2024/05/05

Ar “vsio zakonno?„

Jei Lietuvos prezidentas – gamtosaugininkas su stažu – ne kartą deklaravęs švarios Lietuvos viziją, atvyktų į mūsų rajoną, vietiniams ekologams tektų jam pateikti itin keistus ilgio matavimo vienetus – metro, mylios, kabeltovo, lietuviško sieksnio ir elementarios betvarkės hibridus. Toks įspūdis susidaro aptikus šiukšlyną, keliaujant nuo Kupiškio į Antašavą.

Nuvažiavus aštuonis kilometrus nuo Kupiškio Antašavos kryptimi, norom nenorom atkreipi dėmesį į didžiulę šiukšlių krūvą, suverstą šalia gana dailaus tvenkinio, kuriame čia gyvenantys žmonės ne tik žuvis gaudo, bet ir maudosi. Teko girdėti, net ir drabužius skalbia. O požeminiai vandenys ramiai ir nenuilstamai šiukšlyno turtą vis neša ir neša į vietinių gyventojų vonią, skalbyklą ir akvariumą.

Savivaldybės Urbanistikos ir Ekologijos skyriaus vyresnysis specialistas Igoris Parfionovas „Mintims„ pasakojo, kad visi senieji, dar kolūkių metu atsiradusieji šiukšlynai dabar yra tvarkomi seniūnijų. Anot ekologo, nuo šiukšlyno iki tvenkinio yra saugus atstumas. Aplinkosaugininkai jį oficialiai patvirtino, nes šiukšlės kraunamos, kaip numatyta normatyvuose, 500 metrų nuo tvenkinio. Mažai apie ilgio matus nutuokiantis žurnalistas atstumą nuo šiukšlyno iki tvenkinio iš pradžių matavo žingsniais ( rezultatas – ekologinis normatyvas pažeistas), po to važiavo automobiliu (normatyvas dar labiau pažeistas). Matyt, teks važiuot į servizą, tegul patikrina automobilio spidometro parodymus.

Ekologas, paklaustas, ar normali tokia situacija, konstatavo, kad geriau tegul būna vienas sąvartynas apylinkėje, nei visos pamiškės būtų užterštos šiukšlėmis. Bet kodėl pasirinkta būtent ta vieta, taip ir liko neaišku.

I. Parfionovas teigė, kad tokie sąvartynai rajone (jų yra 21) bus rekultivuoti ir perduoti Panevėžio regiono atliekų pertvarkymo centrui.

I. Parfionovo žiniomis, tokių šiukšlynų rajone po kelerių metų nebebus. Liks tik Kupiškio centrinio sąvartyno teritorijoje žaliųjų (šakos, žolės) atliekų sąvartynas bei stambiagabaričių ir pavojingų buitinių atliekų priėmimo aikštelė Technikos gatvėje. Visos apskrities šiukšlės bus vežamos į netoli Liūdynės kaimo (Panevėžio rajonas) kuriamą sąvartyną. Liūdna naujiena žmonėms – už tas paslaugas teks mokėt.

Ekologas kol kas dar negalėjo pasakyti, kokio dydžio nauji mokesčiai užgrius gyventojus, nes naujosios atliekų tvarkymo taisyklės dar tik kuriamos, nustatinėjami tarifai.

Po pašnekesio su Savivaldybės ekologu atrodo, kad po dvejų trejų, o gal po …dešimties metų rajonas bus išgelbėtas nuo šiukšlynų. Kitų jėgomis. O kol taip atsitiks, maudysimės savo pačių srutose, nes jau taip patvirtinta.

Anot Lietuvos politikos klasiko: “vsio zakono.„

——-
Autorius: Gintaras JURGĖLAS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video