2024/05/05

Įspūdingasis Velykų rytmetis

Velykos – visada sekmadienį. Šios šventės rytmetis ateina pas mus iš Jėzaus stebuklingojo prisikėlimo nakties. Laukiame jo nuo pirmųjų brėkšmų rytiniame dangaus skliaute.

Taip ir šį kartą. Vos po septintos valandos – pėsčių ir iš kaimo važiuotų automobiliais srautas Kupiškio šventovės link. Daugelis parapijiečių stabteli prie Kupiškio Kristaus Žengimo į dangų bažnyčios buvusių klebonų amžinojo poilsio vietų šventoriuje. Tada jau vidun – pro šonines ar didžiąsias duris, prie kurių jau būriuojasi procesijos dalyviai.

Centrinio įėjimo sienos papuoštos Kupos pradinės mokyklos auklėtinių piešiniais, skirtais Panevėžio vyskupijos 80- čio sukakčiai. Pro kitas duris įeinantieji žvalgosi, kur galėtų įdėti atneštuosius margučius. Per pusvalandį didžiulė pintinė jau artipilnė pačių meniškiausių, spalvingiausių. Po pamaldų jie buvo dalijami iškilmingose mišiose patarnavusiam jaunimėliui.

Visi neramiai žvilgčiojo, kada prasidės iškilmingoji procesija nuo Kristaus prisikėlimo simbolinio kapo. Į varpų gausmą įsiliejo dūdorių atliekamos giesmės melodija. Tris kartus taku aplink bažnyčią – prieš stiproką pavasarinį vėją ir jam atsukus nugarą. Tėvas, rūpestingai globstęs mažylį, galiausiai nusprendžia, kad vaikeliui geriausia savo kojelėmis žingsniuoti toje procesijoje.

Ir vėl bažnyčia pilna maldininkų, dalyvaujančių dekano kanauninko Vlado Rabašausko Velykų Sumos aukoje. Keli šimtai parapijiečių susikaupę klausėsi kunigams ir jiems vyskupo Jono Kaunecko parašyto laiško žodžių.

Pusė bažnyčios eina priimti Švenčiausiojo.

Per Velykų Sumą surinktos parapijiečių aukos – kunigų seminarijos išlaikymui. Kupiškio parapijos tikintieji dvasios ganytojų ruošimui kasmet skiria apie septynis tūkstančius litų.

Klebonas, linkėdamas gražaus Velykų šventimo šeimose, pasakė, kad su kunigu Sauliumi jie dar laikys Mišias Palėvenės bažnyčioje ir Rudilių koplyčioje. Mūsų rajone laukia atvykstančių Mišias laikyti kunigų Palėvenėles, Adomynės, Subačiaus miestelio parapijų tikintieji, maldininkai keliose koplytėlėse.

Tad iš bažnyčių prie šventinių valgių stalų kupiškėnai sugrįžta skirtingu laiku, bet su tuo pačiu jausmu širdyje – padėkos Aukščiausiajam, nuoširdžiausių linkėjimų artimiesiems ir kaimynams.

Antrąją šv. Velykų dieną po Sumos Kupiškio Kristaus Žengimo į dangų bažnyčioje tikintieji pasveikino kleboną dekaną kanauninką Vladą Rabašauską su kunigystės 45-osiomis metinėmis.

Parapijos pastoracinės tarybos nariai Bronius Karazija ir Vanda Juozaitienė ta proga parapijiečių vardu (už jų suaukotas lėšas) sukaktuvininkui įteikė švenčiausios Mergelės Marijos su kūdikiu ikonos kopiją. Pagal legendą ši ikona yra tapyta paties evangelisto Luko ant to stalo lentos, prie kurio Marija ir Juozapas su kūdikiu valgė.

Gėlių puokštes dekanui įteikė bažnyčios choristai, Marijos legiono atstovės, Paketurių Šv. Kazimiero vaikų globos namų auklėtiniai su direktore Danute Bukiniene, bažnyčios adoruotojų jaunimo grupelė.

——-
Autorius: Eleonora Vaičeliūnienė

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video