2024/10/06

Šienainiui ketina nurėžti ir miežių pasėlį

Šeimos kooperatyvo “Baltoji smilga„ vadovas Mindaugas Žalnieriūnas pašarų ruošimą apibūdino skaičiais: jų ūkio karvėms, telyčioms, veršeliams per žiemą sušeriama per pusantro tūkstančio vytintos žolės rulonų, o iki liepos 1-osios jų įstengė paruošti tik ketvirtadalį reikiamo kiekio.

Pašnekovas neslėpė, jog slegia didelis rūpestis, kaip reikės per žiemą išliuobti apie šimto gyvulių bandą. Manąs, kad ir 20 hektarų miežių pasėlio gali tekti paaukoti šienainio gamybai. O žolės derliaus tikėtasi nemažo, pavasarį pievos hektarui buvo išberta po 300 kilogramų kompleksinių trąšų, po pirmojo nuganymo išpurkšta jose ir po 70 litrų skystos trąšos. Tačiau žiemos šalčių ir tebesitęsiančios sausros pasekmės akivaizdžios – žolės pradalgės plonos. Kokios čia gali būti prognozės apie būsimą atolą: nebus lietaus – nebus ir žolės.

Pasibėdoję apie gamtos kasmet vis primetamas negandas ūkininkams, kooperatyvo vadovas ir jo talkininkai žvelgė į trečiadienio popietės darbo lauką. Per naktį suguldyta žolė jau buvo tinkama rulonuoti. Tad pievoje su nauja žolės surinkimo į rulonus technika dirbo nuolat saviškiams patalkininkaujantis Albertas Žalnieriūnas, o įkandin brolio važiuodamas Mindaugas apvilkinėjo tuos gal šešių šimtų kilogramų ritinius hermetiška plėvele.

Rulonuoti šienainį Žalnieriūnams jau įprasta pašaro ruošimo technologija. Ir pernai, ir užpernai samdėsi žmones, turinčius reikiamą techniką. Bet šiemet jau turi nuosavą jos komplektą. Kaip sakė šeimininkas, viena jo dalis – visai nauja, o kita – mažumėlę jau naudota. Šienainio ruošimo technika kainavusi per 60 tūkstančių litų.

Kooperatyvas “Baltoji smilga„ – vienintelis toks, šeimos, ūkininkavimo darinys mūsų rajone. Ir tokia galimybe prieš dešimtmetį patikėję Vanda ir Bronius Žalnieriūnai dabar patenkinti, kad nesugniužo, susidūrę ir su kritinėmis tokio ūkininkavimo situacijomis, jog pieno ūkio perspektyva susidomėjo sūnus Mindaugas, jo žmona Danguolė. Dviejų kartų kooperatyvo jau prasigyventa iki šešiasdešimties melžiamų karvių, kasmet išsiauginama iki dvidešimties pirmaveršių bandai papildyti, išbrokuotoms karvėms pakeisti. Žalnieriūnai dar nesiekia, kad jų galvijų banda būtų vienos veislės, beveik visos karvės – išsiaugintos jų pačių, produktyviausių, šios vietovės žalųjų, juodmargių ir kitokio plauko karvių palikuonės.

Kone šimtą hektarų valdančio kooperatyvo vadovas M. Žalnieriūnas sakė, jog daugiau kaip trečdalis šio ploto – nuosavos žemės, be to, jau gavęs atsakymą, jog galės iš valstybinio fondo žemės įsigyti 16 hektarų. Tačiau arčiau Papilių, kuriuose ir yra šio kooperatyvs centras, įsigyti daugiau valdos jau nebėra galimybės.

Ankstesniais metais pieno gamybos Žalnieriūnų šeimos kooperatyvas paramos iš valstybės nebuvo gavęs, tačiau dabar jau kalbama apie pusės milijonų litų vertės investicijas. Tokio finansavimo tikimasi per trejus metus pagal Kaimo plėtros plano pieno ūkio ir mėšlo tvarkymo programas. Seniau įsigytame buvusios fermos komplekso pastate po rekonstrukcijos šeimininkai galės laikyti apie 70 melžiamų karvių, jų priežiūra, melžimas vyks pagal griežtuosius Europos Sąjungos standartų reikalavimus.

Sodyboje Papiliuose sutikta Vanda Žalnieriūnienė džiaugėsi, kad jiems neblogai sekasi tvarkytis pagal šeimos kooperatyvo nuostatus. Nors visi sumanymai ir atsakomybė – Mindaugo, tačiau jam labai nuoširdžiai padeda ir broliai Albertas, Vladas, uošvis Jonas Mamavičius bei kiti.

Jos, moterys, sunkiais darbais neapkrautos. Danguolė Žalnieriūnienė – kooperatyvo kasininkė, o ūkio apskaitą tvarko samdomas buhalteris. Kooperatyvas turi kvalifikuotą melžėją. Tai Rasa Jusevičiūtė, dirbanti septintus metus.

Ji, Vanda Žalnieriūnienė, su marčia Danguole turi pasirūpinti ir darbininkų pietumis. Kartais vyrai susėda prie stalo troboje, o kai dienos minutės ypač brangintinos, užsisako valgį ir į lauką.

Ponia Vanda sakė, jog kiek suspėdami tvarko ir savo senąją sodybą. Ateityje ji užimsianti didesnę teritoriją negu dabar, nuo ten, kur jau iškastas didelis tvenkinys.

Kieme komponuojami darželiai, pavėsinės. Neseniai suremontuotą gyvenamąjį namą šeimininkė puošia žydinčių gėlių vazonėliais.

Ten, kur darbuojasi su technika Mindaugas, talkininkai, sukinėjasi ir šeimos galva Bronius Žalnieriūnas. Buvęs ilgametis kolūkio fermos darbininkas ir šeimos kooperatyve pagal jėgas turi darbo. Tai jis kelis kartus per dieną nueina pasižiūrėti, ar nėra kokios bėdos atsitikę gyvuliams ganykloje. Žalnieriūnai nepalieka be priežiūros savo gyvulių ir naktį. Sunkiu darbu užgyvenamą turtą šie žmonės brangina ir tausoja.

Vandai Žalnieriūnienei netrūksta darbų ir šeimos kooperatyvo sodyboje Papiliuose.

Pieno gamybos kooperatyve “Baltoji smilga„ šiemet vytintos žolės pašaras ruošiamas jau nuosava technika.

Iš dešinės: Bronius, Albertas, Mindaugas Žalnieriūnai ir Jonas Mamavičius.

Gintaro Jurgėlo nuotraukos

——-
Autorius: Eleonora VAIČELIŪNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video