2024/05/05

Tarybos posėdyje garsiausiai skambėjo pedagoginės gaidos

Ketvirtadienį vykusiame rajono Tarybos posėdyje buvo apsvarstyti 47 projektai, kurių daugumai pritarta vienbalsiai. Jokių diskusijų nesukėlė Savivaldybės, jos UAB’ų ataskaitos, kiti klausimai, o politinį kapitalą bandyta kaupti tik svarstant pedagogines problemas.

Prieš patvirtinant posėdžio darbotvarkę liberalcentristas Gintautas Mockus bandė pasiaiškinti, kodėl jo atsistatydinimo pareiškimas iš rajono saugaus eismo komisijos narių nėra įtrauktas į svarstomų klausimų sąrašą. Merui paprašius, ta tema buvo nukelta į kitą posėdį (“Mintys„ visgi pasiteiravo Tarybos nario apie pasitraukimo motyvus, kuriuos aptarsime atskirame tekste).

Patvirtinus keletą Savivaldybės UAB’ų ataskaitų, trumpam stabtelėta prie “Kupiškio autobusų parko„ veiklos. Pasirodo, parkas paskutinį kartą buvo atnaujintas 1998 metais. Šiuo metu verkiant reikėtų bent penkių autobusų, kurių naujas kainuoja apie 300000 litų, o padėvėtas 70 – 80 tūkstančių. Brangu. O tuo tarpu senais autobusais vežiojami rajono gyventojai dar ir negali išsireikalauti bilietų. Kai kurie Tarybos nariai patys matė, kaip vairuotojai, iš keleivių gavę pinigus už kelionę, piktybiškai neduoda bilietų.

Tarybos narė Jura Šimkūnienė sakė girdėjusi net tokį pokalbį. Žmogui paprašius bilieto, vairuotojas atsakė, kad dabar yra sunki jo materialinė padėtis, todėl bilieto duoti negalįs. Autobusų parko direktorius sakė, kad nustačius tokius pažeidimus, vairuotojai baudžiami, jiems nemokami atlyginimų priedai.

Tačiau negautą priedą jie nesunkiai gali kitą mėnesį “užsidirbti„ vėl neduodami keleiviams bilietų. Kai kurie Tarybos nariai samprotavo, kad rimčiau bausti vairuotojus rizikinga, nes jie išsibėgios, o gerų vairuotojų pasiūlos šiuo metu nėra. Į tokius samprotavimus meras atsakė, kad tai nėra pretekstas nuolaidžiauti (juk tai yra elementari vagystė) ir pasiūlė surengti gerai suplanuotus totalinius patikrinimus su rimtomis administracinėmis, o gal ir baudžiamosiomis nuobaudomis.

Ligoninės vyriausiasis gydytojas Povilas Rimkus, pristatydamas savo įstaigos praėjusių metų finansinę ataskaitą, pripažino, kad ji patyrė 257 849 litų nuostolį. Jo nuomone, toks minusas susidarė dėl kelių priežasčių: per mažų teikiamų paslaugų įkainių, nemažai šildomų šiuo metu nenaudojamų patalpų, atlikto būtino aparatūros remonto, darbuotojų atlyginimo didinimo ir sumažintų susikaupusių skolų. Paklaustas, kaip rūpinamasi kadrų problema, P.Rimkus sakė, kad vienuolika Kupiškio studentų šiuo metu studijuoja mediciną. Su jais tariamasi, kad po studijų jie grįžtų dirbti gimtinėn.

Visgi daugiausiai aistrų sukėlė mokyklinės problemos. Buvo pritarta uždaryti Naivių mokyklėlę ir reorganizuoti Juodpėnų pagrindinę mokyklą. Kultūros ir švietimo skyriaus vedėjas Vidas Vilimas po posėdžio “Mintims„ pasakojo, kad nuo 1995 metų jau uždaryta dešimt rajono mokyklų. Šį kartą toks likimas ištiko Naivius (detaliau kitame tekste). Mažėjant vaikų skaičiui, šis sąrašas gali tęstis. Ypač liūdna, kai reikia skriausti gerai aprūpintas mokyklas. Štai Juodpėnų mokykla. Ji gerai įrengta, atitinka standartus, dirba geri mokytojai, bet… nėra mokinių. Šiandien ten mokosi 45 vaikai, bet prognozuojama, kad rugsėjo pirmąją gali būti tik 32, o gal ir dar mažiau moksleivių. Taryba nutarė nuo rugpjūčio 30 dienos Juodpėnų pagrindinę mokyklą reorganizuoti į pradinių klasių skyrių, prijungiant jį prie Adomynės pagrindinės mokyklos.

——-
Autorius: Gintaras JURGĖLAS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video