2024/05/15

Ar bus parduotas mūsų rajonas?

Pastaruoju metu vis dažniau girdisi keistų istorijų apie žemės pirklius, supirkinėjančius didžiulius žemės gabalus ir tiesiog varančius į siaubą naujuosius savo kaimynus. Atrodo, kad šie pirkliai nusitaikė ir į mūsų rajoną.

Ši istorija nutiko ne Kupiškio rajone, bet ar pas mus to nėra – nesame įsitikinę.

Už nuomą – trigubai brangiau

Ne visi žmonės, atgavę savo žemę, gali ją išdirbti ir auginti derlių. Nemažai ją tiesiog nuomoja ūkininkams ar kai kur dar išlikusioms žemės ūkio bendrovėms. Tokie dabar gana populiarūs sandoriai naudingi abiem pusėms. Naudingi tol, kol į tarpusavio santykius niekas nesikiša.

Štai kaimyniniame rajone pagyvenusi pora jau septynerius metus nuomojo 14 hektarų žemės pasiturinčiam ūkininkui. Praėjusią vasarą senukai nutarė išsikraustyti pas vaikus į kitą Lietuvos regioną ir pardavė žemę seniai jos kaulijusiems berniukams. Ūkininkas pasidomėjo, ar naujieji savininkai taip pat nuomos žemę. Pasirodo, jokių problemų. Jie žemę ne tik nuomos, bet ūkininkas tiesiog privalo ją ir toliau nuomotis. Žinoma, už beveik trigubai didesnį mokestį. Žmogus norėjo tiesiog nusispjauti į tokį sandorį, bet, pasirodo, tai neįmanoma. Degs jo trobesiai, prapuls gyvuliai… Ir žmogus buvo , tikrąja to žodžio prasme, išprievartautas pratęsti nuomos sutartį.

Užsigeidė supirkti vos ne visą rajoną

Jau atsirado norinčių didelius žemės plotus pirkti ir mūsų rajone. Balandžio mėnesį viena Jonavos rajono agrofirma, ar tik jos vardu prisidengę asmenys, mūsų rajono žemėtvarkininkams įteikė kuklų prašymą. Pareiškėjas pageidauja nusipirkti dvylika tūkstančių hektarų žemės ir dar tiek pat nuomotis.

Pagal dabar galiojančius įstatymus, juridinis asmuo gali įsigyti du tūkstančius hektarų, o fizinis – tik tris šimtus. O šis prašytojas pretenduoja į dvidešimt keturis tūkst.hektarų.

Įdomu tai, kad minėtas žemės įsigijimo ribojimas galioja nuo 2004 metų liepos 15 dienos. Šiais metais kovo 30 dieną Konstitucinis teismas nutarė, kad minėtas apribojimas prieštarauja Lietuvos Respublikos Konstitucijos 29 straipsnio 1 daliai ir dar kelioms nuostatoms. Šiuo metu tie apribojimai yra svarstomi Seimo Kaimo reikalų komitete. Kuo baigsis tas svarstymas, sunku pasakyti. Gal perkamų žemės plotų kiekiai fiziniams ir juridiniams asmenims bus suvienodinti, gal apribojimų visai nebeliks. Nors sprendimas dar kybo ore, bet kai kas, matyt, jau žino, kuo viskas baigsis. Kitu atveju, kaip paaiškinsi tokį skubėjimą. Kovo 30 dieną pasirodo Konstitucinio teismo nutarimas, o balandžio mėnesį – tas kuklusis prašymas. Kas ne kas, bet agrofirma apie žemės pirkimo apribojimus tikrai privalo žinoti, bet prašo parduoti šešis kartus daugiau…

Laisvos žemės – tik 900 hektarų

Rajono Žemėtvarkos skyriui šiandien jau yra pateiktas 941 prašymas įsigyti žemės ūkio paskirties žemės. “Mintims„ pavyko sužinoti, kad šiuo metu rajone yra tik devyni šimtai hektarų laisvos žemės, o įvairūs prašytojai jau nori pirkti dvylika tūkstančių aštuonis šimtus aštuoniasdešimt hektarų.

Dabar projektuose yra suformuoti 464 žemės sklypai rajono ūkininkams, kurie užima 3231 hektarą. Su 126 fiziniais asmenimis jau sudarytos ir įteisintos pirkimo – pardavimo sutartys. Jie įsigijo 751 hektarą. Štai tik toks kupiškėnų apetitas, o naujajam prašytojui duok iškart 24 000 hektarų. O gal pirks ir visą rajoną iškart?

Sunku pasakyti, ką pirkėjas veiks su šia žeme, bet, atrodo, kad jis visų pirma gali turėti nemažai problemų ją įsigydamas. Kaip pavyko išsiaiškinti, minėta Jonavos agrofirma pateikė netvarkingus prašymo pirkti žemę dokumentus. Net nėra nurodytos konkrečios vietovės, kur ta žemė turėtų būti, o paminėtos tik seniūnijos.

Domintis šia istorija, paaiškėjo, kad panašių prašymų parduoti žemę sulaukė ne tik mūsų, bet ir Rokiškio bei Biržų rajonai. Atrodo, kad tai jau masinis reiškinys.

Gal jau skriaudžia?

Stambūs naujieji žemių pirkliai į rajoną, atrodo, dar neįsisuko, o apie mažesnius mums nepavyko sužinoti. Gal rajono ūkininkai jau yra vienaip ar kitaip skriaudžiami? Jei taip, rašykite ar skambinkite. Aiškinsimės.

——-
Autorius: Gintaras JURGĖLAS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video