2024/04/29

Šiemet mūsų rajone turėtų atsirasti hidroelektrinė

Prieš keletą metų rajono Savivaldybės Taryba devyniasdešimt devyneriems metams leido išnuomoti Suosos upės užtvanką Panevėžio bendrovei “Šilumomatis„ hidroelektrinei įrengti. Šiemet elektrinė jau turėtų pradėti veikti.

Kupiškio rajone iki šiol niekada nebuvo nors kiek galingesnės hidroelektrinės, tik, pasak rajono Žemės ūkio skyriaus vyr. specialisto melioracijos kalusimais Juozas Albertas Uldukis, panašią į elektrinės funkciją galėjo atlikti Šaukliškių kaimo malūnas.

Elektrinė ant Suosos krantų buvo pradėta statyti praėjusiais metais. Dabar darbai yra sustoję, nes reikia nuleisti vandenį, o aplinkosaugininkai tokius darbus atlikti leis tik nuo liepos pirmosios.

Šiuo metu, anot J. A. Uldukio, jau yra pastatytas elektrinės pastatas, kuriame bus galima montuoti būtinus įrenginius. Numatomas elektrinės galingumas apie šešiasdešimt kilovatų. Vandeningais metais čia turėtų būti 272 tūkstančius kilovatvalandžių vidutinis išdirbis, o mažiau vandeningu laikotarpiu – apie 150 tūkstančio kilovatvalandžių.

Šioje elektrinėje pagaminta elektros energija bus parduodama elektros tinklams ir paklius į bendrą energijos katilą.

Senais laikais prie užtvankos buvo įdiegta drėkinimo sistema. Vanduo keliaudavo trimis vamzdžiais, kurie maždaug per trisdešimtį savo egzistavimo metų gerokai susidėvėjo. Šiuo metu vietoj jų bus naudojamas vienas didelis metro skersmens vamzdis.

——-
Autorius: Gintaras JURGĖLAS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video