2024/05/19

Bomba:Lietuvos abiturientai be teismo nuteisti papildomam egzaminui

Švietimo ir mokslo ministerijos bei Nacionalinio egzaminų centro darbo grupė nutarė, kad informacija apie valstybinio lietuvių kalbos egzamino užduotis buvo žinoma dar iki jo pradžios, todėl šį egzaminą reikės perlaikyti visiems šalies abiturientams. Tai bus istorinis faktas – Lietuvoje niekada dar nebuvo reikalo perlaikyti brandos egzaminą. Prisigyvenom…

Paaiškėjus, kad informacija nutekėjo, ministeriją ištiko šokas. Ji karšligiškai ėmė ieškoti išeičių. Iš pradžių ministras Remigijus Motuzas pareiškė, kad nežiūrint akivaizdaus masiško nesąžiningumo fakto, egzamino perlaikyti nereikės. Užvakar paskelbė, kad egzaminą reikės perlaikyti birželio 8 dieną, o galų gale pakeitė dar ir šią datą. Labai panašu, kad ir birželio 9-oji – dar nepaskutinė perlaikomo egzamino diena. Panika? Žinoma. Juk ši bausmė niekuo nekaltiems abiturientams aiškiai prieštarauja nekaltumo prezumpcijai. Moksleiviams šį sprendimą apskundus, advokatams būtų ką veikti. Kita vertus – o ką dabar galima padaryti? Su aiškiu sukčiavimu juk nesitaikstysi.

Reakcijos

Lietuvos moksleiviai, sužinoję apie ministerijos sprendimą, reagavo skirtingai. Vieni jų pasipiktino ir vakar prie Švietimo ir mokslo ministerijos surengė protesto piketą, kiti, nematydami išeities iš susidariusios padėties, susitaikė su nepelnyta, bet, atrodo, neišvengiama bausme.

Abiturientų tėvai buvo kategoriškesni. „Tai visiškas nesiskaitymas su mokinių sveikata“, „Jei sąžiningai egzaminą laikiusiam sūnui pakriks nervai, aš ministrą nušausiu“, „Lietuvoje visiškai nebėra sveiko proto“ – tai tik kelios citatos iš mamų ir tėčių pasisakymų.

Matematikos egzamino perlaikyti nereikia

Kilus triukšmui dėl lietuvių kalbos egzamino, pradėjo aiškėti, kad prieš matematikos egzaminą kai kurių mokyklų abiturientai taip pat turėjo užduotis. Jas įvairiuose miestuose buvo siūloma įsigyti už tam tikrą mokestį, kuris svyravo nuo 50 iki 1000 litų. Kai kuriais duomenimis, užduotys buvo platinamos ne tik keliuose didžiuosiuose Lietuvos miestuose, bet ir rajonų centruose. Šio egzamino kol kas niekas nesiūlo perlaikyti. Kodėl taip nenuoseklu?

Aistros verda ir Kupiškyje

Rajono Kultūros ir švietimo skyriaus vedėjas Vidas Vilimas sakė, kad tai, kas įvyko, palietė visus Lietuvos žmones. Vedėjo nuomone, būtina galų gale išsiaiškinti, kas kaltas dėl to baisaus dalyko. Neišsiaiškinus, recidyvas gali kartotis. Ką dabar daryti? Žinoma, taip įsiplieskus emocijoms, vaikams bus nelengva nusiteikti pilietiškai. Visgi dabar tiesiog nėra kitos išeities, kaip tik sąžiningai perlaikyti egzaminą. Labai svarbu, kad ministerija nesugalvotų sunkesnio egzamino, kad užduotys būtų labai panašios. Vedėjas sakė, kad pats dėl to kreipsis į ministeriją. Manau, mūsų abiturientai supranta, kad negali būti taip, jog vieni egzaminus turi laikyti sąžiningai, kiti – gali nusipirkti įvertinimą.

Pakalbinti Lauryno Stuokos – Gucevičiaus gimnazijos mokinių tėveliai mano, kad ministerija išvis nebuvo pasiruošusi egzaminams. Anot jų, seniai buvo žinoma, kad egzaminai yra perkami. Jau po matematikos egzamino reikėjo daryti išvadas. Nepadarė. Taip ir susilaukė tikro sprogimo. Nuolat besikeičianti perlaikomo egzamino data psicholigiškai tiesiog žudo vaikus ir jų tėvus. Mokiniams brandos egzaminai yra pirmas savarankiškas žingsnis į gyvenimą, ir jis iškart parodė savo nagus. Tėveliams kelia nerimą ir tai, kad besiblaškanti ir aiškiai pasimetusi ministerija gali pateikti sunkesnes užduotis. Šį savo nuogąstavimą jie vakar išdėstė ir ponui V. Vilimui.

„Džiugu, kad esame ta karta, kuri privers švietimo sistemą keistis“

Vakar Lauryno Stuokos – Gucevičiaus gimnazijos abiturientai ruošėsi anglų kalbos egzaminui. Pakalbinti apie lietuvių kalbos egzaminą lydintį skandalą, jie teigė, kad tai eilinė korupcijos Lietuvoje apraiška. Įvyko tai, kas vyksta kiekvienais metais, tik šįkart viskas išplaukė į paviršių. Perlaikyti egzaminą jie yra pasiruošę ir mano, kad tik tokiu būdu bus galima šiek tiek ištaisyti susidariusią situaciją.

Mergaitės pasakojo, kad tai didžiulis stresas. Ne juokas vos ne kasdien laikyti tris egzaminus. Deramai nebus laiko pasiruošti nė vienam iš jų.

Abiturientai žino, kad kai kuriose mokyklose nesąžiningai buvo laikytas ir matematikos egzaminas, todėl jie pageidautų, kad ir jis būtų perlaikomas. Kitaip, tvirtino ryžtingai nusiteikęs vyrukas, mes sukilsime.

Šiaip jau reikėtų sustabdyti visą šią sesiją, uždaryti užduočių sudarytojus į gardą ir tegul izoliuoti nuo visų ten dirba iki pat egzaminų pabaigos.

Trumpą pokalbį baigė gimnazistas, pareiškęs, jog džiugu būti istorine karta, kuri privers švietimo sistemą keistis.

——-
Autorius: Gintaras JURGĖLAS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video