2024/05/15

Radijas – valdžios tribūna ir

Birželio 12-ąją Lietuvos radijas minės savo veiklos 80-metį. Dažnas rajono gyventojas ankstų rytą pradeda įsijungęs radijo imtuvą. Naujausios žinios, orai, o ir šiaip skleidžiama gera nuotaika Lietuvos radiją padarė daugelio namų draugu.

Pirmą sykį Lietuvos radijas prabilo iš Kauno 1926 metų birželio 12 dieną. Jo atsiradimas buvo sutiktas labai pakiliai ir vertinamas kaip svarbus valstybės pažangos ženklas. Galime sakyti, kad Kupiškio kraštas Lietuvos radijo istorijoje suvaidino tikrai svarbų vaidmenį. Mat pirmuoju tikru Lietuvos radijo balsu tapo mūsų kraštietis Petras Babickas, kilęs

iš Laukminiškių.

Eteryje – “Kalba Kupiškis„

Minėdami Lietuvos radijo sukaktį prisimename ir mūsų krašte septinto dešimtmečio pradžioje pradėtą transliuoti radijo laidą “Kalba Kupiškis„.

Ilgiausiai vietinio radijo redaktore dirbo Aldona Kubilienė, ryškių politinių šalies pokyčių liudininku tapo Algis Petrulis.

A. Kubilienė radijo redaktore pradėjo dirbti 1971-aisiais ir ja dirbo 17 metų. Prieš ją buvę pirmasis redaktorius Bronius Januška ir Vytautas Šeškauskas jau buvo įpratinę žmones prie rajono radijo. “Kalba Kupiškis„ buvo transliuojamas trečiadieniais ir penktadieniais, laidos trukdavo 20 minučių. Prisimindama radijo redaktorės darbą A. Kubilienė šypsodamasi sako, kad žmonės vėliau neretai sakydavo: “o, eina Kalba Kupiškis„. Kai kas ir dabar ją taip tebevadina. Per tiek metų į nešiojamą radijo reporterį buvo įrašyta ir per vietinį radiją ištransliuota visa beveik poros dešimtmečių Kupiškio rajono istorija. Kalbėta ir su žemdirbiais, ir tuo metu veikusių gamyklų darbininkais, prekybininkais, medicinos, švietimo ir kultūros darbuotojais.

Reportažai su natūraliu fonu

Į darbą radijuje A. Kubilienė atėjo po studijų Vilniaus pedagoginiame institute. Taigi radijo darbas buvo visai nauja ir nežinoma sritis. Pasak moters, teko dirbti ir kartu pačiai mokytis to darbo. Mažame rajone nebuvo taip lengva rasti temų reportažams, nuolat tekdavo sukti galvą, ką čia įdomaus ir vertingo sugalvojus. Tos mintys, kaip juokauja ponia Aldona, neapleisdavo net ir būnant namie prie puodų. Lengvai ironizuodama buvusi “Kalba Kupiškis„ redaktorė sako, jog pavargdavusi ne nuo darbo, o nuo galvojimo, ką šiandien reikės daryti. Dirbdamas tokį darbą, o ypač vienas, žmogus išsisemia, neberanda temų ar pradeda kartotis. Tuo metu laidoje dominavo žemės ūkio temos. Puikiais pašnekovais ir pagalbininkais buvę tuometiniai kolūkių pirmininkai, ypač dabartinis rajono meras Leonas Apšega ir Albinas Vaižmužis. Jei reikėdavo, o to tikrai prireikdavo, neatsisakydavo ir pavežti. Noriai informuodavo apie renginius ar įvykius, kviesdavosi į ataskaitinius susirinkimus, šventes. Taip gimdavo reportažai. O juose dažnai būdavo naudojamas natūralus fonas: karvių baubimas, traktorių riaumojimas ir kiti ūkinės veiklos garsai. Kaip ir derėjo, tuo metu dominavo teigiama, darbus šlovinanti pozicija. Temas tekdavo derinti su tuometinio partkomo propagandos ir agitacijos skyriumi. Kartais reikėdavo ką nors ir keisti. Bet šiaip visi žmonės buvę geranoriški. Tik vieną kartą A. Kubilienei teko eiti aiškintis pas pirmąjį sekretorių Stasį Tamošiūną. „Net kūnas pagaugais nuėjo kai sužinojau, kad esu kviečiama“,- sakė moteris. Buvo liepta atsinešti ir laidos įrašą. Tik jį išklausęs, rajono vadovas pasakė, kad nieko bloga jame neišgirdęs. Prieš tai, matyt, buvo informuotas apie kokią nors netinkamą mintį.

Miestas buvo jaunesnis

Gyvenusi intensyvų visuomeninį gyvenimą, dalyvavusi visuose rajono renginiuose, posėdžiuose A. Kubilienė sako, kad tuo metu, regis, Kupiškyje vyko žymiai aktyvesnis gyvenimas, miestas atrodė perspektyvesnis, jame gyveno daugiau jaunų žmonių.

