2024/10/06

Poilsiauti draudžia kelio ženklai

Vasara atostogaujančius ir šiaip išsiilgusius saulės spindulių lepina karščiu, o žmonės piktinasi, kad negali patogiai pailsėti prie rajono vandens telkinių.

Egzistuoja posakis, kad roges žiemai reikia ruošti vasarą. Panašu, kad praėjusią žiemą atsakingi rajono valdininkai nemąstė apie būsimos vasaros poilsio sezoną ir civilizuotą galimybę saugiai ir maloniai naudotis saulės ir vandens procedūromis.

Mariose maudymosi sezonas – žiemą

Vasara beveik įpusėjo, tačiau į vieną iš pagrindinių miesto ir rajono pliažų – Aukštupėnuose prie Lėvens užtvankos – patekti nėra taip paprasta. Nors oficialiai šio, kaip ir Pyragių ežero paplūdimio eksploatacija, tai yra maudymosi pradžia, šią vasarą pagal rajono Savivaldybės administracijos direktoriaus Žilvino Aukštikalnio įsakymą prasidėjo dar birželio 10-ąją, įvažiuoti į automobilių stovėjimo aikštelę prie marių iki šiol tebedraudžia kelio ženklas. Tai ypač piktina žmones, turinčius mažamečių vaikų. Paprastai vykstant su jais ilsėtis reikia apsirūpinti daugeliu daiktų ir daiktelių, kuriuos kartu su savo atžalomis tėvams tenka tempti ant savo pečių. Per patį karštymetį lyg populiariausiame šalies kurorte čia nėra kur tinkamai pastatyti automobilio. Karščiu alsuojančiomis dienomis marių prieigas nuo Aukštupėnų iki pat „amerikonų namukų“ užtvindo mūsų susisiekimo priemonės, dažniausiai nesaugiai ir neleistinai sustatytos abiejose kelio pusėse. Dar didesnė problema kyla tiems, kurie laiku nespėja „rezervuoti“ vietos. Baiminantis būti partrenktam (kelio atkarpa nuo Aukštupėnų link Vėžionių – intensyviai važiuojama), nervingai skubama kuo greičiau pasiekti išsvajotojo poilsio vietą. Tuo tarpu pačių besiilsinčiųjų poreikiams įrengta automobilių stovėjimo aikštelė lieka tuščia ir nenaudojama. Gal tokiu būdu stengiamasi apsaugoti gan prastą kelio dangą?! Žinoma, dėl tokio nepatogumo ar neįžvalgumo būtų galima kaltint ir taip dažnai linksniuojamai rajono Saugaus eismo komisiją, bet ar verta ir teisinga? O gal valdininkai nusprendė, jog visiems mums naudinga aktyviai pajudėti beieškant vietos automobiliui ar neapdergto paplūdimio?!

Galimybę civilizuotam poilsiui suteikia Konstitucija. Kas pasakys, kad ši teisė pas mus ignoruojama? Tiesiog gal manoma, kad elementarūs patogumai, saugumas ir nesugadinta nuotaika – tik aksesuarai papildantys šią teisę!

Liepa atveria kelius

Visgi kupiškėnus ir miesto svečius, kurie teiravosi ir dar tebesiteirauja ar jie šią vasarą galės normaliai naudotis maudykla ir pliažu prie marių galime paguosti. Pasibaigus šiandien ir rytoj Kupiškyje vyksiančiam Lietuvos triatlono čempionatui (jis rengiamas kaip tik prie marių), jau pirmadienį turi būti nuimti įvažiavimą į automobilių aikštelę draudžiantys ženklai. Ketvirtadienį „Mintims“ tai patvirtino rajono Savivaldybės administracijos direktorius Žilvinas Aukštikalnis. Tuo tikėti leidžia ir jau pastebimai patvarkyta bei paremontuota kelio, vedančio prie marių, danga. Žinoma, bet kokį darbą atlikti yra geriau vėliau negu niekad. Sinoptikai tvirtina, kad šilti ir saulėti orai išsilaikys, tad centrinį Kupiškio marių paplūdimį jau nuo pirmadienio galėsime pasiekti (tikėkimės) niekieno netrukdomi ir neeikvodami poilsio sezonui taip nepageidaujamų neigiamų emocijų. Be to, nebereikės sukti galvos ir dėl automobilių nublokštų pakelėje saugumo.

Po mūsų nors ir tvanas!

Ne visur ir visados kaltas atsakingų valdininkų abejingumas ar laiku neparodyta iniciatyva. Ne kartą buvo rašyta, kiek rajonui kasmet kainuoja niokojamų kelio ženklų ar poilsio zonų, jų inventoriaus remontas, nesaugomos aplinkos tvarkymas. Dažną mūsų piktina paliktos šiukšlės, buteliai, o dar blogiau jų duženos. Tokių kietakakčių ir besmegenių vandalų pasilinksminimo pėdsakų galima aptikti beveik kiekviename rajono paplūdimyje ar šiaip širdžiai mieloje poilsiavietėje. Butelių šukėmis, plastikinės ir popierinės taros, kitais pasilinksminimų likučiais nuklotos beveik visos Kupiškio marių maudynių vietos nuo užtvankos iki pat Virbališkių. Pyragių ežeras ir jo prieigos praūžus dienos poilsiautojų srautui, pasak skaitytojų, primena ištryptą ir apšnerkštą šernų girdyklą.

Į “Mintis„ kreipėsi ir pačių poilsiautojų padaryta žala piktinosi Noriūnuose bandę išsimaudyti kraštiečiai. Dar pernai gražiai sutvarkyta Naktakės tvenkinio aplinka šiandien atrodo daugiau negu niūriai. Tiltukas išardytas ir suniokotas, prie maudyklos mėtosi stiklinės taros šukės, stiklų galima aptikti ir vandenyje. Rimtų abejonių kyla ir dėl paties vandens švarumo, tinkamumo jame maudytis. Išvydus tokį vaizdą, gera nuotaika ir noras ilsėtis, mėgautis saule ir geromis emocijomis kaip mat išgaruoja. Prasidėjus antrajam vasaros mėnesiui norisi vienas kitam palinkėti, kad gerbtume savo ir kitų poilsį, kad į pamėgtas vietas norėtume sugrįžti nuolat, kad mūsų poilsio liepą neberibotų draudžiantys kelio ženklai.

——-
Autorius: Ovidijus PETKEVIČIUS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video