2024/04/29

Bebrų teisę statyti gina Europos Sąjunga, žmonių veiklą riboja direktyvos

Daugiau nei du šimtai sodininkų bendrijų “Klevas„ ir “Silikatas„ narių per patį vasaros karštymetį vos neliko be vandens. Į bendrą vandens siurblinę už Krasnavos tilto pasikėsino, rodos, visai nekaltas gyvūnas – bebras.

“Klevo„ ir “Silikato„ sodininkams nuo pat bendrijų įkūrimo pradžios vandenį į vandentiekio bokštą tiekia bendra siurblinė. Prieš kelis dešimtmečius projektuotas ir pastatytas įrenginys iki šiol išvengė stambesnių gedimų. Pasak bendrijų pirmininkų Zenono Dedelos ir Stasio Vitkausko, tvarkinga jo priežiūra ir eksploatacija leido net ir per karščiausias vasaras vandeniu be apribojimų aprūpinti 115 “Klevo„ ir 105 “Silikato„ sodininkų bendrijų narių sklypus. Esant būtinybei, savo lėšomis siurblinės mechanizmai buvo atnaujinami. Iki šios vasaros vandens lygis Kupos upėje buvo vienodas, tad rimtų problemų su jo tiekimu neiškildavo.

Nepageidaujama kaimynystė

Pastarąjį pavasarį sodininkų ramybę sudrumstė netikėti naujakuriai. Maždaug 100 metrų atstumu nuo Krasnavos tilto užtvanką surentė bebrai. Kam teko susidurti su didžiausiais pas mus besiveisiančiais graužikais, tie puikiai žino šių gyvūnų, kaip nepamainomų užtvankos statytojų, sugebėjimus. Kupos upelyje surentę užtvanką, bebrai gerokai kilstelėjo vandens lygį ties ja, tačiau jo kiekis žymiai sumažėjo už šio statinio, kur kaip tik ir įrengta minėtoji siurblinė.

Vandens trūkumas iki dabar vyraujančios sausros nebuvo toks aktualus, tačiau, pradėjus dažniau ir aktyviau laistyti sodus, siurblys neatlaikė krūvio ir sugedo. Pagrindinė gedimo priežastis ta, kad kritus vandens lygiui jis prisikaupė dumblo, nebebuvo aušinami guoliai. Pasak bendrijų pirmininkų, siurblys ir jo darbui reikalingi priedai kainuoja per 2000 litų. Didžioji dalis bendrijų narių – pensininkai, tad organizuoti rinkliavą ir keisti įrenginį nėra galimybių. Be to, ir naujojo vandens siurblio, kol Kupos vandens lygį reguliuos bebrų suręsta užtvanka, lauktų lygiai toks pat likimas.

Bebrų veiklai direktyvos nereikalingos

Nerasdami išeities iš susidariusios situacijos sodininkų bendrijų pirmininkai Z. Dedela ir S. Vitkauskas atakavo rajono vicemerą Joną Jarutį. Jis patarė kreiptis į rajono Žemės ūkio skyriaus vyriausiąjį specialistą melioracijos klausimams Juozą Albertą Uldukį bei Panevėžio regiono aplinkos apsaugos departamento (RAAD) Kupiškio rajono agentūros vedėją, vyriausiąją valstybinę inspektorę Vitą Stančikienę.

Pasikalbėjus su specialistais paaiškėjo, kad situacija nėra tokia paprasta, kaip atrodytų iš pirmo žvilgsnio. Nepageidaujamos bebrų kaimynystės išvengti nėra taip lengva. Iki rugpjūčio 1-osios bebrus medžioti draudžiama. Kiti derybų su šiais gyvūnais būdai vargu ar įmanomi. Tad tikėtis, kad vandens statinių “inžinieriai„ apleis savo įrenginį anksčiau nei bus leidžiama jų medžioklė, išties beprasmiška.

Vandens problemą taikiai ir neskausmingai abiem pusėms galėtų išspręsti prieš Krasnavos tiltą pastatyta dar viena, jau pačių žmonių sukonstruota, užtvanka. Deja, tai nėra įmanoma padaryti. Pasirodo, jog Kupa ir jos slėnis saugomas ir kiekviena veikla čia, tarp jų ir vandens lygio reguliavimas, reglamentuojamas remiantis Europos Parlamento ir Tarybos direktyvomis. Šioje upėje draudžiamas visoks dirbtinis žmogaus įsikišimas. Be abejo, užtvankos statymas taip pat.

Bebrų veiklos jokios ES direktyvos “nereglamentuoja„. Sužinojus apie tai, kad statyti užtvanką, tegu ir minimalią, – draudžiama, “Klevo„ sodininkų bendrijos pirmininkui Z. Dedelai iškilo klausimas, jog, vadovaujantis tokiomis ES direktyvomis, žmogui lieka mažiau teisių nei bebrui! Paradoksali situacija.

J. A. Uldukis mano, kad laikinas vandens lygio pakėlimas problemos neišspręs. Pasak jo, reikėtų ūkiškiau įvertinti pačią situaciją, o nesigriebti vien laikinos užtvankos idėjos. Vandens lygis Kupoje kisdavo ir iki bebrų įsikūrimo sodų kaimynystėje.

Statyba be leidimo

Šiuo metu ir “Silikato„, ir “Klevo„ sodininkų bendrijų nariai vandens trūkumo nejaučia. Problemą sodininkai išsprendė nelegaliai: tiesiog savo pačių iniciatyva ir jėgomis, konkuruodami su bebrais, surentė dar vieną užtvanką.

Taip, regis, buvo rastas laikinas, tegu ir nelegalus, iškilusio klausimo sprendimo būdas, išvengiant nekaltų ir visai malonių padarų kraujo praliejimo.

Šiuo metu, kol bus susirūpinta nelegaliai žmonių pastatyta užtvanka ir kol ją bus liepta likviduoti, siurblinė be trukdymų vėl tiekia vandenį “Klevo„ ir “Silikato„ sodininkams.

——-
Autorius: Ovidijus PETKEVIČIUS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video