad traktorių padegė dviese, nors tokio tikslo neturėjo.

Apie vakar Juodpėnuose mero ir pareigūnų “gesintą gaisrą„ skaitykite kitame “Minčių„ numeryje.

——-
Autorius: Gintaras JURGĖLAS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video