2024/05/18

Asmeniniai nuostoliai – dėl nežinojimo

Skaitydama ataskaitą Kupiškio rajono neįgaliųjų draugijos pirmininkė Bronė Kaleinikovienė nuoširdžiai pasidžiaugė, jog ištaikė laiko jų ataskaitiniame susirinkime ketvirtadienį dalyvauti meras Leonas Apšega, Kupiškio ligoninės vyr. gydytojas Povilas Rimkus, o kad jų draugijos dalykiniuose renginiuose visada būna Savivaldybės administracijos Socialinės paramos skyriaus vedėja Vanda Kareivienė, “Sodros„ skyriaus direktorė Vlada Žemaitienė – tai jau įprasta, ir toks glaudus bendradarbiavimas labai padeda plėtoti neįgaliųjų socialinio integravimo programą.

Kupiškėnų neįgaliųjų draugijai praėjusieji metai buvo ypač reikšmingi – pastate, kurio rekonstrukcijai investuota draugijos ir Savivaldybės skirtų per 150 tūkst. litų, pradėjo veikti socialinių paslaugų ir dienos užimtumo centras. Ar jis reikalingas neįgaliesiems ir miesto bei Kupiškio seniūnijos socialiai remtiniems asmenims, paaiškina paslaugų duomenys. Skalbimo, prausimosi paslaugomis per ne pilnus metus pasinaudota 700 klientų, pastaruoju metu draugijos nariams jau teikiamas gydomasis masažas, psichologo konsultacijos, netrūksta užsiiminėjančių treniruokliais, tačiau buvo pabrėžta, jog šalia taip savo sveikatą stiprinančių žmonių turėtų būti ir medikas.

Draugijos pirmininkė pridūrė, jog rūpinamasi kuo greičiau atidaryti ir kompiuterinio raštingumo pagrindų mokymo klasę. Tikimasi, kad pavyks surengti kursus norintiems išmokti vytelių pynimo, taip pat ir drabužių kirpimo, siuvimo pradmenų, buities smulkių remonto darbų paslauga jau teikiama. Tai draugijos autobusiuko vairuotojo Laimanto Gaučio sfera. Beje, motyvuota transporto paslauga kiekvienam irgi prieinama, jos teikimo apskaitoje – 80 atvejų.

Pasitarimai, seminarai vyksta ne tik naujojoje salėje, bet ir draugijos narių gyvenamosiose vietose. Vienas iš tokių pokalbių draugijos valdybos narės Aldonos Matarienės pastangomis surengtas Adomynėje. Jame dalyvavęs ligoninės vyr. gydytojas P. Rimkus paaiškino sodiečiams apie reformuojamos ligoninės paslaugas rajono gyventojams. Neįgaliųjų artimieji liko patenkinti medikų pamokymais, kaip slaugyti namuose sunkų ligonį. Skirta dėmesio neįgaliųjų supažindinimui su galimybėmis jiems įsidarbinti. Su “Sodros„ administracija sutarta, jog kas mėnesį vieną dieną jų specialistas interesantus priiminėtų ir paslaugų centre, juolab kad žmonėms su judėjimo negalia patekti į “Sodros„ skyriaus kabinetus techniškai sudėtinga.

Susirinkimo dalyviai su svečiais pasidalijo savo bėdomis, išgirdo atsakymus į jiems rūpimus klausimus. Antai vienas draugijos narys buvo susikrimtęs, kad jam nepavyksta išsirūpinti Vyriausybės numatytą kompensaciją už įsigytą rankinio valdymo automobilį. O priežastis ta, kad priemonė įsigyta iš prekeivio turguje ir dabar jis neturi reikiamų dokumentų kompensacijai gauti. O tereikėjo tiek nedaug – prieš įsigyjant transporto priemonę pasikonsultuoti “Sodros„ skyriuje. Būta klausimų ir ryšium su pernai pradėjusia veikti nauja neįgalumo nustatymo tvarka, pagal kurią pensinio amžiaus žmonės, smulkiai nežinodami paslaugos gavimo tvarkos, nepasinaudoja jiems priklausančiais pinigėliais.

Kupiškio neįgaliųjų draugijos pirmininkė Bronė Kaleinikovienė apie savo narių medicininį aptarnavimą diskutuoja su ligoninės vyr. gydytoju Povilu Rimkumi.

Ataskaitiniame susirinkime 346 narius atstovavę draugijos nariai išsprendė visus darbotvarkės klausimus ir pirmininkės bei revizijos komisijos darbą įvertino aukščiausiais balais.

——-
Autorius: Eleonora VAIČELIŪNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video