2024/05/18

Jaunieji etninių tradicijų puoselėtojai

Šeštadienį Salamiesčio laisvalaikio centras buvo sausakimšas žmonių. Čia vyko vietos pagrindinės mokyklos etnografinio ansamblio „Vijūnytė“ šventinis koncertas.

Dainuodamas, šokdamas, muzikuodamas „Vijūnytės“ kolektyvas jau penkerius metus propaguoja savo krašto kultūrą, tradicijas. Jaunuosius folkloro atlikėjus ugdo etnografė Alma Pustovaitienė, vaikus užkrėtusi noru pažinti ir populiarinti savo krašto tradicijas, išsaugoti tarmę. „Iš pradžių rinkomės tik šokti, o paskui – ir muzikuoti, ir dainuoti. Tik „Vijūnytės“ dėka supratome, kas yra tarmė. Iš pradžių nenorėjome rengtis tautinių rūbų, pintis kasų, tačiau greitai supratome etninės kultūros prasmę. Kiek vietų bekoncertuojant teko aplankyti, susipažinti su kitų kraštų kultūra ir tradicijomis“, – dėkodami už turiningai praleistus metus kalbėjo kolektyvo senbuviai dešimtokai, šiemet baigiantys mokyklą ir atsisveikinantys su šauniu kolektyvu. Tačiau jį netruks papildyti nauji nariai.

Mišrus kolektyvas, giedantis sutartines, skudučiuojantis, dainuojantis savo krašto dainas, šokantis liaudies šokius, savo pasirodymais praturtina ne tik rajono, bet ir respublikines bei užsienio šalių šventes. Padėkos už dalyvavimą ir nuopelnus įvairiuose renginiuose puošė Salamiesčio laisvalaikio centro sienas.

Ir šeštadienį, gausiai susirinkusiesiems į šventinį koncertą, vijūniečiai negailėjo tarmiškai atliekamų dainų, liaudiškų šokių, sutartinių, skudučiavimų. Renginio kaltininkams nenusileido ir svečiai: Subačiaus vidurinės mokyklos etnografinis kolektyvas „Kumponiukas“ (vadovė Vilma Aleknienė), kolektyvas „Rakste“ (vadovė Vita Tala) iš Latvijos, Jekabpilio, su kuriuo „Vijūnytė“ susipažino renginyje Zarasuose, Kupiškio kultūros centro folkloro kolektyvas „Kupkėmis“, jaunimo folkloro grupė iš Kauno (juos A. Pustovaitienė nusižiūrėjo laidoje „Gero ūpo“ ir nutarė būtinai pasikviesti į Salamiestį).

„Vijūnytės“ reikalingumą ir reikšmingumą tądien rodė ne tik pilnutėlė salė, bet ir gausus sveikintojų, keitusių vienas kitą, būrys. Kultūros ir švietimo skyriaus vedėjo pavaduotojas Vytautas Knizikevičius kolektyvui įteikė rajono mero pasirašytą padėkos raštą už krašto kultūros puoselėjimą ir sklaidą rajone, Respublikoje ir užsienio šalyse, perdavė šio skyriaus vedėjo Vido Vilimo sveikinimus ir padovanojo fotoaparatą – jog juo „Vijūnytė“ galėtų užfiksuoti savo veiklos akimirkas. Kupiškio etnografijos muziejaus padėkos raštą už gimtojo krašto etninių tradicijų puoselėjimą, aktyvų dalyvavimą edukacinėje veikloje įteikė muziejaus direktorė Violeta Aleknienė.

——-
Autorius: Jurgita ŽIUKAITĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video