2024/07/07

Žodžio laisvės diena Aukštaitijoje

Praėjusį penktadienį į Panevėžio pramogų ir prekybos centrą “Babilonas„ Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dienos proga rinkosi Aukštaitijos žurnalistai bei visos Lietuvos politikai.

Renginio organizatoriai į rekordiškai ilgą tiesioginę transliaciją (beveik šešių valandų trukmės) sugebėjo susikviesti beveik visus žinomiausius Lietuvos politikus. Į Panevėžį atvyko Česlovas Juršėnas, vienintelis sugebėjęs išsaugoti kėdę visuose atkurtos Lietuvos seimuose, pirmosios Lietuvos Vyriausybės vadovė Kazimira Danutė Prunskienė, buvęs Seimo pirmininkas Artūras Paulauskas, nuolat verčiamas ir niekaip nenuverčiamas Vilniaus meras Artūras Zuokas, ištikima Vytauto Landsbergio ginklanešė Rasa Juknevičienė. Renginyje taip pat dalyvavo beveik visi apskrityje rinkti Seimo nariai, apskrities bei miesto administracijos vadovai, kai kurių rajonų merai. Svečiai ne tik sveikino žurnalistus jų šventės proga, bet ir noriai atsakinėjo į pačius įvairiausius klausimus.

Visas ilgasis renginys nuolat balansavo ant rimtumo ir pokštavimo ribos. Kai kurie politikai į nelabai rimtus žurnalistų klausimus atsakinėdavo pernelyg rimtai, taip patys įlįsdami į nepaspęstus spąstus. Kiti, supratę, kad tai tik šventė, leido sau atsipalaiduoti.

Kol improvizuotoje televizijos studijoje vyko diskusijos, “Babilono„ baruose, žaidimų ir lošimų įstaigose politikai rungtyniavo su žurnalistais – kai kas norėdamas žaviau pralaimėti, kai kas bet kokia kaina siekdamas pergalės. Štai visoje Lietuvoje žinomas, kaip išties geras šachmatininkas, Č. Juršėnas dovanų gavo šachmatų lentą ir čia pat sugebėjo pralaimėti dvi partijas. Kai kas juokavo, kad, matyt, figūros buvo sužymėtos.

Merui gali neužtekti algos

Panevėžio miesto merui Vitui Matuzui diskusijoje pareiškus, kad meras pašalpų gyventojams nedalija, žurnalistai, nujausdami kitokį atsakymą, Kupiškio mero Leono Apšegos pasiteiravo, ar jis nėra kada sušelpęs prašančiųjų.

Atsakymas pranoko lūkesčius. Pasirodo, meras kas mėnesį į jį besikreipiantiems išdalija dalį savo atlyginimo. Išgirdęs apie tokį netikėtą finansavimo šaltinį, vienas laidos vedėjų Audrius Rudys, beje kilęs iš Kupiškio krašto, nedelsiant visos apskrities gyventojams patarė nebeprasidėti su tais merais, kurie nemoka, o nedelsiant vykti į Kupiškį. Jei tas pasiūlymas bus išgirstas, tai merui tikrai algos neužteks.

Švediško stalo privalumai

Šventei baigiantis “Mintys„ pakalbino L.Apšegą ir pasiteiravo, kaip jis vertina šį renginį. Meras sakė, kad diskusija studijoje jo netenkino. Buvo įvairių gražių minčių, bet joms išsakyti neužteko laiko. Pats renginys jam patiko, nes prie švediško stalo gali pabendrauti su kuo nori, o renginyje įdomių pašnekovų buvo nemažai. Pavyzdžiui, meras iki šiol nebuvo pažįstamas su Jolanta Paulauskiene. Dabar buvo proga susipažinti ir turiningai pasikalbėt. Mero nuomone, panašų renginį galėtų organizuoti ir rajono laikraštis.

Laikraščius skaito … savikritiškai

Paklaustas apie santykius su žiniasklaida, meras sakė, kad laikraščius jis skaito kritiškai ir savikritiškai. Nors ne visada jis sutinka su spaudoje išdėstytomis mintimis ar idėjomis, bet paprotinimo dažniausiai atranda. L. Apšegos nuomone, jei nebūtų spaudos, mes skendėtume visiškoje tamsoje. Žinoma, ir spaudoje yra paviršutiniškumo. Žurnalistai parodo kokią nors blogybę, apie ją parašo kartą, gal dar kitą kartą ir pamiršta pasidomėti, kaip problema išspręsta, o gal taip ir liko nespręsta.

Kalbėdamas apie “Kupiškėnų mintis„ meras pabrėžė, kad šis leidinys greit švęs savo 60-metį, ir sakė dar atsimenąs tuos laikus, kai laikraštis vadinosi “Stalino keliu„, “Komunizmo keliu„. Dabar meras vertina “Mintis„ už tai, kad jame dirbantys žurnalistai yra realistai. Jie neturi tikslo į žmogų „šluostytis kojų“. Daug svarbiau – iškelti problemą ir aiškintis, kas dėl jos kaltas, kaip ją spręsti. Anot mero, laikraštis tobulėja, o pastaruoju metu – stipriai. Šį patiekalą (laikraštį) meras ragauja tris kartus per savaitę. Kartais jame druskos būna per daug, o kartais gal net per mažai.

Laikai keičiasi, o manieros – ne

Renginyje dalyvavo ir dar viena Kupiškio krašto populiarintoja Violeta Mičiulienė – Trečiokaitė, kilusi iš Subačiaus. Jos vaidinamas Stefutės personažas kalbino po “Babiloną„ vaikščiojančius žmones.

“Mintims„ ji pasakojo, kad politikai visada prieš rinkimus tampa žmonėmis, mielais draugais, po to kažkur prapuola ketveriems metams, o vėliau vėl pareina… Laikai keičiasi, o manieros tradiciškai lieka tos pačios. Violetos nuomone, renginio metu politikai stengėsi parodyti, kad jie yra tokie, kaip mes. Bet taip nėra, nes politika sugadina žmones. TEN yra gera, šilta ir saugu. Užtat politikai ir nori išlikti TEN kuo ilgiau.

——-
Autorius: Gintaras JURGĖLAS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video