2024/04/28

Teatro mūza – dosni visiems!

Kovo 27-oji – Tarptautinė teatro diena. Prisiminus garsiąją frazę, kad „visas pasaulis vaidina“, kiekvienas mūsų teisėtai gali laikyti save teatralu.

Na, o patys tikriausieji rajono teatralai savaitgalį savo profesinę dieną paminėjo Kupiškio kultūros centre, kur šeštadienį ir sekmadienį vyko rajono mėgėjų teatrų šventė „Kaimo scena – 2006“. Jos metu buvo pristatyti patys įdomiausi praėjusių metų spektakliai.

Teatrų šventę vainikavo apdovanojimai geriausiems rajono teatralams bei spektaklio, kuris atstovaus mūsų rajonui respublikinėje kaimo teatrų šventėje-apžiūroje „Pastogė – 2006“, rinkimai.

Dvi dienas spektaklius įdėmiai stebėjo vertinimo komisija. Gausūs žiūrovų aplodismentai padėjo priimti teisingą verdiktą, išrinkti geriausius rajono aktorius bei aktores, įdomiausią spektaklio scenografiją ir, žinoma, geriausią „Kaimo scenos – 2006“ spektaklį.

Kad teatras gali tapti puikia laisvalaikio praleidimo forma, savotiška „profilaktine priemone„ prieš gyvenimo monotoniją, netgi depresiją, patvirtino ir daugelis šventės dalyvių.Nesvarbu, kur besirinktų ar berepetuotų rajono scenos mylėtojai – „šaltose gryčiose“ ar laisvalaikio centruose, visus juos vienija meilė scenai ir teatrui. Apdovanojami geriausieji rajono teatralai padėkos žodžius skyrė savo režisieriams, scenos kolegoms ir rajono valdžios vyrams, kurie neleidžia, kad kultūros centruose tik „varnos lizdus suktų“.

Nesvarbu, kokiai publikai būtų vaidinama, mažų kaimelių ar miestelių, didmiesčių ar net svečiose šalyse, teatro kalba išlieka ta pačia. Svarbiausia sudominti ir intriguoti žiūrovą ryškiais personažais, puikiai vystomu sceniniu veiksmu, netikėtu siužetu. Neabejotina mėgėjų teatro vertybė – nuoširdumas. O jo mūsų rajono dramos kolektyvų darbuose išties nestinga. Naivių ir Lukonių dramos kolektyvai bei Kupiškio ir Skapiškio teatrai savo scenos pastatymams pasirinko lietuvių autorių Boriso Dauguviečio, Eugenijaus Ignatavičiaus, Vytauto Kupšio, Vytauto Bičiūno kūrinius. Tai patvirtina, kad rajono teatralams artimiausia ir geriausiai žinoma nacionalinė literatūra, kurios herojai alsuoja tuo pačiu kaip ir kiekvienas mūsų.

Po spektaklių, prieš paskelbiant nominantus, į šventės dalyvius ir žiūrovus kreipęsis Kupiškio kultūros centro direktorius ir vertinimo komisijos pirmininkas Rapolas Lukoševičius šmaikštavo, kad beveik visas Kupiškis vaidina! Juk gyvenimas šeimoje, jo „kulisai ir užkulisiai“ taip pat – Teatras!

O kad teatras mūsų gyvenime ypač svarbus, liudijo ir teatro šventės rėmėjų gretos. Teatrui neabejingas ir meras Leonas Apšega, įsteigęs padėkas geriausiems rajono dramos kolektyvų aktoriams. Svarią nominaciją „Teatrinės kultūros plėtra į Europą“, skiriamą už Kupiškio krašto teatrinės kultūros sklaidą Europos šalyse, įsteigė laikraštis „Kupiškėnų mintys“.

Mero padėkas Savivaldybės Kultūros ir švietimo skyriaus vedėjo pavaduotojas Vytautas Knizikevičius įteikė artistams Bronei Ažusenienei (Lukonys), Angelei Kovienei (Naiviai), Jonui Uzielai (Skapiškis) ir Artūrui Totoriui (Kupiškis).

„Kupiškėnų minčių“ apdovanojimas vertinimo komisijos sprendimu buvo skirtas šios šventės sumanytojai, Kupiškio kultūros centro teatro „Provincija“ režisierei Nijolei Ratkienei.

Ryškiausiu vyro epizodinio vaidmens atlikėju komisija ir publika vienbalsiai titulavo Algimantą Gylį (Naiviai), ryškiausią epizodinį moters vaidmenį sukūrė Rolanda Rajunčienė (Kupiškis). Geriausia sezono aktore tapo skapiškietė Nijolė Bagdonavičienė, geriausio aktoriaus vardas suteiktas „Provincijos“ teatro artistui Rimvydui Latviui. Įdomiausiu scenografu buvo pripažintas Antanas Kalvelis. Sezono debiutanto vardas atiteko Aurimui Martinkai, kuriam buvo tekusi ir „Kaimo scenos – 2006“ vedėjo dalia.

Absoliučiu ir neginčytinu viso renginio favoritu tapo Skapiškio kultūros namų teatro „Stebulė“ spektaklis „Varnalėšos“. Jis atstovaus ir mūsų rajonui respublikinėje kaimo teatrų šventėje „Pastogė – 2006“. Šventės primadona galima tituluoti šio teatro režisierę Vitą Vadoklytę, net keletą kartų kilusią į sceną. Ji buvo apdovanota ir už geriausią nacionalinės dramaturgijos – Vytauto Bičiūno „Varnalėšų“ – interpretaciją.

Puikiu „Kaimo scenos – 2006“ apibendrinimu galima laikyti „statistinį“ faktą, paskelbtą režisierės Vitos Vadoklytės. Pasak jos, vyriausiam „Stebulės“ teatro aktoriui – 85-eri, jauniausiam – 17 metų. Bendras šios draugiškos ir smagios trupės amžius – 575-eri metai. Tad rajono dramos kolektyvams bei teatrams ir buvo palinkėta gyventi ir gyvuoti bent jau tiek metų į priekį! „Oficialiai“ užfiksuotas rekordas nuteikia viltingai. Kol pasaulis (žmonija) gyva – ji vaidina; kol mes vaidiname, pasaulis – gyvas!

——-
Autorius: Ovidijus PETKEVIČIUS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video