2024/05/05

Tikras ar įsivaizduojamas picerijos bumbsėjimas

Sakoma, jog stiprus garsas gali žmogų nužudyti. Senovės Kinijoje nuteistuosius mirti pririšdavo netoli varpo ir liepdavo skambinti tol, kol pasmerktasis žūdavo nuo triukšmo. Net lėtai lašančio iš čiaupo vandens garsas gali išvesti žmogų iš proto.

Ramybės pakankamai ramiame mūsų mieste sakė neturį vieno centrinės gatvės daugiabučio gyventojai. Nuolatiniu iš picerijos „Savana“ sklindančiu bumbsėjimu skundėsi kaimyninio namo – Gedimino g. 19 – moterys.


Minėtame name gyvena daugiau vyresnio amžiaus žmonės. Kaip pasakojo į redakciją užsukusi moteriškė, iš picerijos sklindantis ritmingas muzikos bumbsėjimas trikdo jų poilsį ne tik dieną, bet ir vakarais, nuo 19 iki 24 val. „Kai statė šią kavinę – protestavom, bet niekas mūsų nesiklausė. Yra ir daugiau problemų, ne tik triukšmas. Į kambarius iš kiemo skverbiasi benzino kvapas, picerijos lankytojai šlapinasi už kampų. Esame kvietę ir policiją. Jei nieko nepadarysim dėl triukšmo, prašysim plastikinių langų“, – teigė moteris.

Picerijos savininkas Žilvinas Vareika tiesiogiai su minėtais priekaištais sakė nesusidūręs, tik iš kalbų girdėjęs ir visada jautęs šio namo gyventojų nenorą, jog šioje vietoje iškiltų kavinė. Ž. Vareika nemano, jog iš picerijos sklindantis garsas per didelis: gyventojų pusėje langai nesidarinėja, jie atsiveria tik į gatvės pusę. Jis įžiūrįs kitas priežastis dėl ko skundžiamasi – norą pasinaudoti. „Galbūt kartą per metus, jei žmonės užsisako banketą, garsas ir būna stipresnis. Viena moteriškė į mane kreipėsi: ji lyg ir niekuo nesiskundžia, bet gal plastikinius langus mes galėtume sudėti“, – pasakojo picerijos savininkas. Jis neprieštarautų, jei gyventojai ketintų ištirti triukšmo lygį kavinėje, tačiau, pasak jo, tam tikrai nėra būtinybės.

Panevėžio visuomenės sveikatos centro Kupiškio filiale skundų dėl triukšmo lygio jau seniai nebuvo. Pasak šios įstaigos vyr. gydytojo Vinco Čelkio, oficialiai per pastaruosius pora metų dėl to niekas nesikreipė. Tereikia pasidžiaugti, jog Kupiškyje šiuo klausimu, palyginti su nuo įvairios kilmės triukšmo kenčiančiais didmiesčiais, ramu. Su picerijos reikalais V. Čelkis sakė nesusidūręs, visus reikalingus dokumentus jie sutvarkę kitur. Anot jo, sunku pasakyti ar triukšmo problema čia egzistuoja, ar ji tik įsivaizduojama. Tačiau buvo girdėti, jog yra kitų „klaustukų“ – ar pagal paskirtį naudojamos patalpos, nepažeidžiama viešoji tvarka, darbo valandos (jei ruošiami ilgesni pobūviai apie tai turėtų būti pranešta atitinkamai institucijai).

„Galėtume matuoti triukšmo lygį, tam turėtų būti savininkų sutikimas. Pagal higienos normas, kavinėse garso lygis turėtų būti nedidesnis kaip 55 dB, maksimalus – 70 dB. Maitinimo įmonėse muzikos ansamblio koncerto metu – iki 80 dBm, maksimalus iki 85 dB. Gyvenamuosiuose namuose triukšmo lygis reglamentuojamas priklausomai nuo paros meto. Vienoks triukšmo lygis leistinas dieną, kitoks – nakties laiku“, – sakė V. Čelkis.

Kokia įmonė kelia ar nekelia triukšmą įvertinti sunku. Žinant, jog vyks triukšmo lygio patikrinimas, įjungiama mažiau prietaisų, o visiškai neplanuoti patikrinimai juridiškai negalioja, mat savininkas gali jų tiesiog nepatvirtinti savo parašu. Be to, garso stiprumas priklauso ir nuo langų, patalpų sienų būklės. Pagal neperseniausiai įsigaliojusius reikalavimus, tam tikros laboratorijos akustiškai įvertina naujus pastatus.

Visiškoje tyloje daugelis žmonių jaučiasi nejaukiai. Garsinis fonas teikia ramumą. Bet padidėjęs garso lygis be jokios abejonės kenkia sveikatai. Didmiesčiuose triukšmo problema darosi labai rimta, čia sudarinėjami ir triukšmo žemėlapiai. Mūsų rajone darbo vietose ypatingo triukšmo nėra. Ko gero, daugiau nepasitenkinimo kyla dėl garso koncertų metu. „Kai žmogus eina į koncertą – žino, ko tikėtis. Kita vertus, jei muzikantai kurti… Žmogus pripranta prie garso, reikia jo vis stipresnio. Jei buvusių kareivinių teritorijoje vieną kartą per metus vyksta koncertas, per tris kilometrus viskas aiškiausiai girdėti, aišku, jog šalia scenos triukšmo lygis viršija leistinas normas. Tačiau kaltus sunku rasti – vieni koncertą pasikvietė, kiti – atvyko, treti – garsą reguliavo ir pan.“, – teigė V. Čelkis.

Užsienyje atliekami ilgalaikiai kompiuteriniai triukšmo lygio matavimai, pas mus – momentiniai (1-2 val.), jų metu neįmanoma atsižvelgti į visus lemiančius faktorius. Tačiau neretai mūsų mieste aplinkos triukšmą galima įvertinti ir be prietaisų.

——-
Autorius: Jurgita ŽIUKAITĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video