2024/05/17

Savivaldžiavimas

Kai žmogus nutaria savo problemas išsispręsti pats, o ne jas deleguoti teismui, jis daro nusikaltimą, kuris Baudžiamajame kodekse įvardintas savivaldžiavimu.

Turbūt dažnas iš mūsų yra pakliuvęs į keblią situaciją, kai kas nors tyčia ar dėl nepalankiai susiklosčiusių aplinkybių nebenori grąžinti pasiskolintų pinigų. Štai tada ir reikia spręsti dilemą – kreiptis į teisėsaugos institucijas ar pačiam kietai prispausti skolininką. Pats ar padedamas draugų iš skolininko pinigus gal ir atimsi, bet nenaudėliui pasiskundus, jums tuoj bus pritaikytas Baudžiamojo kodekso 294 straipsnis, kuris skelbia: “Tas, kas nesilaikydamas įstatymų nustatytos tvarkos savavališkai vykdė ginčijamą arba pripažįstamą, bet nerealizuotą savo ar kito asmens tikrą ar tariamą teisę ir padarė didelės žalos asmens teisėms ar teisiniams interesams, baudžiamas bauda arba areštu, arba laisvės atėmimu iki trejų metų.„ Na, o jeigu atsiimdamas skolą dar fiziškai ir psichiškai sužalojai žmogų, gali būti nuteistas net penkeriems metams.

Savivaldžiavimu taip pat laikomas ir toks atvejis, kai prikūlei tave įžeidusį veikėją. Pas mus taip jau įprasta, kad teisingumą vykdo tiktai teismai, o kietam vyriškumui kažkaip nebeliko vietos.

Kupiškio apylinkės teisme savivaldžiavimo bylų nėra gausu, o tas, kurios pasitaiko, niekaip nepavadinsi rezonansinėmis.

Neseniai teisme buvo baigta nagrinėti baudžiamoji byla, kurioje kaltintas vaikinas, iš kurio buvo pavogtas mobilusis telefonas.

Arentas Čybas, gimęs 1988 m., Pajarskio gatvėje užpuolė nepilnametį E.T., smogė jam ir atėmė grotuvą “Rodstar„. Teisme jis sakė, kad atėmė grotuvą norėdamas atsiteisti už pavogtą telefoną. Jį, beje, pavogė nukentėjusio nepilnamečio draugė. A.Čybas negalėjo paaiškinti, kodėl dėl vagystės jis nesikreipė į policiją. Teismas nustatė, kad A.Čybas padarė nusikaltimą, numatytą Baudžiamojo kodeksos 294 straipsnio 2 dalyje, nes jis savivaldžiavo panaudodamas fizinę prievartą. Teismas jį pripažino kaltu ir skyrė 17 parų arešto bausmę. Taip pat teks susimokėti už atimtą grotuvą.

Kitoje byloje buvo teisiamas, kuris keršydamas už įžeistą garbę prilupo bendramokslį.

Tą praėjusių metų spalio 26 dieną Lauryno Stuokos – Gucevičiaus gimnazijoje pamokos dar nebuvo prasidėjusios. Mokiniams dar tebelaukiant mokytojo bendraklasių akivaizdoje primušė nepilnametį A. J. Mušė ne šiaip sau. Vaikinukui buvo sulaužytas kairysis apatinis žandikaulis. Teisme aiškino, kad primuštasis anksčiau jį buvo įžeidęs, vadindamas nepadoriais žodžiais.

Teismas už šį savivaldžiavimą pripažino kaltu ir nubaudė šešių mėnesių laisvės atėmimo bausme, jos vykdymą atidedant. Jei per bausmės atidėjimo laikotarpį jis padarys naują nusikaltimą, tai ši šešių mėnesių laisvės atėmimo bausmė bus pridedama prie tos, kurią gaus už naująjį nusikaltimą.

Savivaldžiavimu gali būti apkaltintas ir žinomas Prancūzijos futbolininkas Zinedinas Zidanas, kuris pasaulio futbolo pirmenybių finalinėse varžybose jį įžeidusiam varžovui Markui Materačiui smogė galva ir išvertė iš kojų. FIFA prezidentas Seppas Blateris pareiškė, kad FIFA vykdomasis komitetas išsiaiškins incidentą ir neatmetė galimybės, kad Z.Zidanas gal prarasti geriausiam čempionato futbolininkui skirtą Auksinį kamuolį.

——-
Autorius: Gintaras JURGĖLAS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video