2024/04/29

Mieste dvokia

Gražų praėjusio pirmadienio rytą išėjome pauostyti miesto pakraščio. Pirminis šaltinis buvo teisus – dvokia.

Praėjusios savaitės pabaigoje išgirdome kelių Stoties gatvės namų gyventojų pagalbos šauksmą. Žmonės ne tik šaukte šaukia apie juos kankinančią smarvę, bet ir siūlo, kaip tą problemą išspręsti.

Saldus vanduo gyvenimo nesaldina

Per dvidešimties žmonių išdėstytame skunde rašoma apie tai, kad pro jų kiemus iš Šepetos durpyno bėgantis Račiupio upelio vanduo kadaise buvo gana skaidrus. Kol nebuvo “Lavisos„. Šioje bendrovėje perkraunami vagonai su cukrumi. Aplink pribarstoma to saldumyno. Užėjus smarkesniam lietui, saldusis vanduo grioviu nuteka į upelį, surūgęs vanduo ima dvokti, o jo keliama smarvė smelkiasi į aplinkinius kiemus ir namus. Čia gyvenantys žmonės rašo, kad jau ne kartą kreipėsi į Savivaldybę, aplinkos apsaugos agentūrą, Visuomenės sveikatos centrą, bet nesulaukė jiems palankaus sprendimo. Šįkart žmonės nusiteikę ryžtingai. Jei jiems nepavyks dar vienas žygis už teisę į nesmirdančią tikrovę, žada bėdas nešti iš savo kiemo.

Mato sprendimą

Dvokiančio rajono gyventojai ne tik skundžiasi. Jie mano matantys išeitį, kurios kažkodėl nesimato kitiems. “Lavisai„ tereikia pasistatyti to pasaldinto vandens rezervuarą ir iš ten vandenį išvežti, o neleisti grioviu į Račiupį.

Žmonės tvirtina, kad pro minėtą įmonę yra nutiesta centrinė kanalizacija, kur galima nuleisti vandenį. Jų nuomone, nėra jokios nei būtinybės, nei galimybės teršti miestą. Žmonės gal ir teisingai svarsto, bet jie pamiršo, kad biznio koziris yra pinigai. Jei nėra naudinga elgtis ekologiškai, geriau mokėti baudas…

Simbolinėmis baudomis “Lavisos„ neišgąsdinsi

Panevėžio RAAD Kupiškio rajono agentūros vadėja vyriausioji valstybinė inspektorė Vita Stančikienė mums pasakojo, kad su “Lavisos„ smardinimais jai tenka susidurti jau toli gražu ne pirmą kartą.

Pernai rugpjūčio mėnesį jau buvo užrūgęs Račiupio upelis. Tada iš įmonės lietaus nuotėkų išleistuvo tekėjo nuotėkos, užterštos organinėmis medžiagomis. Jos leistiną normą viršijo net 67 kartus. Nustačius tą pažeidimą, nuotėkų išleidimas buvo nutrauktas per parą. Agentūros duomenimis, teršimas truko apie 17 valandų. Rugsėjo mėnesį vėl pasmirdo. Po pastabos “Lavisa„ užsuko sklendę, kuri buvo užplombuota. Tuo tarpu teršimas baigėsi. Smirdantis vanduo nustojo tekėti. Spalio mėnesį įmonė jau buvo nubausta už plombos pažeidimą ir teko pakartotinai bpombuoti. Nuo spalio nuotėkos per išleistuvą nebetekėjo. Įmonė jas išleisdavo į miesto valymo įrenginius. Šį pavasarį vėl buvo gautas signalas, kad už geležinkelio stoties melioracijos grioviu vėl atiteka cukrus.

Už visus pažeidimus įmonei būdavo skiriamos administracinės baudos. Įmonė skiriamas baudas susimoka, o po kiek laiko vėl dvokia. V. Stančikienė mums sakė, kad cukrus organiškai ypač užteršia vandenį. Sušilus orams ir prasidėjus rūgimui dvokas vis stiprėja. Jo šalia upelio gyvenantys žmonės jau nebegali pakęsti.

Įtartina įmonės veikla

Įdomu tai, kad įmonė savo veiklą vykdo neturėdama privalomo projekto. V. Stančikienė už projekto neturėjimą “Lavisai„ skyrė administracinę 1000 litų baudą, kurią įmonė, žinoma, susimokėjo. Inspektorės nurodymu, šis projektas, jau suderintas su aplinkosaugos tarnybomis, turi būti parengtas iki rugsėjo pirmosios.

Bet juk be veiklos projekto įmonė išvis negalėjo pradėti savo veiklos. Visgi pradėjo.

Pažadai

Mums pradėjus domėtis upeliuko užteršimu, V. Stančikienė susitiko su įmonės direktoriumi Kazimieru Striganavičiumi. Po pokalbio direktorius prižadėjo, kad artimiausiu metu jie išvalys upelyje susikaupusį dumblą, kad nevyktų puvimo procesai ir tekėtų švarus vanduo.

Praėjusią savaitę buvo paimti upeliuko vandens pavyzdžiai. Laboratoriją juos ištirs per savaitę. Gavus duomenis ir paaiškėjus, kas yra didžiausias teršėjas, planuojama surengti bendrą susitikimą, kuriame dalyvaus “Lavisos„ vadovai, aplinkosaugininkai, Savivaldybės atstovai ir šalio Račiupio gyvenantys žmonės.

Direktorius lauks išvadų

“Lavisos„ agrogrupės direktorius K. Striganavičius, paklaustas, ar sutinka su miesto gyventojų priekaištais, nenorėjo su kupiškėnais nei ginčytis, nei sutikti su jų pozicija. Jis sakė, kad reikia laiko įsigilinti į problemą. Aplinkos apsaugos specialistai kaip tik paėmė mėginius, tyrimų rezultatai turėtų paaiškėti jau šią savaitę. Tik susipažinus su jais, bus galima daryti kažkokias konkrečias išvadas ir imtis veiksmų problemai spręsti.

Direktorius sakė, kad upelį pradės tvarkyti net nelaukdamas tyrimo rezultatų. Tik jis labai laukia bendro visų suintersuotų pusių susirinkimo, kuriame visi turėtų susitarti dėl bendros upelio priežiūros. Kad nebūtų taip – vieni tvarkys, o kiti į jį mėtys visokias šiukšles ar leis įvairias nuotėkas.

Aplinkiniai irgi ne angelai

Bevaikščiojant Račiupio pakrantėmis, įsitikinome, kad tas upeliukas tikrai yra labai varganas. Negana to, kad jis yra labai nesraunus, ko gero, dar paskanintas saldžiuoju vandeniu, pakrantės gyventojai irgi juo nesirūpina. Ko tik nerasi pajuodusiame vandenyje ir pakrantėse – mėtosi įvairios medžiagos, buteliai, plūduriuoja polietileno plėvelės gumulai, sukrauti nebereikalingi akumuliatoriai, o dideliais skardos gabalais upelis vietomis tiesiog užtvenkiamas. Ir taip jau vos tekantis vanduo čia visiškai sustoja, o puvimo procesai tik dar labiau suintensyvėja.

Jei dėl pasaldinto vandens ir būtų galima kaltinti “Lavisą„ (tyrimas į tą klausimą atsakys tiksliai), tai už upelyje plaukiojančius senus batus, ko gero, įmonės vadovai neatsakingi.

Taigi lauksim susirinkimo.

——-
Autorius: Gintaras JURGĖLAS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video