2024/05/05

Apie ieškomus asmenis ir skirtingą vertinimą

Skirtingas policininkų ir teisėjų požiūris į „šnapsą“

Kupiškio policijos vadovai, analizuojantys girtų ar išgėrusių vairuotojų keliamą pavojų saugiam eismui, pastebi ne tik šių eismo dalyvių neatsakingumą, bet ir jų glostymą teismuose. Kaip mums sakė Kupiškio rajono policijos komisariato viešosios tvarkos ir eismo priežiūros poskyrio viršininkas Vytautas Stančikas, administraciniai teismai švelnina policijos paskirtas nuobaudas, grąžina nedrausmingiems vairuotojams pažymėjimus, kuriuos pareigūnai atima. Noras užtikrinti eismo saugumą panašėja į kovą su vėjo malūnais. V. Stančiko duomenimis, vien šiais metais į minėtą teismą kreipėsi 12 vairuotojų, 10 skundų buvo patenkinta.

Anot Kupiškio rajono policijos komisariato viršininko Anatolijaus Krestovo, teismai, grąžindami vairuotojams prarastus pažymėjimus, atkreipia dėmesį į įvairiausias pažeidėjams patogias aplinkybes. Pavyzdžiui, kad žmogus gyvena tik iš savo ūkio, todėl, praradęs teises nebegalės išmaitinti šeimos.

Šįkart pareigūnai pabrėžė, kad tokios problemos neiškyla su apylinkės teismu, o administraciniai teismai iki šiol nenori atsižvelgti į policijos pareigūnų pateikiamus motyvus.

Kažin ar tokie teismų sprendimai yra priiminėjami todėl, kad, kaip sakė neseniai atsistatydinęs Aukščiausiojo Teismo teisėjas V. Mikelėnas, teismų sistema yra korumpuota, ar dėl to, kad teisėjų ir policininkų itoks požiūris į „šnapsą“?

Buriasi vidaus reikalų sistemos pensininkai

Jau seniai Lietuvoje veikianti Vidaus reikalų sistemos pensininkų sąjunga (VRSPS) susirūpino savo padalinių periferijoje kūrimu.

Sąjungos nuomone, dauguma šios profesijos pensininkų yra sergantys, jaučiasi užmiršti ir palikti nežinioje. Todėl, sprendžiant VRS pensininkų socialines problemas, visuose šalies miestuose ir rajonų centruose reikia sukurti Pensininkų sąjungos atstovybes, kurios atstovautų visiems atitinkamose teritorijose gyvenantiems buvusiems vidaus reikalų sistemos darbuotojams, rūpintųsi jų pensijų ir socialinių problemų sprendimo klausimais. Sąjungos dėka nuo 2004 metų pensijos didėja po 70 – 80 litų. Ji žada, kad nuo 2006 metų ji dar labiau išaugs.

Kupiškio rajone tokių pensininkų turėtų būti apie dvidešimt. Norintieji pasidomėti sąjungos veikla ir galimu dalyvavimu joje gali pasiteirauti telefonu 35401.

Policijos akiratyje “kilnojami restoranai„

Kupiškio viešosios policijos Viešosios tvarkos skyriaus viršininkas Vytautas Žurauskas per laikraštį nutarė įspėti viešosios drausmės nesilaikančių paauglių tėvus, kad jie atkreiptų dėmesį, ką veikia jų vaikai laisvalaikiu, ypač vėlesnėmis dienos valandomis ar vakarais. Policija pastebėjo, kad Kraštiečių mikrorajone prie parduotuvės “Saulutė„ vakarais būriuojasi nepilnamečiai, užkabinėja praeivius, užsiima kitomis vaikams nederamomis pramogomis. V. Žurauskas pabrėžė, kad už vaikų nusikalstamą veiklą yra numatytos piniginės baudos, kurias tenka sumokėti tėvams. Štai tada tėveliai sukrunta, bet šaukštai jau būna po pietų.

Nerimą V. Žurauskui kelia ir jaunimas, automobiliais suvažiuojantis į stovėjimo aikštelę prie Kupiškio bažnyčios ir kitas pamėgtas vietas. Tose aikštelėse tiesiog atidaromi improvizuoti restoranai – jaunimas girtuokliauja viešose vietose. Pasirodžius policijai, „restoranas“ persikelia į kitą miesto vietą, buvusioje palikdamas butelių, skardinių ir maisto atliekų šiukšlyną.

Už tokius pažeidimus yra numatytos baudos, todėl policija “kilnojamų restoranų„ lankytojus ėmėsi slapta filmuoti. Nustačius pažeidėjus, jiems gali tekti pakloti iki dviejų tūkstančių litų.

