2024/07/07

Pirmiau pastatyk namą, o medis – palauks!

Pastaruoju metu Kupiškyje pastebimas nekilnojamo turto brangimo bumas. Butų bei namų kainos, kai kuriais atvejais, šoktelėjo net keletą kartų. Susidūrus su būsto paieškos problema gali pasirodyti, kad įsigyti nekilnojamąjį turtą Kupiškyje tampa kur kas sudėtingiau ir brangiau nei daugelyje kitų Lietuvos miestų. Pabadysime į šią situaciją pažvelgti suinteresuoto, tai yra, norinčio nusipirkti namą ar butą, žmogaus akimis. Įdomu, kokia išties reali nekilnojamo turto situacija mūsų mieste ir jo apylinkėse?!

Receptas ieškančiam buto

Kaip ieškoma būto (namo) šalies didmiesčiuose, paklausiuose kurortiniuose miestuose? Atsakymas būtų labai paprastas: tingintys ir negailintys pinigų kreipiasi į nekilnojamo turto agentūras, o taupesni ir ypač jaunesni žmonės naršo po internetines svetaines. Paprastai ir pirmuoju ir antruoju paieškos atveju pageidaujamas ieškomo būsto variantas surandamas per mėnesį.

Kupiškyje paieškos priemonės ir pats procesas visai kitokie. Skelbimas internete – absoliučiai neveiksmingas būdas. Į žinutę “Pirkčiau butą ar namą Kupiškyje„, įdėtą įvairiose nekilnojamojo turto skelbimų svetainėse, visai nebuvo sureaguota.

Taip pat per daugiau nei mėnesį laiko internete tepavyko aptikti tik keturis skelbimus apie Kupiškyje parduodamus butus, namus, jų dalį ar sodybą.

Ieškančiam niekuo padėti negali ir nekilnojamo turto agentūros – paprasčiausiai jų čia nėra. Panevėžyje įsikūrusios agentūros siūlė įsigyti butą (namą) Biržuose, Rokiškyje, Elniškių kaime (prie Alizavos), bet ne Kupiškyje.

Tobuliausiai mūsų mieste klesti kaimynų “skelbimo lenta„. Užkalbinus juos gatvelėje ar prie namų, galima tikėtis maksimaliai išsamios informacijos apie parduodamą ar planuojamą parduoti turtą (neretai ir išsamiau apibūdinant patį savininką, jo gyvenimo būdą).

Tikruoju ir vieninteliu šaltiniu išlieka rajono laikraštis. Bet tikėtis, kad ieškantįjį patenkins pasiūla, yra mažai vilties.

Kiek kainuoja privati teritorija?

Šiuo metu už vieno kambario butą Krantinės gatvėje (pirmas aukštas, apleistas, neremontuotas butas) prašoma 35 tūkst. litų. Kaip telefonu tvirtina šeimininkė, pretendentų jį pirkti tikrai netrūksta, ji net planuojanti pakelti kainą! Dviejų kambarių butas, daugelio manymu, mažiau prestižiniame Kraštiečių mikrorajone kainuoja 25 tūkst. litų. Tarakonais gąsdinančiame Vilniaus gatvės 71 name, tokį pat butą paskutiniame aukšte galima įsigyti už kiek mažesnę kainą. Už nuosavą, nesuremontuotą sublokuotą Palėvenės gatvėje prašoma 85 tūkst. litų (pardavinėjamas seniai –aut. past.). Štai praktiškai ir visa šiuo metu egzistuojanti nekilnojamo turto rinkos mieste pasiūla.

Elitiniai būstai

Aišku egzistuoja ir keli ekskliuzyviniai variantai. Pastarieji gali sudominti išskirtinio skonio ir poreikių klientus. Štai Aukštupėnų kaime prie marių parduodama sodyba: 1994 metais statyti trys gyvenamieji namai 2 ha sklype.Vieno namo plotas – 102,58 kv.m, šalia namo prijungto garažo plotas – 28 kv.m. Teritorija yra aptverta, netgi įrengta apsaugos būdelė. Visi kupiškėnai šiuos namukus vadina “amerikonų„ kvartalu. Šių statinių kaina – nei didelė, nei maža – viso labo “tik„ 875 tūkst. litų (vieno namo kaina – 292 tūkst. litų).!

Žinomo skulptoriaus namą (kūrybines dirbtuves) ant vaizdingo Kupos kranto galima įsigyti kiek daugiau nei už 100 tūkstančių. Mažiausiai antra tiek kainuotų šio namo pritaikymas gyventi. Šie pasiūlymai, žinoma, – ne statistiniam kupiškėnui, o ieškančiam netikėtos, unikalios erdvės ar statinių.

Nekilnojamo turto eksperto žvilgsnis

Kokie faktoriai lemia staigų šuolį Kupiškio nekilnojamojo turto rinkoje, teiraujamės turto bei verslo “Lituka ir Ko„ vertintojo Osvaldo Inčiūros.

——-
Autorius: Ovidijus PETKEVIČIUS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video