2024/05/19

Iš didelio debesies… lietaus nebus

Valstybės kontrolieriai tęsia praėjusių metų finansinės veiklos Lietuvos teismuose tikrinimus. Pirminėmis prognozėmis remiantis atrodė, kad skatinamųjų premijų išmokos sukrės visuomenę. Patikrinus tik aštuonis apylinkių teismus, paaiškėjo, kad šių teismų darbuotojams buvo išmokėta per 170 000 litų vienkartinių išmokų.

Finansinio audito 10-ojo departamento darbuotojai tikrinimo metu stebėjosi, kad stingant lėšų teismų pirmininkai savo darbuotojus lepino premijomis, sugebėjo išmokėti vadinamąjį tryliktą atlyginimą ne tik Kalėdų, bet ir Mindaugo karūnavimo dienos proga. Tarp patikrintųjų aštuonių teismų buvo minimas ir Kupiškio rajono apylinkės teismas.

Rajono apylinkės teismo pirmininko Kęstučio Šabano paprašėme pakomentuoti finansinį patikrinimą jo vadovaujamajame teisme.

Kaip sutaupėte lėšų priemokoms?

Mes turėjome vairuotojo ir ūkvedžio etatus. Vienam žmogui skyrėme po pusę vairuotojo ir ūkvedžio etato, tokiu būdu sutaupėme darbo užmokesčio fondo lėšų ir radom galimybių paskatinti darbuotojus jūsų paminėtom progom. Pagrindo tam buvo. Lėšų turėjom, o žmonės dirbo gerai. Paskatinimų jiems tikrai reikėjo. Darbuotojų atlygimai tikrai maži. Valytojos dirba už minimalų atlygį, o pagal darbo sutartis darbuotojai gauna po 600 – 700 litų.

Kaip įvertinote, kad darbuotojai dirba gerai?

Tai buvo įvertinta Panevėžio apygardos teismo patikrinimo metu. Apibendrinus visų apygardos teismų darbą, mes užėmėme pirmąją vietą tiek pagal civilinių, tiek pagal baudžiamųjų bylų stabilumą. (“Mintims„ buvo pateikti dokumentai, įrodantys šį pirmininko teiginį.).

Teismo darbo rezultatai daugiausiai priklauso nuo teisėjų, o ne nuo aptarnaujančio personalo darbo, o kaip buvo paskirstytos premijos?

Deja, vienkartinės išmokos buvo skirtos tik darbuotojams. Nė vienas teisėjas jų negavo. Pas mus dirba dvylika aptarnaujančio personalo žmonių. Jiems ir buvo padalinta ta 18000 litų suma. Beje, teisėjų atlyginimai dabar irgi nebėra dideli. Pradėjęs darbą teisėjas gauna apie 2600 litų. Argi tai yra daug?

Jau parengta ir Finansų audito 10-ojo departamento direktoriaus Vaidoto Žukio pasirašyta valstybinio audito išvada dėl patikrinimo Kupiškio rajono apylinkės teisme, kurioje rašoma, kad šio teismo veikloje neatitikčių Lietuvos Respublikos aktams nenustatyta.

Matyt, iš šio debesies lietaus Kupiškyje nebus, griaudės kažkur kitur, gal vakariniuose šalies rajonuose.

——-
Autorius: Gintaras JURGĖLAS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video