2024/05/18

Merų rotacija bus pradėta nedelsiant

Redakcijos duomenimis, dabartinis Kupiškio meras Leonas Apšega po mėnesio jau vadovaus Kazlų Rūdos savivaldybei.

Po garsiųjų Turniškių skandalų ir kitų atskleistų valdininkų savivaldžiavimų atvejų Lietuvos Seimas patvirtino prevencinę programą, kurioje numatytos priemonės, turėsiančios sustabdyti valdininkijos nebaudžiamumo plitimą į periferiją.


Atrodo kalboms apie tiesioginius merų rinkimus padėtas taškas. Lietuvą valdančios keturių politinių partijų koalicijos nuomone, išrinkti miestų ir rajonų merai gerai susitvarko su savo pareigomis. Ketvirtadienį (Kovo 29 d.) įvykusio politinės tarybos posėdžio metu nutarta, kad merų nomenklatūra jau pakankamai gerai suformuota, naujų kandidatūrų tiesiog nebereikia, o apsaugant esančius miestų ir rajonų vadovus nuo galimo susikompromitavimo kelis metus užimant tas pačias pareigas, reikia taikyti rotacijos principą.

Šis principas jau prieš kurį laiką buvo išbandytas vidaus reikalų sistemoje. Policijos komisaras, dar nespėjęs suaugti su jį bandančia įsisiurbti aplinka, būdavo perkeliamas į kitą rajoną, o jo vietą užimdavo nuo susikompromitavimo išgelbėtas kolega. Principas pasiteisino – po šio sprendimo priėmimo nė vienas Lietuvos policijos komisaras nebuvo patrauktas baudžiamojon atsakomybėn už nusižengimus tarnybai ar bent jau už įtartinus ryšius.

Vakar Lietuvos Respublikos Seimas Įsaku Nr.LRS – 01/04/2006 patvirtino ir Lietuvos merų rotacijos principus. Juose kol kas nenurodoma, kokie merai iš rajono į rajoną bus perkelti pirmiausiai. Suprantama, projektai jau ruošiami. Kaip mums pavyko sužinoti iš gerai informuotų šaltinių Seime, savo rajone neliks beveik visų Šiaurės Lietuvos rajonų merų. Jie bus perkelti į kur kas didesnes problemas sprendžiančias savivaldybes kitose valstybės teritorijose. Vienas labiausiai patyrusių merų L.Apšega numatomas skirti į vieną pačių naujausių Lietuvos savivaldybių – Kazlų Rūdą.

Žinos jie, kaip reik gyventi…

——-
Autorius: Gintaras JURGĖLAS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video