2024/04/29

Įtariamieji tyli, o kupiškėnai laukia. Gal šįkart?

Po “Mintyse„ paskelbto rašinio apie autoįvykį Kupiškyje prie bažnyčios, kurio metu stipriai nukentėjo moteris, vežusi vežimėlį gėlių, redakcija sulaukė aibės laiškų ir skambučių, kuriuose raginama pagaliau baigti su nebaudžiamumo orgazmą patyrusiu Kelių policijos vado sūnumi Renatu.

Kupiškėnai, jau keletą metų stebintys, kaip viskas yra galima R. Stančikui, redakciją apipylė siūlymais ir rekomendacijomis, kad tikrai nereikia atsitraukti prieš amžinąją miglą, kuri pučiama į akis po eilinio šio vaikino triuko.

Apie didelį rezonansą mieste sukėlusį įvykį pasikalbėjome su prokuroru Šarūnu Šimoniu.

Tyrimas pradėtas, taigi…

Rajono policijos komisariatas pradėjo ikiteisminį tyrimą pagal požymius nusikalstamos veikos, numatytos Baudžiamojo kodekso 281 straipsnio 2 dalyje (pažeidus kelių eismo taisykles, sunkiai sužalojamas žmogus. – Aut .pastaba). Kol kas tai yra tik pradinė baudžiamosios veikos kvalifikacija. Ji gali būti tikslinama. Paaiškėjus, kad ši veika buvo padaryta apsvaigus nuo alkoholio ar kitų psichiką veikiančių medžiagų, gali būti pritaikytas ir sunkesnis straipsnis.

Įtariamieji nustatyti?

Šiuo metu yra du asmenys, įtariami nusikalstamos veikos padarymu. Vienas iš jų yra gana aukštas pareigas rajono policijos komisariate užimančio Vytauto Stančiko sūnus Renatas, kitas – Nerijus Prokofjevas. Jiems yra įteikti pranešimai apie jau minėtus įtarimus. Abu įtariamieji pasinaudojo savo teise neduoti parodymų. Jie buvo laikinai sulaikyti. Šiuo metu abu paleisti, pritaikius kelias kardomąsias priemones.

Gal galima detaliau?

Tai pasižadėjimas neišvykti be ikiteisminio tyrimo pareigūnų, prokurorų ir teismo žinios. Iš jų paimti asmens dokumentai, kad būtų apribota galimybė išvykti iš šalies. Šiuo metu prokuratūra ikiteisminį tyrimą pavedė atlikti policijos komisariato pareigūnams. Pradinius tyrimo veiksmus jie jau atliko. Vakar (pirmadienį) susipažinęs su pirmine ikiteisminio tyrimo medžiaga, aš likau ja patenkintas. Pagrindiniai veiksmai yra padaryti kvalifikuotai: gerai apžiūrėta įvykio vieta, automobilis, iš įtariamųjų yra paimti ne tik pirštų antspaudų pavyzdžiai, bet ir kiti reikiami duomenys biologiniam tyrimui. Bus skiriamos įvairios užduotys specialistams. Neatmetu galimybės, kad bus paskirtas ir brangiai kainuojantis DNR tyrimas.

Ar viskas ne per sklandu?

Policijos pareigūnai susiduria su kai kuriais sunkumais. Nors, paskaičius spaudą, matyti, jog gyventojai yra įsitikinę, kad ne kas nors kitas yra kaltininkas, o tik Renatas Stančikas. Ankstoka daryti tokias išvadas. Ikiteisminis tyrimas tik pradėtas, o asmens kaltumą ar nekaltumą nustato tiktai teismas. Aš puikiai suprantu, kad žurnalistai rašo tai, ką jiems pranešė žmonės. Skaitydamas straipsnį “Kupiškėnų mintyse„, mačiau, kad nėra nė vieno sakinio, kuris kategoriškai teigtų, kad būtent Renatas Stančikas sėdėjo prie automobilio vairo. Tai yra teisinga.

Kupiškėnai gali suabejoti šio tyrimo objektyvumu…

Suprantu. Šis klausimas buvo apsvarstytas prokuratūroje ir priimtas sprendimas, kad ikiteisminio tyrimo pagrindiniai procesiniai veiksmai, įtariamųjų apklausos, liudytojų paieška ir apklausos turi vykti mūsų mieste. Aš labai atsakingai galiu garantuoti, kad policijos ir prokuratūros darbuotojai jokiais būdais nedarys jokių išimčių jokiems asmenims. Nustatyti objektyvią tiesą yra mūsų garbės reikalas.

——-
Autorius: Gintaras JURGĖLAS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video