2024/04/19

Aukštaitijos medžio drožėjai susitiko 3-ajame plenere

Birželio 15 d. Kupiškio etnografijos muziejuje buvo atidarytas III tarptautinis medžio drožėjų pleneras “Žmogus ir vanduo”. Kupiškio etnografijos muziejaus direktorės Violetos Aleknienės sumanytas renginys tampa neatsiejama Kupiškio kultūrinio vyksmo dalimi.

Pirmųjų dviejų medžio plenero dalyvių sukurtomis skulptūromis jau džiaugiasi kupiškėnai ir miesto svečiai jaukiame Kupos upės slėnio parke.

Visą savaitę iki pat Joninių žymiausi Anykščių, Ukmergės, Pasvalio, Biržų, Kauno, Kupiškio ir Zgiežo (Lenkija) medžio drožėjai kūrs naujus darbus kupiškėno tautodailininko Jono Šmigelsko dirbtuvėse.

Plenero metu sukurtų skulptūrų viešas pristatymas minėtame Kupos upės slėnio parke įvyks liepos 6-ąją, minint Valstybės dieną.

Pirmą kartą plenere dalyvauja užsienio šalies medžio drožėjas. Lenkų medžio plastikos meistras Piotras Joachimiakas išvydęs lietuvių tautodailininkų anksčiau sukurtas skulptūras, neslėpė susižavėjimo mūsų drožėjų meistryste, išskirtiniu nacionaliniu kūrybos savitumu.

Plenero metu ne tik drožiamos ar skobiamos skulptūros, bet ir aktyviai bendraujama, rengiami parodų atidarymai.

Penktadienio popietę plenero dalyviai ir medinių skulptūrų vertintojai Kupiškio etnografijos muziejuje atidarė tautodailininkų Rimanto Zinkevičiaus ir Jono Tvardausko skulptūros darbų parodą. Anykštėno J. Tvardausko ir ukmergiškio R. Zinkevičiaus kūrybinėje biografijoje po kelis šimtus skulptūrų, kryžių, koplytstulpių. R. Zinkevičius savo darbams renkasi tik tvirtą materiją – ąžuolą. J. Tvardausko darbuose atgyja ir kiti mūsų miškų medžiai. Tautodailininkai dažnai dalyvauja pleneruose ir bendruose projektuose ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje. Parodos darbų tematika “Velnio nuotakos”, kultinio V. Ganelino miuziklo herojų interpretacijos, iki religinės bei pastoralinės temos, pavyzdžiui, “Kristaus gimimo”. Stebint abiejų tautodailininkų darbus, išvysti kaip puikiai jie jaučia medį, kaip sugeba naujam gyvenimui prikelti kiekvieną jo šerdies vingį.

Per parodos atidarymą nestigo ir gražių kalbų bei palinkėjimų jos kaltininkams, draugiškos ir žaismingos atmosferos fone buvo diskutuojama apie kūrybą, medį ir lietuviškas šaknis.

Kupiškio rajono vicemeras Jonas Jarutis, kažkam pajuokavus apie prievolės atlikimą, sakė, kad lankymosi parodose jis nelaiko “valdininko prievole”. Jam tai didelis malonumas. Vicemeras, pasveikinęs parodą surengusius dailininkus, jiems ir visiems plenero dalyviams palinkėjo, kad oras būtų geras (šis palinkėjimas puikiai pildosi), kaltai būtų aštrūs, bet smigtų tik į medį. “Grožis įpareigoja,mes užkrečiami nepagydoma grožio bacila. O kupiškėnų būtyje ir buityje tai – puikiai jaučiama“, – sakė J. Jarutis. Plenero iniciatorė Kupiškio etnografijos direktorė V. Aleknienė, besikreipdama į visus susirinkusius, džiaugėsi, kad medžio skulptorių plenero idėja prigijo Kupiškyje, kad čia kartu kuriama ir puošiama mūsų aplinka. “Žmogus ir vanduo” joje įgyja naują ir gilią prasmę, palieka puikią dovaną ir ateinančioms kartoms.

——-
Autorius: Ovidijus PETKEVIČIUS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video