2024/04/29

Keturios valandos nelaisvės

Sekmadienį “Mintys„ sulaukė pavojaus signalo iš Skapiškio seniūnijos Laičių kaimo gyventojo Algimanto Sakalausko. Vyras, paskambinęs telefonu, tikino, kad jo namus apsupo neįtikėtinai didelis laukinių vapsvų spiečius.

Prieš patį vidurdienį į kiemą išėjęs 76-erių metų Laičių kaimo gyventojas nuo sodybą juosiančio miško pusės išgirdo stiprų dūzgesį. Netrukus atūžė ir keli kamuoliai vabzdžių. Pamiškėje daugiau nei dvidešimtį metų gyvenantis vyras, sako, jog pirmą kartą išvydo tokį kiekį, kaip vėliau paaiškėjo, vapsvų. Geliančių vabzdžių išgąsdintas žmogus mano, kad jų buvę apie du tūkstančius. Kartu sudėjus jų kiekis pranoko atokiau stovinčios pirtelės dydį.

Vapsvos sukėlė paniką

Bijodamas būti negyvai sugeltas, vyras, pasiėmęs vienintelį sodybos įnamį – šunelį, užsibarikadavo troboje. Aklinai uždaręs visus langus, žmogus tik trumpam pasijuto saugus. Vapsvos apgulė antrąjį trobos galą. Didžioji jų dalis savo buveine pasirinko tarpus tarp sienos lentų ir rastų. Likusios apgulė augalus ir namo sieną iš lauko pusės. A. Sakalauskas baiminosi, kad praėjusio amžiaus pradžioje statytos trobos sienos gali neatlaikyti. Iš jų tarpų sklindantis dūzgesys ir krebždesys, pasak į vabzdžių nelaisvę patekusio senyvo vyro, tapo nepakeliamu. Jo nebegąsdina pats mirties faktas, tačiau galimo tokio skausmingo išėjimo Anapilin vyras nejuokais išsigando.

Kur ieškoti pagalbos?

Apimtas panikos vienišas žmogus net nebesumojo, į ką galima kreiptis. Skambinti į redakciją ir kviestis pagalbos buvo pirmoji galvon šovusi mintis.

Nuvykus į įvykio vietą, Laičių kaimo gyventojas, regis, jau buvo susigyvenęs su nekviestomis savo įnamėmis. Po keturių valandų nelaisvės pamiškės gyventojas išdrįso išeiti į kiemą. Vaizdas tuo metu nebebuvo toks bauginantis. Visgi ore zvimbiančių širšių tebesibaimino prie žemės prigludęs sodybos šeimininko šuo.

Grėsmingi vabzdžiai nurimo, bet sodybos neapleido

Panašu, kad saulei pasukus vakarop, laukinių vapsvų susibūrimo epicentru tapo senosios trobos sienų plyšiai. Įėjus į kamara vadinamą patalpą buvo girdėti toks garsas, lyg trobą būtų okupavusi visa termitų bendruomenė. Ir šiaip jau nelygi siena, rodės, netrukus plyš ir mirtį nešantys vabzdžiai pateks į vidų. Aklinai užtaisęs kamaros duris A. Sakalauskas rengėsi vakaroti. Žmogus sakė šviesos nedegsiąs, kad vapsvos nepradėtų į jos ruožą dar aktyviau veržtis. Pasiūlius iškviesti ugniagesių pagalbą, jog vandeniu išblaškytų pavojų nešančius vabzdžius, vyras nesutiko. Sakė, jei jie nesitrauks, bandys kovoti savo jėgomis. Paliekant žmogų vieną (sodyba sunkiai pasiekiama, reikia važiuoti pieva), guodė viltis, kad vabzdžių kiekis nebėra toks didelis.

Vakar A. Sakalauskas patvirtino, kad nuo pat sekmadienio ramybės nedavusios vapsvos pagaliau atokią Laičių kaimo sodybą paliko nuošalyje.

——-
Autorius: Ovidijus PETKEVIČIUS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video