2024/04/27

Ministro pažadai didinti atlyginimus sukėlė tik juoką

Penktadienį Kupiškio ligoninėje jos vadovo Povilo Rimkaus kvietimu lankėsi sveikatos apsaugos ministras Žilvinas Padaiga, Panevėžio teritorinės ligonių kasos direktorius Jonas Narbutas. Ministras susitiko su rajono meru Leonu Apšega, ligoninės administracija, apžiūrėjo gydymo įstaigą, bendravo su medikais.

Ligoninės salėje vykusiame susitikime su gydytojais Ž. Padaiga teigė, jog, susipažinęs su rajono ligoninės restruktūrizacijos dalykais, išvydęs, kaip jie atrodo bendrame Panevėžio apskrities restruktūrizacijos etape (tądien sveikatos apsaugos ministras lankėsi ir Panevėžio sveikatos priežiūros įstaigose), esąs patenkintas. „Jūsų ligoninė bus kaip pirmasis racionalaus sprendimo modelis kitoms tokio pobūdžio gydymo įstaigoms. Darbai, kurie padaryti, bus finansuojami. Apskrities mastu matau, jog lėšos dėliojamos labai racionaliai“, – sakė Ž. Padaiga, kalbėjęs ir apie Europos Sąjungos struktūrinių fondų lėšas. Ministras džiaugėsi, jog pavyko atkovoti gan didelę dalį lėšų sveikatos apsaugai. „O tai reiškia, jog nė viena ligoninė nebus uždaryta, pokyčiai bus paremti realiais pinigais“, – teigė Ž. Padaiga. Tik reikia išpręsti problemą, kaip suderinti tai, kas vyksta institucijų srityje su medikų skaičiaus planavimu. „Dauguma šalių apsiriko planuodamos gydytojų poreikį. Kai kurioms gydytojus tapo pigiau nusipirkti, nei mesti pinigus jų paruošimui“, – kalbėjo ministras.

Ministerijos vadovas supažindino su pagrindinėmis Sveikatos apsaugos ministerijos veiklos kryptimis, finansavimu iš ES struktūrinių lėšų sveikatos priežiūros įstaigoms restruktūrizuoti ir modernizuoti, sveikatos apsaugos finansavimu, prioritetinėmis sritimis. „Šių metų prioritetai: atlyginimų didinimo kitas etapas, integruotų paslaugų funkcionavimo pradžia, restruktūrizacija, kurios projektams skirta 30 mln. litų. Pajudėjo informacinių technologijų projektas: elektroninė registratūra, receptai ir pan. Pirmasis etapas bus baigtas šių metų pabaigoje. Neaišku, kada tai pasieks Kupiškio ligoninę“, – sakė Ž. Padaiga.

Ministras skatino medikus pasakyti, ar šie pajuto postūmį sveikatos sistemoje. Pasak jo, nuo gegužės 1-osios dar kartą apie 20 proc. bus didinami medikų atlyginimai. Salėje sėdintiems gydytojams tai sukėlė tik juoką. Ž. Padaiga, pasidomėjęs, kiek medikams pakilo atlyginimai per pirmąjį jų kėlimo etapą, išgirdo priešingus skaičius: vyr. gydytojo žodžiais – 20 proc., pasak salėje sėdinčių medikų – 4-8 proc.

Atlyginimų tema susitikime su ministru medikams ir buvo bene aktualiausia. Anot chirurgo Vykinto Tubelio, jei ir toliau liks finansinės žirklės tarp apskrities ir rajono ligoninių medikų darbo užmokesčių – greitai nebebus kas čia dirba. Panevėžio ligoninėje gydytojai gauna dukart didesnę algą.

Medikai kėlė klausimą, jog reikėtų galvoti, kaip atlyginimus kelti ne per paslaugų įkainius, o per atlyginimų ar kitus fondus. Tačiau, pasak sveikatos apsaugos ministro, kito finansavimo mechanizmo nėra. Jis siūlė aktyviau įsijungti į Gydytojų sąjungos veiklą, teikti šiai pasiūlymus.

Meras L. Apšega taip pat išsakė mintį, jog gydytojai turėtų daugiau uždirbti. „Atvažiuojantys medikai gauna didesnį užmokestį nei vietiniai. Juokas tie keli procentai, kuriais pakilo gydytojų algos, matant sparčiai augančias kainas. Prašysiu sąrašų iš vyr. gydytojo ir žiūrėsiu, kiek gi iš tikro padidėjo mūsų gydytojų atlyginimai“, – sakė meras. Sveikatos apsaugos ministras neliko jam „skolingas“ ir atsakė: „Jei meras, pamatęs, jog atlyginimai nepakankamai pakilę, pridės iš Savivaldybės“.

——-
Autorius: Jurgita ŽIUKAITĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video