2024/05/18

Pacientę glumino gydytojos priekaištai

Praėjusį pirmadienį į “Minčių„ redakciją užsukusi Alfonsa Minkevičienė rinko žodžius, kaip delikačiau apibūdinti buvusį jos susitikimą su pirminės asmens sveikatos priežiūros (PASP) centre dirbančia gydytoja Aldona Stasevičiene. Moteris iš Svidenių kaimo sakė maniusi nutylėti šį atvejį, stengtis kuo greičiau pamiršti netaktišką šios medikės elgesį su ja. Tačiau vis dėlto apsisprendė paviešinti, kad sveikatos priežiūros įstaigoje nebūtų leidžiama blogiui tarpti.

Redakcijos interesantė samprotavo: “Visi mes esame žmonės. Ir gydytojas neapsaugotas nuo asmeninių rūpesčių ar nesveikatos, tačiau būdamas darbo vietoje vis dėlto privalėtų būti dėmesingas į jį besikreipiančiam pagalbos asmeniui„.

Antradienį gyd. A. Stasevičienė, korespondentės kalbinta telefonu dėl jos grubaus bendravimo su paciente A. Minkevičiene vakarop kovo 30-ąją, tvirtino, jog tokios ligonės neprisimenanti ir jai neįstrigę, kad būtų buvę kažkas ne taip.

Vadinasi, kaip ir nieko ypatingesnio gydytojos A. Stasevičienės tos darbo dienos pabaigoje neatsitikę, tarsi su mediko skubios pagalbos reikalingu žmogumi bendrauta visai tinkamai?

Tuo tarpu A. Minkevičienė pasakojo, kad ji, užuot tuoj pat būtų gydytojos apžiūrėta, iš pradžių privalėjo išklausyti ponios A. Stasevičienės priekaištų, ko ji čia atėjusi, kad ji, gydytoja, nesanti ekstrasensė, jog galėtų pasakyti, kokios negalios pacientę kamuojančios, o gal jau ir mirti laikas atėjęs… Moteris atkartojo gydytojos skirtus jai ir daug atžaresnius žodžius.

A. Minkevičienė dievagojosi daugiau gydytojos A. Stasevičienės darbo kabinete atsidurti nebenorėtų, be to, jai buvo nesmagu matyti, kaip dėl tokio daktarės elgesio nežinojo, kur dėti akis ir tuokart jos kabinete buvusios dvi slaugytojos.

Beje, ir tą kartą pas terapeutę A. Stasevičienę ligonė A. Minkevičienė pateko ne savo valia.

A. Minkevičienė pasakojo, kad, užpraėjusį ketvirtadienį pasijutusi prastai, kreipėsi į medicinos greitąją pagalbą. Šios tarnybos automobilis netruko pasirodyti jos kieme Svideniuose. Patikrinusi jos sveikatos būklę atvykusi bendruomenės slaugytoja felčerė Rasa Sakarevičienė paprašė ją vykti į Kupiškį pas gydytoją. PASP centro administracijos patvirtinta tvarka tuosyk iš kaimo vietovės atvežtą ligonę felčerė turėjo palydėti į kabinetą, kuriame dirbo gydytoja A. Stasevičienė. Taigi ir felčerė buvo priversta klausytis jos atvežtai pacientei su aukštu kraujospūdžiu, širdies ritmo sutrikimais tekusios gydytojos nenuotaikos.

A. Minkevičienė redakcijoje sakė, jog, suglumusi tokio priėmimo, jau traukėsi durų link iš gydytojos kabineto, bet greitosios pagalbos medikė patarė jai luktelėti, jog gydytoja vis dėlto patikrintų jos sveikatos būklę ir spręstų, kaip jai padėti.

A. Minkevičienė felčerės paklausė ir iš gydytojos kabineto išėjo su receptu rankoje. Nusipirko vaistų, vėliau būklė pagerėjo, nors apskritai apie savo širdį galvojanti nuolat, nes ji jau operuota. Reikėtų ramesnio poilsio, tačiau pastaruoju metu bemiegių naktų tenka praleisti prie besigydančio vyro Panevėžio ligoninėje.

PASP centro direktorė Dovilė Kulbokienė, supažindinta su redakcijoje apsilankiusios A. Minkevičienės nusiskundimu dėl gydytojos A. Stasevičienės jos atžvilgiu nepagarbaus elgesio, korespondentei sakė, jog nusiskundimų dėl gydytojos A. Stasevičienės nekultūringo bendravimo su pacientais yra gavusi ne kartą. Panašių nesusipratimų yra pasitaikę ir kai kuriems kitiems gydytojams. Tokie atvejai aptariami asmeniškai su mediku, pamiršusiu bendravimo su ligoniais etiketą, akibrokštai aptariami gydytojų pasitarimuose. Direktorei nepriimtina, kai gydytojas, užuot rūpestingai apžiūrėjęs pacientą, skyręs jam tinkamą gydymą, pradeda su juo aptarinėti sveikatos apsaugos sistemos reformą, skundžiasi prastai apmokamu darbu. Nors gydytojui darbo kabinete svarbiausia įsigilinti į paciento sveikatos bėdą.

——-
Autorius: Eleonora VAIČELIŪNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video