2024/04/27

Protėvių tarme

Penktadienį į Kupiškio kultūros centro vitražų salę buvo sugužėję kupiškėniškos tarmės mylėtojai. Čia jau antrąkart vyko rajono vaikų ir moksleivių liaudies kūrybos atlikėjų konkursas „Tramtatulis-2006“. „Išvydę pasaulį randame papročių nustatytą tvarką. Įsiklausykime į pritilusį šiais laikais protėvių balsą, neužmirškim savo gražios tarmės – kalbėkim, dainuokim, porinkim. Nenuvertinkim savo kultūros, nes užsienyje mus vertina ne už didžiules gamyklas ar panašiai, bet už protėvių sukurtą kultūrą“, – sakė šventės organizatorė Alma Pustovaitienė.

Vitražų salėje net septyniasdešimties atlikėjų lūpomis skambėjo kupiškėniška šnekta, dainos, sutartinės, skudučių melodijos.

Vertinimo komisija, kurią sudarė Vidas Vilimas, Vytautas Knizikevičius, A. Pustovaitienė, Lidija Mačiulienė, Vilija Morkūnaitė ir Dalia Senvaitienė, smagaus renginio klausėsi su užduotimi: iš tarmiškai porinusiųjų įvairias istorijas, traukusių liaudies dainas ir sutartines, muzikavusių tradiciniais instrumentais išrinkti laureatus. Išrinkta vienuolika šauniausiųjų. Tai Kupiškio vaikų ir jaunimo ugdymo centro „Varpelis“ ugdytiniai (parengė Vaida Kalamažnikienė), Subačiaus vaikų lopšelio-darželio auklėtiniai, sekę pasaką ir dainavę lopšinę (parengė Vilma Aleknienė ir Virginija Petronienė), Kupos pradinės mokyklos mokiniai Ignas Šivickas ir Silvija Gurklytė, Kupiškio Povilo Matulionio vidurinės mokyklos atstovė dainininkė Valda Ridikaitė (mokytoja Daiva Šakicienė), pasakotoja iš Alizavos Vilė Miknevičiūtė, porinusi pačios sukurtą pasakojimą, Ligita Bugailiškytė (Skapiškio vidurinė mokykla), Salamiesčio skudutininkai (parengė A. Pustovaitienė), Kupiškio muzikos mokyklos sutartinių giedotojos, paruoštos Ritos Stankevičienės (tarp pastarųjų giedotojų buvo ir Simona Žiūkaitė, garsiosios liaudies dainų giedotojos Albinos Žiūkienės proanūkė), Subačiaus vidurinės mokyklos skudutininkai (mokytoja V. Aleknienė), Kupiškio Lauryno Stuokos-Gucevičiaus gimnazijos merginų tercetas (mokytoja Asta Remeikienė).

Visiems dalyviams įteiktos Kultūros ir švietimo skyriaus padėkos, laureatai apdovanoti simbolinėmis dovanėlėmis.

——-
Autorius: Jurgita ŽIUKAITĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video