2024/05/15

Delikatesui – arklio dvėseliena

Rajone vienas po kito užfiksuoti net keli nelegalūs prekybos kritusiais gyvuliais – dvėseliena – atvejai. Pastebimai didėja draudžiamos prekybos mastai ir plečiasi jos arealas. Kritusius gyvulius dažniausiai supirkinėja panevėžiečiai.

Laikraščiuose gan dažnai galima aptikti tokio turinio skelbimus: “Perku traumuotus, liesus, bet kokius arklius bei karves ir skubiai pasiimu„ arba “Perku suliesėjusius, kritusius, traumuotus, pripjautus galvijus žvėrelių maistui„. Dažniausiai panašaus turinio skelbimus skelbia panevėžiečiai. Jie, atvykę nurodytu adresu, čia pat vietoje išdarinėja kritusio gyvulio kūną ir jį išsigabena. Tiesa, dažniausiai maitų pirkliai teigia, kad ją perka savo šunims šerti.

Maistas “žvėreliams„

Visgi, staiga kritus gyvuliui, siūlytume tikrai nesusigundyti panašiu skelbimu ir nesistengti iš to užsidirbti. Priešingu atveju galite atsidurti tikrai nemalonioje padėtyje, o gal ir, to net neįtardami, tapti nusikalstamos veiklos bendrininkais.

Paanalizavus skelbimuose nurodytus telefonų numerius, nesunku pastebėti, kad šia veikla užsiima vos ne vienas ir tas pats asmuo. Naivesnis žmogus gali pagalvoti, kad tas veikėjas turi visą šunyną arba vieną, bet labai jau ėdrų keturkojį draugužį! Realiai mąstantis, ko gero, pagalvotų apie gan plačiai išvystytą nelegalų, bet pelningą verslą. Jei kritusių gyvulių mėsa, tegu ir nelegaliai įsigyta, būtų skirta tik šunų maistui – dar pusė bėdos.

Remiantis naujausiomis žiniomis, prabilta apie tai, kad arklių bei karvių maita tiekiama, deja, ne keturkojų, o – dvikojų “žvėrelių„ maistui.

Kurios kavinės tiekėjas?

Kupiškio rajono maisto ir veterinarijos tarnybos viršininkas Julius Skrandauskas patvirtino faktą, kad gegužės 31 d. buvo išsiaiškinta, jog iš vieno Paketurių kaimo gyventojo panevėžietis Vladas Giedrimas (kartu buvo dar vienas asmuo) nusipirko kritusį arklį. Maisto ir veterinarijos tarnybos darbuotojai vyrus užklupo jau bedorojančius gaišeną. Pirkimo dokumentų, aišku, vyriškis nei jo bendras neturėjo. Jis teigė neva kritusį arklį pirkęs savo šunų – rotveilerio ir trijų vilkšunių – ėdalui. Vietos darbuotojų, žinoma, tokie paaiškinimai neįtikino. Galbūt ir todėl, kad, kaimiečių tvirtinimu, šis vyras neblogai žinomas mūsų apylinkėse. Informacija apie į Panevėžį vežamą dvėselieną buvo perduota Panevėžio apskrities valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai. Jie pasirūpino, kad “žvėrelius„ pavaišinti susiruošusius vyrus, grįžtant namo, pasitiktų Panevėžio ekonominės policijos pareigūnai.

Kol kas dar tebėra aiškinamasi, ar dvėseliena buvo skirta alkaniems V. Giedrimo šunims, ar čeburekams, kibinams, o gal dar egzotiškesniems patiekalams, kurioje nors iš Panevėžio kavinių. Kurią iš viešojo maitinimo įstaigų aptarnavo šis tiekėjas, aiškinasi teisėtvarkos pareigūnai.

Prekyba gaišena – draudžiama!

Mūsų rajono maisto ir veterinarijos tarnybos viršininko J. Skrandausko teigimu, žmonės neretai tokį elgesį (prekybą gaišenomis) motyvuoja tuo, jog nežino apie draudimą prekiauti – pirkti ar parduoti – kritusių gyvulių skerdieną.

Pasak viršininko, šią veiklą gali vykdyti vienintelė visoje šalyje nugaišusių gyvūnų utilizavimo įmonė – UAB “Rietavo veterinarinė sanitarija„. Kritus gyvuliui reikia kreiptis į Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą, kurios darbuotojai savo ruožtu iškvies “Rietavo veterinarinės sanitarijos„ specialistus. Gan dažnai, pasak J. Skrandauskas, nugaišusių gyvulių supirkinėtojai dangstosi įmonių vardais. Dera priminti, kad šią specifinę veiklą gali vykdyti tik speciali, kritusius gyvūnus apdoroti skirta įmonė. Deja, tokių, išskyrus minėtąją Rietavo, mūsų šalyje daugiau nėra. Gaišenoms pervežti reikia taip pat ir specialus transportas. Tuo tarpu mūsiškiai pirkliai dažniausiai dvėselieną veža tiesiog automobilio bagažinėje.

Panašių prekybos gaišenomis atvejų tarnybos darbuotojams praėjusį mėnesį pavyko užfiksuoti net keletą. Visi jie turėjo panašų braižą ir vyko pagal tokį pat scenarijų.

Viešojo maitinimo įstaigoje prieš ragaudami patiekalą esame įpratę palinkėti “skanaus„ ar “gero apetito„. Susidūręs su tokiais faktais, pradedi abejoti, ar tikrai tas palinkėjimas bus teisingas?! Nes apeliuoti į maitos supirkinėtojų sąžinę, moralę – beviltiška, jų skonio ir elementaraus žmogiškumo receptorius, matyt, sugadino lengvai gaunami pinigai.

——-
Autorius: Ovidijus PETKEVIČIUS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video