Dėmesio: šyla orai, aktyvėja vagys

Po truputį šylant orams, vis daugiau gyventojų automobiliais išvažiuoja į sodus, tvarkyti kapinių ar dirbti kitų darbų. Neretai jie mašinose palieka rankines (dažniausiai su mobiliaisiais telefonais, mokėjimų kortelėmis ir kt.), dokumentus ar kitus vertingus daiktus. Grįžę po keliolikos minučių, žmones randa išdaužtus automobilių langus ir apšvarintus salonus. Štai ir praėjusį savaitgalį įvykdyta tokia vagystė. Išmuštas langas, pavogta rankinė. Ilgalaikė praktika rodo, kad tokie nusikaltimai dažniausiai įvykdomi prie Kupiškio, Palėvenės kapinių, Skapiškyje.

Policija jau pagamino ir prie kapinių bei kitų vietų netrukus iškabins skelbimus, informuojančius apie tai, kaip žmonės turėtų elgtis.

Kupiškio policijos ieškomi asmenys sulaikomi ir užsienyje

Lietuvą vis dažniau pasiekia informacija apie mūsų teisėsaugininkų ieškomus asmenis, sulaikomus užsienyje. Gana dažnai jie ir ten sugeba patekti į vietinės policijos akiratį. Iš užsienio parsigabenta jau daugybė nusikaltėlių ar įtariamųjų, besislapstančių nuo teismo ar tardymo.

Europolo Lietuvos nacionalinio skyriaus vadovo Mindaugo Petrausko duomenimis, pernai į Lietuvą parsigabenta daugiau nei 200 mūsų šalies piliečių, kurie buvo ieškomi Lietuvoje, arba nuteisti užsienyje ir čia atliks likusią bausmės dalį. Lietuviai po įstojimo į Europos Sąjungą minimi kaip vieni labiausiai išplėtusių organizuoto nusikalstamumo ribas. Šiuo požiūriu Europos Sąjungoje mes antri po italų.

Kupiškyje organizuoto nusikalstamumo grupių neužfiksuota, bet mūsų rajono policijos ieškomų įtariamųjų pėdsakai taip pat aptinkami užsienio šalyse.

Sigitas Kurklys pasakojo, kad vien per tris šių metų mėnesius Kupiškio policijos Nusikaltimų tyrimų skyrius ieškojo dvylikos nuo ikiteisminio tyrimo ar bausmės pasislėpusių asmenų. Iš jų tik vienas surastas. Nustatyta, kad net dešimt iš dvylikos ieškomųjų šiuo metu yra įvairiose užsienio valstybėse. Trys jų už įvairius pažeidimus buvo sulaikyti. Vokietijoje jau antrą kartą sulaikomas Vaidas Rudzinskas, Ispanijoje už pasipriešimą policijos pareigūnams įkliuvo Darius Laucius, Vokietijoje sulaikytas Marius Žeimantas su suklastotu dokumentu. Kaip tik dabar sprendžiamas jo deportavimo klausimas.

Iš dingusiųjų be žinios dar tebeieškoma moteris, apie kurios dingimą “Kupiškėnų mintys„ jau rašė. Paskutinį kartą ji buvo pastebėta Pandėlyje su Rokiškio gyventoju. Tolesni jos keliai kol kas nežinomi. Informacijos, kad ji būtų išvykusi iš Lietuvos, policija kol kas neturi. Patvirtinimo, kad ji yra šalyje taip pat nėra.

Visi prapuolę nepilnamečiai surasti. Gyvi ir sveiki jie sugrąžinti namo.

Policijos fotokartotekoje – apie pusantro tūkstančio kupiškėnų

Mažiausiojo apskrityje Kupiškio rajono policijos fotokartotekoje šiuo metu yra 1611 asmenų. Didžioji jų dalis – Kupiškio ar rajono gyventojai. Visi šie asmenys yra daktiloskopuoti ir įvesti į centrinę duomenų bazę.Vien šiais metais ši kartoteka net septynis kartus padėjo nustatyti asmenis, padariusius nusikalstamą veiką – buvo atpažinti nuotraukose arba paliko jau policijai žinomus savo pėdsakus. Tai efektyvūs, bet jau seniai kriminalistikos istorijoje žinomi nusikaltimų aiškinimo metodai.

Dabar Kupiškio policininkai jau naudoja ir kur kas šiuolaikiškesnę metodiką. Kriminalistinių tyrimų centrą vien šiais metais pasiekė 153 DNR mėginiai iš Kupiškio. Pagal šiuos mėginius jau pavyko nustatyti devynis asmenis, padariusius įvairius nusikaltimus.

——-
Autorius: Gintaras JURGĖLAS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video