Pasak ilgametės radijo redaktorės, visi buvome panašaus amžiaus, visi gyvenome kaip šeima. Lengviau buvo kalbėtis ir išgirsti vienam kitą. Šiame darbe labai reikalingi žmonės, be jų duonos neužsidirbtum. Jie labai daug padėjo, daug davė.

Beveik visą “Kalba Kupiškis„ laidos egzistavimo laiką jos redaktoriai buvo tiesiogiai pavaldūs Lietuvos radijui. A. Kubilienė rengė reportažus ne tik vietiniam radijui, bet privalėjo juos pateikti ir respublikiniam transliuotojui.

Pilietiškai aktyvūs laikai

Algis Petrulis į radijo veiklą įsijungė 1987-aisiais. Tuo metu kaip tik vyko radijo reorganizacija. Buvo nutarta Lietuvos radijo korespondentus iš rajonų prijungti prie čia esančių redakcijų. Taip jis tapo redakcijos radijo informacijos skyriaus vedėju. Nepaisant į reorganizacijos, pagrindinis darbas buvo radijo laidų rengimas. Darbas radijuje, pasak A. Petrulio, labai įstrigo atmintin, nes buvo pakliūta į pačių svarbiausių Lietuvai įvykių sūkurį: Sąjūdis, net trys vienas po kito vykstantys rinkimai (į TSRS Liaudies deputatų tarybą – 1989 m., Lietuvos, tuomet dar vadinamos LTSR, Aukščiausiąją Tarybą bei rajono ir vietines tarybas). Visur varžėsi Sąjūdžio ir komunistų partijos atstovai. Vystėsi išties aktyvus veiksmas. Radijo informacijos skyriaus vedėjui teko gauti ir pylos, kai įrašė ir transliavo Sąjūdžio atstovų Alvydo Medalinsko ir Jono Gelažiaus mitingo, surengto Kupiškio turguje medžiagą. Po laidos tuometiniame partkome buvo tikras sujudimas.

Pirmoji laida nepasiekė eterio

Grįždamas prie darbo radijuje pradžios A. Petrulis prisimena ir gana kurioziškų nuotykių. Štai kurta pati pirmoji laida apie cukrinių runkelių nuėmimą Žaidelių kolūkyje dėl techninių nesklandumų nepasiekė eterio. Ją tiesiog nušvilpė netyčia kartu su pašnekovais įrašytas vėjas. Techniniai nesklandumai dažnai apkartindavo darbą. Labai dažnai gesdavo radijo reporteris “R5„, pagamintas dar 1965 m. Vis tekdavo lankytis pačiame Lietuvos radijuje ir beveik visados dėl reporterio gedimų. Taip Vilniuje atsirado daug pažįstamų.

Dirbant A. Petruliui laidos tapo gerokai ilgesnės, kartais jos trukdavo ir visą valandą. Laida “Kalba Kupiškis„ buvo transliuojama antradieniais, o penktadieniais kartojama. Tuometinė rajono radijo naujovė – A. Petrulio rengiami radijo forumai, kurių metu susirinkę įvairių sričių žmonės gvildendavo pasirinktą temą. Dar buvo rengiama ir laida apie prekių paskirstymą. Juk turbūt daugelis pamename, kaip buvo kovojama dėl kiekvieno šaldytuvo, baldų komplekto ir kitų prekių. Laidoje prekių žinovė Laima Vaitiekūnienė kiekvieną savaitę informuodavo, kiek gauta prekių ir kaip jos paskirstytos kolektyvams. Meteorologas Virgilijus Žilevičius kartą per mėnesį supažindindavo su mėnesio orų prognoze. Buvo transliuojama ir nuolatinė rubrika iš policijos, su įvykiais supažindindavo Sigitas Kurklys.

Partijų veiklos tribūna

A. Petrulis prisiminė, kad labai aktyviai prie mikrofonų verždavosi rajono Tarybos posėdžių dalyviai, juos imta transliuoti netgi tiesiogiai. Vienas kitam oponuojantys rajono Tarybos nariai tokiu būdu gyventojus supažindindavo su savo idėjomis ir veikla. Veikė gyva reklaminė tribūna.

Lietuvos radijui priėmus sprendimą nebetransliuoti rajoninių radijo laidų, Kupiškyje buvo rimtai susirūpinta, netgi ieškota būdų kaip tą padėtį ištaisyti. Visgi laida “Kalba Kupiškis„ nebuvo atgaivintas. Aktualiausias Kupiškio naujienas Lietuvos radijui šiuo metu pateikia Banguolė Aleknienė, šalies gyventojams primindama Kupiškio vardą.

——-
Autorius: Ovidijus PETKEVIČIUS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video