2024/05/18

Totalus nepasitikėjimas Artūru Paulausku

Antradienio popietę pirmą kartą atkurtos Lietuvos nepriklausomybės istorijoje buvo atstatydintas Seimo pirmininkas.

Seimo opozicija, surengusi nepasitikėjimo A. Paulausku procesą, matyt, ir pati nesitikėjo tokio triuškinančio smūgio Seimo pirmininkui. Norėjo truputį pamušti, o išvertė iš koto. Už atstatydinimą balsavo 94, prieš – tik 11 seimūnų, 2 biuleteniai buvo sugadinti, socialliberalai balsavime nedalyvavo. Po tokio pažeminimo A. Paulausko partija nutarė pasitraukti iš visų postų Seime ir Vyriausybėje.

Po valdančiąją koaliciją ištikusios krizės pasipylė svarstymai apie tai, kas laukia Lietuvos. Gal bus bandoma lipdyti sulūžusią koaliciją, socialliberalus pakeičiant paksininkais? Gal laukia pirmalaikiai Seimo rinkimai? O gal garsiausias šalies suvirintojas uzurpuos visą valdžią?

“Kupiškėnų mintys„ pasiteiravo, kaip susidariusią situaciją vertina Kupiškį valdančiųjų valstiečių liaudininkų ir opozicijos lyderiai Jonas Jarutis ir Vytautas Mockus.

Kaip vertinante šį istorinį įvykį?

J. Jarutis: Aš vertinu neigiamai. Trapi koalicija buvo sugriauta vienos partijos godumo ar noro turėti daugiau valdžios.

V. Mockus: Tai vertinu, kaip natūralų procesą. Nenormalu, kad nesugebančios savarankiškai į Seimą patekti partijos, turinčios tik 11 Seimo narių, atstovas tampa Parlamento vadovu, o daug didesnį žmonių pasitikėjimą gavusios partijos nustumiamos į antrą ar trečią planą. Iš kitos pusės, nestabilumą valdžioje galėjo lemti ir užkulisinės jėgos, išorės veiksniai, susiję su “Mažeikių naftos„ nuosavybės klausimu.

Kaip prognozuojate artimiausią ateitį?

J.Jarutis: Mano nuomone, geriausia išeitis – nauji Seimo rinkimai, bet tai yra daugiau teorinė galimybė. Praktiškai tai sunkiai įmanoma. Formaliai ir be socialliberalų koalicija gali išlikti, bet V. Uspaskichas jau pareiškė norįs tapti premjeru. Jeigu jis laikysis tokios pozicijos, koalicija grius.

V. Mockus: Seime ir Vyriausybėje politinės jėgos užims pozicijas, proporcingesnes rinkimuose gautų balsų skaičiui, ir turės prisiimti atsakomybę. Nebebus sąlygų verkšlenti, kad negali ištesėti to, ką žadėjo padaryti per 11 ar 111 dienų, nes trukdo koalicijos partneriai. Lietuvos žmonėms pagaliau turėtų paaiškėti, kas yra kas. Jau dabar plika akimi matyti, kad kai kurios partijos Seime viena šneka, o daro visai ką kita. Mane A. Paulausko atstatydinimas tokia balsų persvara labai nustebino. Negali neprisiminti posakio: “Apsaugok Dieve, nuo tokių draugų, nuo priešų pats apsiginsiu.„

——-
Autorius: Gintaras JURGĖLAS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video